Donald Trump

Sliter med støtten

USAs forrige president, Donald Trump, planlegger å drive valgkamp igjen. Han sliter imidlertid med å få de tidligere så trofaste støttespillerne til å stille opp.

MINDRE POPULÆR: USAs forrige president, Donald Trump, sliter med oppslutningen i Sør-Carolina før helgens valgmøte. Foto: CHANDAN KHANNA / AFP
MINDRE POPULÆR: USAs forrige president, Donald Trump, sliter med oppslutningen i Sør-Carolina før helgens valgmøte. Foto: CHANDAN KHANNA / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): I midten av november kunngjorde eks-presidenten at han planla å stille til valg igjen i 2024. Førstkommende lørdag har han varslet det første valgkamparrangementet i Sør-Carolina, som er en av de tidlige primærvalgsstatene.

Men så langt sliter han tungt med å få støtte fra sentrale deler av det republikanske partiet, melder Washington Post.

Helt siden Trump varslet at han vil prøve å bli president igjen, har han stort sett holdt seg hjemme på Mar-a-Lago-eiendommen i Florida bare avbrutt av noen turer til sin egen golfbane ikke langt unna.

Samtidig har de juridiske problemene bare fortsatt å vokse rundt ham, mens andre potensielle republikanske kandidater har begynt å røre på seg.

TRUMP: Natt til onsdag 16. november norsk tid bekreftet Donald Trump at han stiller til valg som president i 2024: - Glemt hvor gal han er. Video: AP Vis mer

Fortsatt favoritten

Flere meningsmålinger har vist at støtten til Trump blant republikanere ser ut til å ha blitt svekket etter det dårlige resultatet i mellomvalget i november.

På den ferskeste målingen utført av Harvard-universitetet, ser det imidlertid ut til at Trump fortsatt er favoritten til å bli republikanernes kandidat. Der får han støtte fra 48 prosent av dem som planlegger å stemme i primærvalgene. Florida-guvernør Ron DeSantis kommer på andreplass med 28 prosent. Tidligere visepresident, Mike Pence får 7 prosent.

Den siste tida har Trumps medarbeidere forsøkt å få politikere og andre konservative ledere i Sør-Carolina til å støtte opp om presidentvalgkampen hans. Så langt har det ikke gått spesielt bra. Mange av politikerne og andre i ledere i delstaten ser ikke ut til å være klare til å velge én kandidat, skriver Washington Post.

Utfordrere

Flere støtter fortsatt Trump, men mange ønsker også en konkurransedyktig primærvalgkamp. Sør-Carolina har dessuten minst to politiske skikkelser som kan ha ambisjoner om å utfordre Trump i 2024. Det er tidligere guvernør, Nikki Haley, og senator Tim Scott.

- Nikki Haley er trolig den første personen fra Sør-Carolina siden vi stemte på George Washington som har en virkelig sjanse til å bli USAs president. Jeg tror Trumps folk kommer til å støte på den fortellingen, sier tidligere leder for det republikanske partiet i Sør-Carolina, Katon Dawson, til avisa.

- Det er mer enn litt oppmykning i støtten til Trump i Sør-Carolina. Mange av dem som anerkjenner viktigheten av Trumps presidentskap, tar nå et steg tilbake og sier: Er det en annen fanebærer for partiet og de sakene vi tror på? Noen som kan ta oss videre ikke bare i fire år, men i åtte år og skape momentum, sier lederen for den innflytelselsrike evangeliske organisasjonen Palmetto Family Council, Dave Wilson, til Washington Post.

BLE DROPPET: Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han på nytt stiller som presidentkandidat. Dagen derpå var det derimot mangelen på TV-tid som fikk mest oppmerksomhet i amerikanske medier. Vis mer

Verken partiets leder i Sør-Carolina, Drew McKissick, eller kongressrepresentant Ralph Norman vil delta på Trumps valgmøte 28. januar. Direktøren for delstatspartiet, Hope Walker, takket nylig nei til å en posisjon i Trumps valgkamporganisasjon.

Også flere andre politikere har sagt at de ikke har anledning til å delta, ifølge Washington Post.

Samtidig er det ventet at senator Lindsey Graham og guvernør Henry McMaster vil delta på møtet og gi sin støtte til Trumps kandidatur.

Flere politikere

Trumps egen valgkamporganisasjon mener imidlertid at Trump vil få sterk støtte på det kommende valgmøtet.

- President Trump reiser til Sør-Carolina for å vise fram sitt lederskapslag, som vil vise den betydelige støtten han har over hele delstaten, fra grasrot-ledere til folkevalgte, sier talsperson Steven Cheung.

Nå forsøker imidlertid også Trumps mulige rivaler å gjøre sitt for å stikke kjepper i hjulene for Trump. Hans egen utenriksminister, Mike Pompeo, kom nylig ut med en bok om tida i Trump-administrasjonen. Han selv vært på turné i delstaten nylig og driver en reklamekampanje på Facebook i delstaten. Også Pence og Haley har markert seg i delstaten de siste ukene.

Nedskalert

I fjor holdt Trump et svært folkemøte i Florence i Sør-Carolina med tusenvis av tilskuere. Denne gangen skal eks-presidenten til et langt mindre lokale inne i delstatsforsamlingen i Columbia med plass til rundt 500 personer.

Trump sliter for tida på flere fronter. Mange republikanere gir ham skylda for det skuffende mellomvalget hvor Trump-støttede kandidater tapte i delstater som Georgia, Pennsylvania og Arizona og kostet partiet kontrollen i Senatet, skriver USA Today.

Etter valget er han også blant annet havnet i hardt vær for å spise middag på Mar-a-Lago med den antisemittiske rapperen Ye og nynazisten Nick Fuentes.

I tillegg er han omgitt av rettslig trøbbel på mange kanter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer