VIL JOBBE MER: Tove Rivelsrud er utdannet hjelpepleier og skulle veldig gjerne ha jobbet mer enn bare deltid. Men så lenge jobber sliter ut kroppen, går helsa foran. - Jeg ble fortvila fordi jeg jobber jo med mennesker, og vil gjerne hjelpe dem. Men strekker ikke til, sier hun til Dagbladet. Foto: Nina Hansen
Bildetekst:Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL JOBBE MER: Tove Rivelsrud er utdannet hjelpepleier og skulle veldig gjerne ha jobbet mer enn bare deltid. Men så lenge jobber sliter ut kroppen, går helsa foran. - Jeg ble fortvila fordi jeg jobber jo med mennesker, og vil gjerne hjelpe dem. Men strekker ikke til, sier hun til Dagbladet. Foto: Nina Hansen Bildetekst:Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sliter med helsa - jobber deltid

Hver tredje arbeidstaker som jobber deltid gjør det for å bevare helsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dårlig helse er en hovedforklaring på hvorfor særlig kvinner jobber deltid. Hver tredje person som arbeider deltid gjør det på grunn av helsa, viser en ny undersøkelse gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet. Urovekkende, mener arbeidslivsekspert.

- En del av deltiden skyldes helsemessige tilpasninger. Det vi kan si er at det i veldig stor grad er et kvinnefenomen å jobbe deltid, sier Arild Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet til Dagbladet.

- Kvinnene tilpasser seg etter helsa, dermed reduserer de samtidig sine egne karrieremuligheter, inntekter, pensjonen og øker avhengigheten til mannen, legger han til.

Sparer velferdsstaten
Andelen kvinner og menn som har helse som årsak er omtrent like stor. 35 prosent av mennene som jobber deltid oppgir at helsa er årsaken, viser YS Arbeidslivsbarometer. Tilsvarende er tallet 30 prosent for kvinner.

- Vi kan sende en liten takk til dem som gjør dette. Dermed går ikke hele regninga til velferdsstaten i sykefravær, sier Steen.

Likevel finner han tallene urovekkende.

- Det er grunn til å spørre hvor frivillig dette er. Denne helseforklaringen rommer både frivillig og ufrivillig deltid og viser at skillet ikke er så entydig som først antatt, sier han.

Deltidsfella
Resultatet er ifølge Steen at mange kvinner går rett i omsorgsfella.

Blant kvinner er omsorg for barn eller hensyn til familien som den andre store grunnen til at jobber deltid. Hele 21 prosent av kvinnene oppgir dette som grunn. Hos mannfolka er det bare 6 prosent som har tatt dette hensynet.

- Det at kvinner går i deltidsfella, noen frivillig, andre ubevisst eller bevisst, er et stort problem for likestillingsprosjektet i Norge, sier Steen og legger til:

- I tillegg tar kvinner mer av det ulønna arbeidet i hjemmet, viser dette Arbeidslivsbarometeret. Det henger gjerne sammen med deltiden. Selv om både menn og kvinner ønsker likedeling, er realiteten ganske annerledes. Det er kvinner som gjør mest, men menn er ikke like enig i det. Menn mener at de i økende grad deler likt, sier Steen.

Må bekjempes
Derfor må politikere og arbeidsorganisasjonen bekjempe omfanget av deltid, mener arbeidslivsforskeren

- Allment må man legge opp en organisering av arbeidet som muliggjør heltid. et er viktig. Det er også et aspekt at man blir friskere av å jobbe.

- Det er positivt om man evner å ha en tilknytning til arbeidslivet selv om man er syk, men i den grad det blir en lettvint løsning i stedet for å finne ut hva som skal til for å bli frisk i arbeidslivet, er det ikke bra, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim om deltidstallene i undersøkelsen.

Også Kvalheim ser at det kan bli et oppgjør på hjemmefronten i arbeidsfordeling blant kvinner og menn.

- Det kan kanskje passe oss menn ganske godt at kvinner jobber deltid. Likevel: Uavhengig hva slags helseårsak, så er det viktig å finne grunnene til det slik at kvinner kan jobbe mer. Det er absolutt å foretrekker.

Syk av jobben
Etter over ti år som hjelpepleier ved Gipø bo- og behandlingssenter på Nøtterøy utenfor Tønsberg, bestemte Tove Rivelsrud seg for å gå ned til 50 prosent stilling på jobb.

- Plutselig greide jeg ikke lenger den tunge jobben og det høye tempoet. Det var blitt færre på jobb og vi skulle gjøre mer enn før. Dessuten har det blitt flere demente og andre mye mer krevende stell. Du blir trøtt og helt utmatta. Jeg ble fortvila fordi jeg jobber jo med mennesker, og vil gjerne hjelpe dem. Men strekker ikke til.

Etter flere runder med sykmelding og flere forsøk med andre typer arbeidsoppgaver, bestemte Rivelsrud seg for å gå ned i stilling og bli halvt uføretrygdet.

- Etter mye tenking og fundering ble det løsninga. Nå jobber jeg nattevakter. Det er mindre tungt, men jeg skulle gjerne ha jobbet fulltid. Her er jeg sikker på at jeg har flere med meg. Mitt høyeste ønske er å jobbe fulltid i det yrket jeg har utdannet meg til.