Sliter med narkosalg på norske skoler

- Kjempevanskelig å kontrollere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skolene er en arena for salg og bruk av narkotika, fastslår kveldens utgave av programmet Etterlyst på Viasat 4. Salg på skolene avtales ofte på forhånd via mobiltelefon, eller ved at selger kommer til faste tidspunkter i kantinen eller i skolegården.


- Det er kjempevanskelig for skolene å kontrollere dette. Blant annet fordi mange av de som selger er skolens egne elever, sier Eric Johansen, eks-narkoman og tidligere dopselger, i programmet.

- I hvilken utstrekning det foregår, det vet vi ikke. Men at det skjer er problematisk i seg selv. Og at skolen er en arena for salg og bruk av narkotika, det ønsker vi ikke, sier Hanne Marie Persson, avdelingsjef forebyggende på Majorstua politistasjon.

- Når det gjelder debutalder så ser vi at det er i i niende-tiende klasse at det begynner å ta av. kanskje først og fremst med alkoholinntak. Men vi ser jo også at det er i forbindelse med alkohol at mye av narkotikamisbruket foregår. Da mister man hemninger og grenser, og er villig til å prøve andre ting, sier hun til Etterlyst.

- Vi ser også at vi har enkelte tilfeller ned i 12-13-årsalderen, erkjenner Persson.

Eks-narkomane Eric Johansen mener at denne eksperimenteringen på fester er direkte livsfarlig, særlig for ungdom som i utgangspunktet er sårbare mennesker.

- Mange av disse vil få samme type positiv opplevelse som jeg selv hadde, allerede første gang de prøver. Den positive opplevelsen gjør at de fortsetter, advarer Johansen.

- Og bruker du det over tid - så blir du hekta, slår eksmisbrukeren fast.

<B>BEKYMRET: </B>Eks-narkomane Eric Johansen mener at eksperimentering med dop på fester er direkte livsfarlig, særlig for ungdom som i utgangspunktet er sårbare mennesker.