Slitsom arbeidsdag gjør statsansatte syke

Omstillinger, usikkerhet og flere arbeidsoppgaver kan være årsaken til at stadig flere statsansatte blir syke, mener YS-Stat. Arbeidstakerorganisasjonen vil samarbeide med staten for å få ned sykefraværet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykefraværet har økt jevnt siden 1995, og i tredje kvartal i fjor var 5,1 prosent av de statsansatte syke. Det totale sykefraværet blant statsansatte økte med 5,9 prosent i tredje kvartal i fjor, sammenlignet med samme periode i 1996.

«Overraskende»

- Det er overraskende at sykefraværet har gått opp så mye. Vi har bedt om å få bakgrunnsmaterialet slik at vi kan analysere tallene bedre. Vi har fått jevn tilbakemelding fra våre medlemmer om at de føler et mye hardere press på jobben, flere arbeidsoppgaver og usikkerhet i forbindelse med nedbemanning og omstilling, sier leder Erling Petter Roalsvig i YS-Stat til NTB.

Denne delen av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) har 40 000 medlemmer som arbeider i staten.

- Spesielt har det vært økning i langtidsfraværet på steder hvor det har vært mye omstilling, sier han.

Fravær på over 14 dager økte med 5,4 prosent i tredje kvartal 1997, viser tall fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Egenmeldinger og sykemeldinger på 1-3 dager økte med 7,7 prosent.

- Det er helt klart en stor økning i kortidsfraværet, og vi vet at dette ofte er på områder hvor arbeidstakerne føler stress, sier Roalsvig.

Vil samarbeide

Arbeids- og administrasjonsminister Eldbjørg Løwer er bekymret over at det totale sykefraværet blant statsansatte bare øker, og ønsker en skikkelig gjennomgang for å finne nye tiltak som kan rette på situasjonen. YS-Stat vil gjerne samarbeide med staten for å finne ut hvorfor sykefraværet øker, og for å få ned fraværet.

- Vi er positive til å gjøre noe med dette. Samarbeidet med arbeidsgiverne sentralt har vært bedre enn på lokalt nivå, sier Roalsvig til NTB.

(NTB)