Donald Trump

Sliter mot republikanske fiender

Pengestøtten har begynt å fosse inn til amerikanske politikere før mellomvalget neste år. Noen av Donald Trumps verste fiender i det republikanske partiet, som Liz Cheney, samler inn langt mer enn kandidatene Trump ønsker i stedet.

IKKE VENNER: Den republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney (t.v.) og tidligere president Donald Trump fotografert sammen i 2017 da de fortsatt var på talefot. Foto: JIM WATSON / AFP
IKKE VENNER: Den republikanske kongressrepresentanten Liz Cheney (t.v.) og tidligere president Donald Trump fotografert sammen i 2017 da de fortsatt var på talefot. Foto: JIM WATSON / AFP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne øyner et håp om å ta tilbake kontrollen over både Representantenes hus og Senatet i 2022. Og nå fosser det inn med svimlende summer fra pengegivere.

Til sammen har republikanerne og demokratene i Representantenes hus 128 millioner dollar (om lag 1088 millioner kroner). Det er mer enn dobbelt så mye som på samme tid før valget i 2020. De mest profilerte medlemmene av kongressen samler nå inn rundt én million dollar (om lag 8,5 millioner kroner) hver kvartal, skriver New York Times.

VIDEOHYLLEST: Tidligere president Donald Trump hyllet en av hans tilhengere som døde under stormingen av Kongressen i januar. Foto: Twitter / Ford Fischer Vis mer

Maktkamp

Samtidig foregår det en brutal maktkamp innad i det republikanske partiet. USAs tidligere president, Donald Trump, ble stilt for riksrett for sin rolle under det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar.

Et lite fåtall republikanere stemte for å stille ham for riksrettssak og dømme ham. Mest kjent av dem, er Liz Cheney, som siden ble skviset ut av sin lederrolle i partiet. Trump gjør nå alt han kan for å støtte motkandidater.

Foreløpig viser ferske tall, som politikerne må sende inn til den føderale valgkommisjonen (FEC) at fire republikanske folkevalgte, som stemte for å stille Trump for riksrett, eller dømme ham, har samlet inn langt mer penger enn motkandidatene Trump har gitt sin støtte til, skriver CNN.

Store summer

Cheney og de to andre kongressrepresentantene, Jaime Herra Beutler og Fred Upton, fikk føle Trumps raseri etter at de stemte sammen med Demokratene for å stille Trump for riksrett.

ANGREP: Ekspresident Donald Trump går til frontalangrep på George W. Bush etter denne talen. Foto: Mandel Ngan / AFP, Evelyn Hockstein / Reuters Vis mer

Senatoren Lisa Murkowski var én av sju republikanske senatorer som stemte for å dømme Trump. Hun har samlet inn nesten 1,1 millioner dollar (om lag 9,35 millioner kroner) fra juli til september. Det er mer enn dobbelt så mye som Trumps foretrukne kandidat, Kelly Tshibaka. Hun har samlet inn 465 945 dollar (snaut fire millioner kroner).

Murkoski opplyser også at hun har mer enn 3,2 millioner dollar (om lag 27,2 millioner kroner) i banken til å bruke på valgkamp. Det er mer enn ti ganger så mye som står på valgkampkontoen til Tshibaka.

Republikanerne trenger bare å vinne ett nytt sete i Senatet og fem i Representantenes hus for å ta tilbake kontrollen over begge kamre.

Hardt grep

Trump fortsetter å holde et hardt grep om partiet snart et år etter valgnederlaget. Han fortsetter også å hevde uten noen form for dokumentasjon at valget ble stjålet fra ham, og han ser ut til å kreve at andre republikanere også støtter opp om denne påstanden.

Cheney er én av svært få republikanske folkevalgte som har fortsatt å kritisere Trumps usanne påstander om valgresultatet. Det har gjort henne til et av de fremste målene for Trumps angrep.

Likevel er hun den av de ti republikanerne i Representantenes hus som støttet en riksrettssak, som har samlet inn mest. Hun har samlet inn 1,7 millioner dollar (om lag 14,5 millioner kroner) mellom juli og september. Motkandidatene hennes, som støttes av Trump, Harriet Hageman, gikk ikke formelt inn i racet før 9. september. Siden samlet hun inn 302000 dollar (om lag 2,6 millioner kroner) innen utgangen av måneden. Det betyr at hun samlet inn om lag 100 000 per uke, som er langt mindre enn Cheney.

Til sammen har Cheney 3,6 millioner dollar (om lag 30,6 millioner kroner) på konto mot Hagemans 245 000 dollar (om lag 2,1 millioner kroner).

- Historisk

Mange ser på nettopp dette valget som den fremste testen på kampen mellom Trump-fløyen og de tradisjonelle republikanerne. Cheneys far var for eksempel visepresident for daværende president George W. Bush.

Den republikanske senatoren, Mitt Romney, den demokratiske Hollywood-mogulen Jeffrey Katzenberg, og en politisk aksjonskomité drevet at Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, er blant giverne til Cheney.

- Cheney får historisk mengde med støtte fordi hun opprettholder eden om å følge grunnloven, sier Cheneys rådgiver Amy Edmonds til avisa Casper Star-Tribune.

Den styrtrike teknologiinvestoren Peter Thiel er blant giverne til Cheneys motkandidat Hageman.

- Vi vet at Liz Cheney vil ha mer penger enn hun klarer å bruke, samlet inn av Washington D.C., spesialinteresser i Nord-Virginia, etablissementspolitikere og demokrater som mener hun er et nyttig verktøy, sier Hageman i en uttalelse.

Trump har foreløpig ikke gitt sin støtte til motkandidater mot de seks andre republikanerne i Representantenes hus, som stemte for å stille ham for riksrett.

Valg i Virginia

Også guvernørvalget i Virginia neste måned er i ferd med å bli en stor test for Trump. Der kjemper Demokraten og tidligere guvernør Terry McAuliffe mot den republikanske utfordreren Glenn Youngkin. Både Trump og tidligere president Barack Obama prøver nå å drive valgkamp for sine kandidater, skriver The Guardian.

Virginia var en delstat Trump tapte med ti prosentpoeng i fjor - særlig fordi de mange forstatsvelgerne i Virginia vendte seg bort fra ham. Nå blir guvernørvalget sett på som en ny test.

For tida balanserer Youngkin hårfint. Han ønsker ikke å knyttes for tett til Trump, fordi Trump både mobiliserer demokratiske velgere, og fordi mange moderate republikanere har lite til overs for ham. Den politiske analytikeren Bob Holsworth sier til Washington Post at det ville være en «katastrofe» for Youngkin hvis Trump faktisk holdt et valgmøte i delstaten.

- Jo mer han dukker opp, og jo mer han deltar, jo verre er det for Youngkin, sier Holsworth om Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer