NORMAL REAKSJON: Doktor i psykologi og seniorforsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), Siri Thoresen, forteller at skyldfølelse er knyttet til vår evne til å vise omsorg for andre.FOTO: Dagbladet
NORMAL REAKSJON: Doktor i psykologi og seniorforsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), Siri Thoresen, forteller at skyldfølelse er knyttet til vår evne til å vise omsorg for andre.FOTO: DagbladetVis mer

Sliter med skyldfølelsen

Flere av de som overlevde massedrapet på Utøya, sliter med en tung skyldfølelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kunne vi gjort noe annerledes? Var vi egoistiske når vi tenkte på å berge oss selv? Slike tanker strever mange med, forklarer leder i Troms AUF, Trond Agnar Eilifsen overfor Nordlys.

Doktor i psykologi og seniorforsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), Siri Thoresen, forteller at skyldfølelse er knyttet til vår evne til å vise omsorg for andre.

- Det er slik vi er skapt. Vi har en sterk drift til å redde andre og det vekker følelsen av selvbebreidelse om vi ikke er i stand til å berge andre, forteller hun til Dagbladet.  

- Snakk med dem Thoresen forteller at følelsen av selvbebreidelse kan være plagsom, smertefull og urimelig.

- Det er heldigvis mye som kan gjøres i ettertid for gjøre ting lettere. Følelsen av selvbebreidelse er knyttet til fantasien om at andre vil bebreide deg. Om man snakker med de man antar bebreider deg, vil man mest sannsynlig oppdage at de ikke gjør nettopp det, sier hun.  

I etterkant av Utøya-massakren, vil de fleste nordmenn føle seg berørte på én eller annen måte, tror Thoresen.

- Selv vil jeg tro at min første tanke var, at jeg måtte skynde meg å hjelpe til. Jeg var på fjellferie da tragedien rammet oss. Søndag var jeg på plass i Oslo og i gang med arbeidet, forteller hun.  

Thoresen har siden da jobbet med å få ut informasjon og bidratt til å gi råd om hvordan de berørte skal følges opp i tiden fremover.

MANGE SLITER: Det er kommet inn meldinger om at flere fra Utøya-massakren sliter med selvbebreidelse. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
MANGE SLITER: Det er kommet inn meldinger om at flere fra Utøya-massakren sliter med selvbebreidelse. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer