Sliter med å finne ebolamedisin - kun en håndfull er aktuelle

Siste utbruddet har kostet 5 177 mennesker livet.

UTBRUDD:  WHO strever med å finne en kur mot ebola. Dette bildet er tatt 5. november i Liberia hvor helsepersonell forsøker å hjelpe de smittede. Liberia har hatt over 2812 dødsfall, og er landet som er hardest rammet. Foto: Reuters.
UTBRUDD: WHO strever med å finne en kur mot ebola. Dette bildet er tatt 5. november i Liberia hvor helsepersonell forsøker å hjelpe de smittede. Liberia har hatt over 2812 dødsfall, og er landet som er hardest rammet. Foto: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I jakten på en kur for ebola er bare en håndfull legemidler aktuelle. Og enda færre steder er egnet for å gjennomføre slike forsøk, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Av de mer enn 120 legemidlene som hittil er presentert, er bare et veldig lite antall passende og tilgjengelig for utprøving på mennesker.

- Vi har ikke mange legemidler i sikte som ser lovende ut, sier Martin Friede fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Uttalelsen fra WHO kommer dagen etter at hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser kunngjorde at den vil starte klinisk utprøving av tre ulike ebolamedisiner i Vest-Afrika.

For små mengder Tekniske eksperter og medisinsk ekspertise er samlet til møter ved WHOs hovedkvarter i Genève for å få prosessen videre. En rekke legemiddelfirmaer jobber på spreng for å finne en kur mot den alvorlige blødningsfeberen.

Et av hovedproblemene er at legemidler som det var knyttet størst forventninger til i dyreforsøk, er nyvinninger som kommer i begrenset mengde. Et eksempel er ZMapp, som er blant de mest omtalte medisinene. Det vil være nesten umulig å få produsert så mye av medisinen at det lar seg gjøre å gjennomføre skikkelig klinisk utprøving.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer