Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sliter med mareritt, angst og flashbacks

Overlevende og etterlatte sliter med å komme seg tilbake til hverdagen etter 22. juli.

VONDE MINNER: Dagbladets undersøkelse viser at mange overlevende etter Utøya-tragedien sliter med å takle livet etterpå. Bildet er 
fra en blomsternedleggelse ved utkikkspunktet mot Utøya.
Foto: Thomas Haugersveen/ Dagbladet
VONDE MINNER: Dagbladets undersøkelse viser at mange overlevende etter Utøya-tragedien sliter med å takle livet etterpå. Bildet er fra en blomsternedleggelse ved utkikkspunktet mot Utøya. Foto: Thomas Haugersveen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det avdekker en rundspørring Dagbladet har gjort til samtlige bistandsadvokater i terrorsaken. Det er nå tre måneder siden Anders Behring Breivik detonerte bomben i regjeringskvartalet og sto for massakren på Utøya.

Rundt 20 advokatkontor har gitt tilbakemeldinger på vegne av til sammen nesten 400 klienter.

Det er overlevende fra Utøya og regjeringskvartalet, samt pårørende til flere av de 77 personene som ble drept. Også advokater for redningsarbeidere har svart på Dagbladets spørsmål.

- Hovedutfordringen for mine klienter er å komme tilbake til en hverdag igjen etter dramatiske og til dels livstruende erfaringer. Mange har problemer med søvn, mareritt, konsentrasjon, angst, flashbacks, sier advokat Cathrine Grøndahl til Dagbladet.

Hun representerer ti overlevende fra Utøya og to fra regjeringskvartalet.

Utfordringer Advokat Christian Lundin ved advokatkontoret Ness og co bistår 55 klienter, både overlevende og pårørende fra Utøya og regjeringskvartalet.

- Hovedutfordringen er å mestre hverdagen og komme seg videre etter hendelsen 22. juli. Mange sliter med konsentrasjonen og har søvnvansker. Mange sliter med å jobbe, gå på skole og studere. Mange har spørsmål om hvordan dette kunne skje, sier Lundin.

Niels-Christian Schelver Petersen representerer tre klienter som alle var til stede på Utøya.

SLITER ØKONOMISK: Flere har lån og studielån, men ikke kommer seg ikke ut i jobb, sier bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: EIK,ROBERT S.
SLITER ØKONOMISK: Flere har lån og studielån, men ikke kommer seg ikke ut i jobb, sier bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: EIK,ROBERT S. Vis mer

- Hovedutfordringen for alle er og igjen kunne komme tilbake og leve som normalt i samfunnet, herunder å ta del i tidligere daglige gjøremål som skole og jobb. De sliter alle med psykiske ettervirkninger og alle sliter med fravær fra skole/jobb, sier han.

God oppfølging Flere av advokatene svarer at det er få problemer med deres klienter. Flere er også svært fornøyde med oppfølgingen de har fått etter 22. juli.

Marte Randen hos advokatfirmaet Vogt og Wiig AS representerer over 100 personer fra regjeringskvartalet og tre AUF-ansatte fra Utøya. Hun sier det er delte oppfatninger om hjelpetilbudene.

- Så langt har vi fått generelt positive tilbakemeldinger på oppfølgingen. De som er ansatt i departementene har fått god hjelp av bedriftshelsetjenesten i den akutte fasen. Likeså de fra Utøya som er ansatte i AUF. Utfordringen blir vel den videre oppfølging fra de enkeltes fastleger, sier hun.

Randen forteller at hovedutfordringen til sine klienter er å komme over den traumatiske opplevelsen og å få hverdagen til å fungere igjen.

Mediekritikk Siv Hallgren, som er en av de tre koordineringsadvokatene i terrorsaken, har svart på vegne av de åtte advokatene ved advokatfirmaet Elden.

De har til sammen 150 klienter og har saker fra både regjeringskvartalet og Utøya, og fornærmede og etterlatte fra begge steder. Hallgren sier at utfordringen varierer svært fra klient til klient.

- For de hardt skadde er naturligvis utfordringen å bli frisk, for de etterlatte å finne en måte å leve videre på. De overlevende har problemer av flere slag, mange har naturlig nok mange tanker om det som har skjedd, men de fleste synes å få adekvat helsehjelp med dette, sier Hallgren, som opplyser at enkelte av klientene har fravær fra skole og jobb.

Ifølge Hallgren er pressens stadige omtale av saken en belastning for enkelte. Flere andre bistandsadvokater gir uttrykk for det samme.

- Min klient mener at fokuset på saken er for stort. Hun ønsker ro og at politiet får anledning til å etterforske grundig, sier Terje Korneliussen, som representerer en overlevende fra Utøya.

Bekymra for økonomien Flere er også opptatt av usikkerheten rundt klientenes økonomi og spørsmålene rundt erstatning. Advokat Thorsteinn Skansbo bistår en person fra Utøya og fem personer fra regjeringskvartalet som ikke har fått oppnevnt bistandsadvokat. 

FLASHBACKS: - Mange har problemer med søvn, mareritt, konesentrasjon, angst, flashback, sier advokat Cathrine Grøndahl. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN /  DAGBLADET
FLASHBACKS: - Mange har problemer med søvn, mareritt, konesentrasjon, angst, flashback, sier advokat Cathrine Grøndahl. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN / DAGBLADET Vis mer

Han sier hans klienter er opptatt av sin økonomiske framtid, jamfør det erstatningsmessige taket i voldsoffererstatningen.

- Dersom disse unge og ressurssterke menneskene blir varig satt utenfor arbeidslivet vil det bli en økonomisk katastrofe for dem, sier han.

Thomas Thorstensen representerer to overlevende fra Utøya.

- Hovedutfordringen er å finne riktig ertstatningsnivå siden saken er unik, sier han.

Kommer ikke i jobb Christian Lundin har søkt voldsoffererstatning for flere av hans 55 klienter, men fått et standardsvar om lang saksbehandlingstid tilbake.

- Tilbakemeldingen fra flere er at de er bekymra for sin økonomi. Flere har lån og studielån, men ikke kommer seg ikke ut i jobb, sier han.

Terrorangrepet 22. juli har gjort nordmenn generelt reddere og mer på vakt for potensielle farer. Det viser en spørreundersøkelse InFact har gjort for VG.

Nær én av ti, 9,7 prosentene av de spurte, sier de har hatt søvnproblemer og mareritt som følge av hendelsene 22. juli.

Les også: Michael orker ikke lenger å bo i Oslo

MANGE TANKER: - Mange har naturlig nok mange tanker om det som har skjedd, men de fleste synes å få adekvat helsehjelp med dette, sier bistandsadvokat Siv Hallgren. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix .
MANGE TANKER: - Mange har naturlig nok mange tanker om det som har skjedd, men de fleste synes å få adekvat helsehjelp med dette, sier bistandsadvokat Siv Hallgren. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix . Vis mer