NOMINERT: Faten Mahdi Al-Hussaini (23) er en av kandidatene til årets navn i Dagbladet. Juryen mener hun har støtt rakrygget i stormen hun har vært gjennom og forsvart meningene sine. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NOMINERT: Faten Mahdi Al-Hussaini (23) er en av kandidatene til årets navn i Dagbladet. Juryen mener hun har støtt rakrygget i stormen hun har vært gjennom og forsvart meningene sine. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

- Slitsomt at det alltid er hijaben de ser

Årets navn-nominerte Faten Mahdi Al-Hussaini begynner å bli lei av at uansett hva hun gjør, er det hva hun har på hodet folk er opptatt av.

- Jeg er ydmyk for nominasjonen, og takknemlig for at folk ser verdien i det jeg gjør, sier Faten Mahdi Al-Hussaini.

23-åringen er en av de nominerte til årets navn i Dagbladet. Hun ble kjent i offentligheten da hun 19 år gammel tok initiativet til en demonstrasjon mot islamsk ekstremisme.

Da hun i høst skulle være programleder for «Faten tar valget», et program om norske politiske partier med ungdom som målgruppe, befant hun seg plutselig midt i en storm.

Faten Mahdi Al-Hussaini tilstede ved premierefest på Den gamle skobutikken, for dokumentarserien «Jævla homo» på NRK.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Faten Mahdi Al-Hussaini tilstede ved premierefest på Den gamle skobutikken, for dokumentarserien «Jævla homo» på NRK. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Før det første programmet var sendt, var det kommet inn nesten 6000 klager. Faten var i Jerusalem da det eksploderte.

- Telefonen min bare ringte og ringte, det var medier fra Tyskland, Frankrike, Libanon, Sverige og Danmark. Jeg ble helt satt ut. Jeg forventet noen kommentarer, men ikke det antallet klager, sier Faten til Dagbladet.

Blant klagene var det også innslag av trusler og hets.

Følte seg ikke norsk

- Ingen av de som klagde hadde sett programmet en gang. Hva er greia? På et sekund følte jeg meg ikke norsk lenger. Uansett hva jeg gjør, er det kortet alltid med. Det er slitsomt at det alltid er hijaben de ser. Min hijab er en del av min identitet, men jeg er mye mer, sier Faten, som forteller at hennes første innskytelse var å si «fuck you» til alle klagerne, men at hun fikk roet seg ned.

OM STORTINGSVALGET: I NRK-serien «Faten tar valget» følger vi hovedpersonen der hun prøver å orientere seg i norsk politikk. Video: NRK Vis mer Vis mer

- Jeg fikk laget «Faten tar praten», og svart dem på den måten, sier hun, om programmet hun laget i NRK i etterkant av programmet, der hun snakker med andre kvinner om deres hijab-bruk.

Hennes syn er at det ikke går an å generalisere, en hver hijab-bruker har sit eget forhold til plagget.

- Noen bruker det av kulturelle grunner, fordi det er mote, på grunn av tro og noen på grunn av tvang. Det blir for snevert å si at alle jenter som bruker hijab gjør det av én spesiell grunn. Jeg bestemmer hva min hijab er for meg, fastslår hun.

- Koster å engasjere seg

At ungdom skal engasjere seg, og finne noe de brenner for, er noe hun er opptatt av.

- Jeg pleier å si at det koster alltid å engasjere seg. For noen mer enn for andre. For meg har det kostet mye, fra helse til relasjoner til nær familie og venner. Helt ærlig hender det jeg tenker «var det verdt det». Men når du ser tilbake på det senere, ser du at det var det, sier Faten.

I tillegg til å være programleder, jobber hun i JustUnity. organisasjonen, som hun har vært med å bygge opp, jobber med å forebygge radikalisering og ekstremisme blant ungdom.

Denne våren setter de blant annet opp et teaterstykke om utenforskap på Det norske teater. Flere prosjekter er på trappende for den årets navn-nominerte kvinnen, som foreløpig er hemmelighetsfull.

- Det er noen litt fancy ting, litt kule måter som kan fjerne fordommer, på en måte som tiltrekker ungdom, sier Faten, som ikke vil røpe mer akkurat nå.