Slitte skinner trolig årsaken til togavsporing

Trafikken går nesten som normalt igjen etter uhellet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Togtrafikken går ifølge Jernbaneverket omtrent som normalt igjen etter avsporingen ved Oslo S i går.

Ingen kom til skade, men 75 personer måtte evakueres da et tog sporet av tre minutter etter at det hadde forlatt stasjonen.

- Et spor er fortsatt stengt. Toget til Gjøvik er innstilt mellom Oslo S og Grefsen. Det er satt opp buss i stedet for toget her, sier fungerende informasjonsdirektør i Jernbaneverket Ann-Kristin Endal til Dagbladet.

Slitte skinner
Den foreløpige analysen fra Jernbaneverkets egen uhellskommisjon, tyder på at jernbaneskinnene var årsaken til ulykken.

- Ifølge den foreløpig analysen så var det de gamle og slite svillene, altså bjelkelaget mellom skinnen, som var årsaken. Ulykken skjedde akkurat der sporet var i ferd med å veksle over. På grunn av de nedslitte svinnene så har skinnene trolig gitt litt etter her, sier informasjonsdirektøren.

Jernbaneverket var kjent med at standarden på svillene var dårlig.

- Disse skulle byttes ut som en del av Oslo prosjektet i 2011. Vi var fullstendig klar over at de var modne for en oppgradering, sier hun.

Ristet Toget kjørte i rundt 40 kilometer i timen da det sporet av ved Brynsbakken i Gamlebyen, like ved Oslo S klokka 19 i går.

- Det ristet veldig i togsettet og folk skvatt til. Heldigvis holdt vi lav hastighet, fortalte passasjer Kim Granly Dagbladet i går.

Avsporingen kommer bare en drøy uke etter at tre personer ble drept da 16 godstogsvogner rullet fra Alnabru til Sjursøya.

Passasjerenes tålmodighet med Jerneverket og NSB er i tillegg tynnslitt etter en vinter med stadige forsinkelser.

- Har kontroll
- Ulykken på Skjursøya og denne avsporingen er helt atskilte hendelser som ikke har noe med hverandre å gjøre, presiserer direktør i Jernbaneverket Grete Myhre.

Havarikommisjonen har foreløpig ikke konkludert med hva som er årsaken til at passasjertoget sporet av i går, men ser ikke så alvorlig på hendelsen.

- Avsporinger er ikke så uvanlige. Når vi ser på de avsporingene vi har hatt de siste årene så har de heller ikke ført til skader, så vi ser ikke så veldig alvorlig på dette, sier Myhre til Dagbladet.

Hun mener det fortsatt er trygt å ta toget i Norge.

- Jernbaneverket har kontroll selv om det av og til kan se skremmende ut, sier hun.