Vaksinekrise i Norge:

Sliter med tempoet

Helsemyndighetene opplyser at vaksinasjonshastigheten ikke øker i takt med tilgangen på vaksiner i Norge, men er usikre på hva som er årsaken til det.

ENKELT: Helseminister Bent Høie kom med en klar oppfordring til alle de som enda ikke har tatt vaksine. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Fredag opplyser helsemyndighetene at de nylig har oppdaget at vaksinasjonshastigheten ikke øker i takt med tilgangen på vaksiner i Norge. I verste fall kan dette få konsekvenser for gjenåpningen av samfunnet og sykdomsbyrden i befolkningen.

- Det ser ikke ut til at hastigheten samlet sett har økt noe vesentlig fra da vi hadde færre doser tilgjengelig. Så hastigheten er veldig viktig å få opp, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

- Vi er litt usikre på hvorfor hastigheten ikke går opp, og det er derfor at vi adresserer dette i dag.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Ali Zare / NTB
HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Usikre på årsaken

Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet forklarer at de har forsøkt å finne ut av hvorfor denne tregheten har oppstått.

- Vi har jobbet med å forsøke å finne ut av det de siste dagene, og det er ikke helt klart ennå. Men vi tror at det i stor grad er fordi kommunene opplever en enorm belastning, altså at det ikke primært dreier seg om etterspørselen, sier Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Men vi er usikre, særlig fordi vi ser et liknende bilde i andre land. Den gruppen som nå ikke har fulgt opp så raskt som vi hadde håpet - unge voksne mellom 25 og 39 år - fikk jo tilbudet i sommer. Og kanskje på et uheldig tidspunkt. Vi håper i hvert fall at dem som har gitt klart uttrykk for at de ønsker å få vaksine, nå skynder seg med å ta imot tilbudet.

DIREKTØR: Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Foto: Ali Zare / NTB
DIREKTØR: Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Konsekvenser

På den ene siden øker denne situasjonen risikoen for økt sykdomsbyrde i befolkningen ettersom forsinkelser i vaksinasjonsprogrammet medfører at flere kan bli smittet før de blir beskyttet. På den andre siden øker det risikoen for at gjenåpningsplanen utsettes.

- Det er slik at framdriften i vaksineringen er det som er mest avgjørende for når vi alle sammen skal få en normal hverdag tilbake igjen. Det kan skje i løpet av september om vaksinasjonstakten i alle aldersgrupper over 18 år går opp i tråd med den store tilgang på vaksiner som vi nå har, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

Stoltenberg oppfordrer til å gripe sjansen.

- Tilgangen på vaksiner gir jo en stor mulighet til å gå veldig mye raskere framover de neste ukene, og den sjansen bør vi gripe. Så vi oppfordrer sterkt til at kommunene tar kontakt, slik at vi kan diskutere hvordan vi skal få til dette dersom det er vanskelig for dem å få det til på egen hånd.

SMITTEREKORD: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har en oppfordring til uvaksinerte. Programleder: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Perfekt storm

Norge rammes nå av en perfekt storm: Aldri før har det blitt registrert så mange smittetilfeller per dag samtidig som det aldri før har blitt sendt ut så mange vaksinedoser til kommunene.

Smitteverndirektør Geir Bukholm har forklart overfor Dagbladet at det er en del av de samme personene i kommunene som gjennomfører smittesporing og vaksinasjon. Derfor knyttes det bekymring til belastningen personellet i kommunene nå utsettes for og konsekvensene det medfører.

- Hvor lenge har dere vært klar over at vaksinasjonshastigheten ikke øker i takt med tilgangen på vaksiner?

- Det er de aller siste ukene at vi har sett at tilgangen har blitt veldig stor, og at mange kommuner har fått flere doser enn de har satt, og har meldt tilbake om det. Det ønsker vi å gjøre noe med, så vi er i dialog med dem om hva som er årsaken til det, hva vi kan gjøre for å få opp hastigheten og ikke minst oppfordrer vi sterkt til å få opp hastigheten der hvor det er mulig, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Dette gjelder både kommunene som skal tilby vaksinene, samt befolkningen som skal etterspørre det.

HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Ali Zare / NTB
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

Har tillit til kommunene

- Hvorfor henter dere ikke inn flere vaksinatører?

- Dette er det kommunene som har ansvaret for å organisere. Vi gir dem råd og støtte i det arbeidet, svarer Stoltenberg.

Høie har full tillit til kommunene og deres arbeid.

- Det er kommunene som organiserer dette, og de gjør en fantastisk jobb. De siste ukene har jeg besøkt mange kommuner og sett den enorme innsatsen som legges ned - både fra ansatte og frivillige. Kommunene jobber på spreng for å få satt vaksinene, og det er viktig at vi som innbyggere stiller opp og lar oss vaksinere.

Helseministeren sier at de ikke vet om tregheten vil bli langvarig.

- Det er denne uka at kommunene har fått veldig mange flere vaksinedoser, noe de også vil få neste uke, så vi vet ikke om dette gir en langvarig effekt, eller om det bare er et tidsbilde akkurat nå, sier Høie og fortsetter:

- Men vi er litt bekymret for at det i aldersgruppa 25 til 39 år er færre som har tatt imot tilbudet om første dose enn i andre aldersgrupper. Det kan skyldes at mange av dem fikk vaksinetime midt i sommerferien og at mange gjerne har tenkt at de vil vaksinere seg etter ferien. Det er greit, men nå er det på tide å gjøre det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer