Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sliter med å finne ebolamedisin - kun en håndfull er aktuelle

Siste utbruddet har kostet 5 177 mennesker livet.

 UTBRUDD:  WHO strever med å finne en kur mot ebola. Dette bildet er tatt 5. november i Liberia hvor helsepersonell forsøker å hjelpe de smittede. Liberia har hatt over 2812 dødsfall, og er landet som er hardest rammet. Foto: Reuters.
UTBRUDD: WHO strever med å finne en kur mot ebola. Dette bildet er tatt 5. november i Liberia hvor helsepersonell forsøker å hjelpe de smittede. Liberia har hatt over 2812 dødsfall, og er landet som er hardest rammet. Foto: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I jakten på en kur for ebola er bare en håndfull legemidler aktuelle. Og enda færre steder er egnet for å gjennomføre slike forsøk, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Av de mer enn 120 legemidlene som hittil er presentert, er bare et veldig lite antall passende og tilgjengelig for utprøving på mennesker.

- Vi har ikke mange legemidler i sikte som ser lovende ut, sier Martin Friede fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Uttalelsen fra WHO kommer dagen etter at hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser kunngjorde at den vil starte klinisk utprøving av tre ulike ebolamedisiner i Vest-Afrika.

For små mengder Tekniske eksperter og medisinsk ekspertise er samlet til møter ved WHOs hovedkvarter i Genève for å få prosessen videre. En rekke legemiddelfirmaer jobber på spreng for å finne en kur mot den alvorlige blødningsfeberen.

Et av hovedproblemene er at legemidler som det var knyttet størst forventninger til i dyreforsøk, er nyvinninger som kommer i begrenset mengde. Et eksempel er ZMapp, som er blant de mest omtalte medisinene. Det vil være nesten umulig å få produsert så mye av medisinen at det lar seg gjøre å gjennomføre skikkelig klinisk utprøving.

- Det å utføre store, kliniske utprøvinger med disse legemidlene kommer til å bli svært vanskelig, hvis ikke umulig, forklarte Friede.

Undersøkte vestlige Et annet problem oppsto når forskerne skulle undersøke effekten av legemidler som er gitt til vestlige pasienter som ble evakuert fra Vest-Afrika og som overlevde sykdommen. Det er vanskelig å avgjøre om det var medisinene som virket, eller om det var den generelle helsehjelpen, som har mye høyere standard enn hva de fleste afrikanerne har mottatt.

- Det var umulig å komme til en konklusjon, sier Friede.

Ekspertgruppen kom likevel fram til to antivirale legemidler som skal prøves ut i medisinske forsøk. I tillegg blir det utprøving av rekonvalesent fullblods- og plasmaterapi. Etter råd fra WHOs ekspertgruppe, skal Leger Uten Grenser nå i gang med studier.

Få steder Det er også en utfordring å finne passende steder å gjennomføre studiene. Ettersom god standard på helsehjelp har stor betydning for overlevelsesraten, må de kliniske utprøvingene skje på steder med konsistent og høy kvalitet på helsehjelpen. I tillegg må infrastrukturen være til stede.

- Vi oppdaget i løpet av samtalene at det bare er en håndfull passende steder, sier Friede.

Totalt er det registrert 14 413 tilfeller i åtte land. Ebolautbruddet har kostet minst 5.177 mennesker livet, opplyser Verdens helseorganisasjon fredag.

I Liberia er det registrert 2 812 dødsfall, i Sierra Leone 1 187 dødsfall og i Guinea 1 166. Dødstallet i Liberia er justert noe ned etter en gjennomgang av statistikken.

Etter at viruset har herjet landet i tre måneder, faller nå tallet på smittede i Liberia, og myndighetene avviklet torsdag unntakstilstanden.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling