Statsbudsjettet 2022

Sliter med å bli enige

Forhandlingene må løftes opp et hakk, mener Ap og Sp. De sliter med å bli enige med SV om neste års statsbudsjett.

OPP ET HAKK: SV-leder Audun Lysbakken er ønsket til forhandlingsbordet etter at finanspolitikerne til Ap og Sp opplever at de ikke klarer å bli enige med SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski. Foto: Terje Bendiksby / NTB
OPP ET HAKK: SV-leder Audun Lysbakken er ønsket til forhandlingsbordet etter at finanspolitikerne til Ap og Sp opplever at de ikke klarer å bli enige med SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stor avstand gjør at Arbeiderpartiet og Senterpartiet strever med å bli enige med SV om neste års statsbudsjett.

Regjeringspartienes folk i finanskomiteen på Stortinget ønsker derfor å løfte forhandlingene opp til de parlamentariske lederne i de tre partiene.

Søndag kveld gikk det en henvendelse fra Ap og Sp til SV-leder Audun Lysbakken der han ble invitert til forhandlingsbordet.

Dagbladet får bekreftet at Lysbakken har takket ja til et «statusmøte om forhandlingene» med de andre parlamentariske lederne.

Planen er å møtes klokka 10 mandag.

- Vi mener fortsatt at forhandlingene hører hjemme i finanskomiteen, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

Fire gode skisser

– Vi har levert fire gode skisser over bordet, den siste i dag. Vi mener vi har kommet SV godt i møte. Av hensynet til framdriften i forhandlingene vil vi be de parlamentariske lederne våre, Rigmor Aasrud (Ap) og Marit Arnstad (Sp) sende en henvendelse til Audun Lysbakken om at de parlamentariske lederne tar det herfra, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen til NRK.

Så seint som søndag ettermiddag fikk SV en ny skisse til løsning til neste års statsbudsjett fra regjeringspartiene, melder NTB.

SV har hatt møter med regjeringspartiene gjennom hele helgen og startet søndagens møte klokka 10 etter at de også satt sammen utover kvelden lørdag.

– Ikke i nærheten

De tre partiene hadde i utgangspunktet satt seg som mål å bli ferdige med forhandlingene innen mandag morgen. Det ville gi resten av finanskomiteen god tid til å komme med sine bemerkninger før komiteens budsjettinnstilling skal leveres til Stortinget fredag.

Nå er det usikkert om denne framdriftsplanen holder.

– De (parlamentariske lederne, red.anm.) overtar nå og bestemmer når neste møte blir, sier Knutsen.

Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, sier at de fire skissene er blitt møtt med stor «bredde av innspill på motsatt side».

– Vi er ikke i nærheten av å løse dette på vårt nivå. Derfor blir det løftet til parlamentariske ledere, sier han til NRK.

Ikke kommet langt nok

Den vurderingen deler ikke Kaski.

– Vi har vært opptatt av noen klare og enkle prioriteringer, sier hun til Dagbladet, og ramser opp klimakutt og grønne satsinger, rettferdig fordeling og tiltak mot profitt i velferden.

– Der har vi ganske enkelt ikke kommet langt nok. Det er likevel ikke grunnlag for å løfte dette til parlamentariske ledere nå, for vi har fortsatt mye å snakke om. Her burde det ha vært forhandlet videre i finanskomiteen. Men når de ber Lysbakken om et møte, sier han ja til det, sier Kaski til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer