VIL HA NAV-OMBUD: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) fremmer nå forslag om opprettelse av et Nav-ombud. Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp) vil at ekspertutvalget arbeidsministeren har nedsatt for å gå gjennom Nav skal berede grunnen for et Nav-ombud. Foto: Nav/Frp/Torbjørn Grønning
VIL HA NAV-OMBUD: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) fremmer nå forslag om opprettelse av et Nav-ombud. Nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp) vil at ekspertutvalget arbeidsministeren har nedsatt for å gå gjennom Nav skal berede grunnen for et Nav-ombud. Foto: Nav/Frp/Torbjørn GrønningVis mer

- Sliter ofte selv med å forstå hva Nav skriver i brev til brukerne

Trolig flertall på Stortinget for Nav-ombud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) mener det er nødvendig å få på plass et Nav-ombud, en uavhengig instans som kan gå inn og korrigere Nav, uttalte fagleder Anne Therese Sortebekk ved Rettighetssenteret til Dagbladet i går.

Hun forteller at senteret har hatt opplevd en markant økning i antall henvendelser som handler om Nav. FFO sitter i referansegruppa til ekspertutvalget arbeidsminister Robert Eriksson har nedsatt i forbindelse med en helhetlig gjennomgang av Nav.

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) er skjønt enig med FFO, og fremmer nå et forslag til Stortinget om opprettelse av et Nav-ombud.

- Alvorlig systemsvikt - Nav skal være der for folk som mangler penger, helse og arbeid. Disse trenger et rettshjelpstilbud mer enn alle andre. Jeg ser på det som en alvorlig systemsvikt at dette har manglet, sier Karin Andersen.

SV-representanten mener et Nav-ombud vil være positivt for brukerne, men også for Nav selv.

- På samme måte som pasientombudene har hatt en viktig rolle opp mot behandlingsinstitusjonene, kan et Nav-ombud være et nyttig korrektiv og en veldig god hjelp for Nav. Et ombud vil være i stand til å peke ut systemfeil og gi beskjed om hva som bør gjøres annerledes, sier Andersen.

Trolig flertall I sitt forslag til Stortinget viser Karin Andersen til at Frp, KrF og Høyre tidligere har tatt til orde for opprettelse av et Nav-ombud.

- Derfor håper jeg og tror at det vil være flertall for dette på Stortinget nå. Jeg sloss for dette i Regjering, men Arbeiderpartiet var ikke til å rikke. Opposisjonen var på banen og hevdet at et Nav-ombud må på plass, og det hadde de rett i, sier Andersen.

Frp-representant og nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg, sier det ikke skal stå på Frp.

- Vi har kjempet for et Nav-ombud i mange år, og det står vi for fremdeles. Jeg ønsker nå at ekspertutvalget som arbeidsministeren har nedsatt skal utrede et Nav-ombud og hvordan dette bør innrettes, sier Wiborg til Dagbladet.

- Tunggrodd og komplisert Frp-representanten sier han er helt overveldet over hvor mange Nav-brukere som har kontaktet ham siden han ble nestleder i stortingskomiteen.

- Jeg får mellom fem og sju henvendelser hver eneste dag. Flere hundre har tatt kontakt. Mange får ikke oppfylt sine rettigheter fordi Nav-systemet er så tunggrodd og komplisert, sier Erlend Wiborg og utdyper:

- Jeg sliter ofte selv med å forstå hva Nav mener når jeg leser brev de har sendt ut til brukere. Nei, Frp står ved at Nav må endres fra å være en byråkratisk organisasjon til en brukerrettet organisasjon.