Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slitesterke Persson

- Jeg er som et møbel for mange...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER TRE uker igjen til det svenske riksdagsvalget. Valgkampen er inne i en langspurt der utfallet er det mest uvisse på 30 år, ifølge svenske kommentatorer. Regjeringspartiets hovedstrategi er at statsminister Göran Persson skal dra lasset og opptre med all den statsmannserfaring og landsfaderlige tyngde han har opparbeidet i sine 11 år som statsminister. Han føler han møter en veldig varme fra både unge og gamle på sine valgturneer, sier han til Aftonbladet, og tror det skyldes flere forhold. Svensk økonomi går bra, og folk tror på framtida, sier han. Og dessuten:- Jeg er en sånn person som for mange er som et møbel i hverdagsrommet. Jeg har vært der i TV\'n og så får de se meg i virkeligheten. Da blir det som en dame sa, at du er jo som folk du også. Det blir ikke lett for de borgerlige utfordrerne anført av den unge og uerfarne moderat-lederen Fredrik Reinfeldt, å overbevise velgerne der ute i folkhemmet om at de bør skifte ut den velbrukte godstolen Göran med en ny og fjongere Fredrik-fåtølj. For er det noe som kjennetegner svensk politikk så er det stabilitet, slitestyrke og få endringer.

MEN DE BORGERLIGE er mer enige enn i noen tidligere valgkamp og for første gang i historien la de fram et felles valgmanifest sist onsdag. Dermed har velgerne to klare blokker å velge mellom. Alliansen av de fire borgerlige partiene Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokratene, hadde et knapt forsprang på meningsmålingene like etter ferien. Men denne uka har venstreblokka som består av regjeringspartiet Socialdemokratene og dets støttepartier, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, samlet gått fram. Socialdemokratene som har ord på seg for å være sterke i spurten har økt mest. Men Vänsterpartiet sliter med å klare sperregrensa på fire prosent. Havner de under, og faller ut av Riksdagen, er Perssons æra trolig over.Valgkampens viktigste sak til nå har vært de borgerliges knallharde kjør mot den store arbeidsledigheten. Hele vinteren og våren har de hamret inn et bilde av Sverige der over en million mennesker står utenfor arbeidsmarkedet av ulike årsaker. Først og fremst fordi regjeringen ikke har innsett at en omfattende arbeidsløshet har fått bite seg fast og derfor heller ikke har iverksatt tiltak for å bekjempe den.

REGJERINGENS BESKRIVELSE av Sverige er derimot at landet er inne i en sterk økonomisk vekst, at alle kurver peker oppover og at det ikke er nødvendig med spesielle eller drastiske endringer. Da Alliansen i valgmanifestet lanserte at de vil halvere arbeidsgiveravgiften for ansatte i alderen 19 til 24 år, kontret finansminister Pär Nuder straks med å hevde at bedrifter som ansetter ungdom får mye mer støtte med regjeringens forslag.

SPRENGKRAFTEN kan være i ferd med å fisle ut i det som skulle være de borgerliges tyngste skyts mot Persson og hans regjering. Bedre blir det ikke for de borgerlige ved at de har rotet det til for seg i spørsmålet om eiendomsskatt. I sommer lovet de å ta de første steg for å redusere den. Nå framgår det av valgmanifestet at det likevel går mot økt eiendomsskatt neste år, selv om de borgerlige overtar, men at de vil avskaffe den på sikt. Dermed har de forspilt et vesentlig velgeragn, forkludret hva som er forskjellen på deres og regjeringens politikk og gitt næring til dem som mener at de ikke er til å stole på.

NEI, VELBRUKTE GÖRAN lar seg ikke så lett skifte ut med noe nytt og ustabilt med fire bein som ikke er helt like lange. Undersøkelser EU gjør hvert halvår viser dessuten at svenskene er blant de EU-borgere som er mest fornøyd med sin livssituasjon. Ingen misnøyepartier har klart å etablere seg i Sverige. Sammen med Storbritannia og Malta ligger Sverige helt på bunnen i Vest-Europa når det gjelder nydannelser innen partisystemet. Redaktør Henrik Berggren i Stockholmsavisa Dagens Nyheter sammenlikner svensk politikk og de etablerte svenske politiske partiene med slitesterke frysebokser fra 50-tallet: «Designen er klumpete og formatet uformelig, men inni finnes et gammelt brummende aggregat som bare går og går». Vinner Persson valget igjen, kan man snart si det samme om ham.