Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slitsom arbeidsdag gjør statsansatte syke

Omstillinger, usikkerhet og flere arbeidsoppgaver kan være årsaken til at stadig flere statsansatte blir syke, mener YS-Stat. Arbeidstakerorganisasjonen vil samarbeide med staten for å få ned sykefraværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykefraværet har økt jevnt siden 1995, og i tredje kvartal i fjor var 5,1 prosent av de statsansatte syke. Det totale sykefraværet blant statsansatte økte med 5,9 prosent i tredje kvartal i fjor, sammenlignet med samme periode i 1996.

«Overraskende»

- Det er overraskende at sykefraværet har gått opp så mye. Vi har bedt om å få bakgrunnsmaterialet slik at vi kan analysere tallene bedre. Vi har fått jevn tilbakemelding fra våre medlemmer om at de føler et mye hardere press på jobben, flere arbeidsoppgaver og usikkerhet i forbindelse med nedbemanning og omstilling, sier leder Erling Petter Roalsvig i YS-Stat til NTB.

Denne delen av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) har 40 000 medlemmer som arbeider i staten.

- Spesielt har det vært økning i langtidsfraværet på steder hvor det har vært mye omstilling, sier han.

Fravær på over 14 dager økte med 5,4 prosent i tredje kvartal 1997, viser tall fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Egenmeldinger og sykemeldinger på 1-3 dager økte med 7,7 prosent.

- Det er helt klart en stor økning i kortidsfraværet, og vi vet at dette ofte er på områder hvor arbeidstakerne føler stress, sier Roalsvig.

Vil samarbeide

Arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer er bekymret over at det totale sykefraværet blant statsansatte bare øker, og ønsker en skikkelig gjennomgang for å finne nye tiltak som kan rette på situasjonen. YS-Stat vil gjerne samarbeide med staten for å finne ut hvorfor sykefraværet øker, og for å få ned fraværet.

- Vi er positive til å gjøre noe med dette. Samarbeidet med arbeidsgiverne sentralt har vært bedre enn på lokalt nivå, sier Roalsvig til NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!