Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Slo alarm:
- Det hastet

I dag er det fire måneder siden det første kjente corona-dødsfallet. Dette sa ekspertene da - og dette sier de nå.

DEBATTEN SKAPTE DEBATT: NRK og programleder Fredrik Solvang fikk kjeft for «Debatten»-programmet 17. mars, der Gunhild Alvik Nyborg var gjest. Video: NRK Vis mer

Wuhan, Kina, 9. januar i år.

En 61 år gammel mann har besøkt sjømatmarkedet i byen, og er nå innlagt på sykehus med lungebetennelse. Til tross for behandling står ikke livet hans til å redde. Han dør denne torsdagskvelden.

61-åringen blir den første som dør av coronavirus-relatert sykdom. Fire måneder har seinere over 274 000 liv verden over gått tapt - 219 av dem i Norge.

9. januar var det fortsatt tre uker til WHO skulle erklære coronautbruddet for en internasjonal folkehelsekrise.

Sju uker til Folkehelseinstituttet bekreftet Norges første smittetilfelle.

To måneder til Erna Solberg stengte ned Norge.

Hva sa ekspertene i disse tidlige ukene - og hva sier de nå?

STENGT NED: Her skal coronasmitten ha startet - på et marked i den kinesiske millionbyen Wuhan. Her ble det ikke bare solgt sjømat, men også ville dyr - som flaggermus. Foto: NTB scanpix
STENGT NED: Her skal coronasmitten ha startet - på et marked i den kinesiske millionbyen Wuhan. Her ble det ikke bare solgt sjømat, men også ville dyr - som flaggermus. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Snakker nok ikke om dette»

- Jeg har sett leger fra utlandet som har lagt ut videoer hvor de sier at Wuhan-viruset er mye farligere enn fortalt. Alle jeg har snakket med i Norge mener det ikke er så farlig. Innen midten av mars snakker vi nok ikke om dette lenger. Jeg går høyt ut, men det er greit.

Det sa lege, samfunnsdebattant og forfatter Wasim Zahid i et intervju med Dagsavisen 4. februar.

I dag er tonen en annen.

- Det er lenge siden jeg innså at det ikke var et bra utsagn, sier en lattermild Zahid til Dagbladet.

GIKK HØYT UT: Lege Wasim Zahid. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
GIKK HØYT UT: Lege Wasim Zahid. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Bakgrunnen for uttalelsen var at man under tidligere coronautbrudd - SARS og MERS - i stor grad hadde klart å begrense utbruddene geografisk. Zahid hadde tro på at det samme kunne skje igjen, med tiltakene som Kina innførte.

- Det viste seg å være feil, fordi dette viruset viste seg å være betydelig mer smittsomt enn SARS- og MERS-virusene.

Hvor lenge tror legen at vi kommer til å snakke om corona? Zahid humrer av spørsmålet.

- Klok av skade vil jeg ikke komme med noen prognose, annet enn at dette kommer vi til å snakke om i mange år framover.

Sammenliknet viruset med pest

Lege og forsker Gunhild Alvik Nyborg ble stemplet som dommedagsprofet da hun tirsdag 17. mars slo corona-alarm i NRKs «Debatten».

Nyborg sammenliknet viruset med pest, benyttet krigsmetaforer, hevdet situasjonen i Norge var ute av kontroll og etterlyste mer drastiske tiltak.

Hvis ikke fryktet hun at mer enn 20 000 nordmenn ville dø.

Snart to måneder seinere står Nyborg fast på at det var riktig å si det hun sa på «Debatten».

- Ut fra den uheldige situasjonen vi var kommet i, var det ikke lengre tid til å forberede befolkningen gradvis på det som sto foran oss. Det hastet, sier legen til Dagbladet.

- Det at mange ble skremt var en uheldig bivirkning av det. Men en nødvendig bivirkning når ting først hadde gått så langt som det hadde, uten at vi hadde fått kontroll på smitten.

Nyborg understreker at bakgrunnen for scenarioet med 20 000 døde, var at myndighetene på daværende tidspunkt planla ut fra et scenario der viruset skulle gå sakte gjennom befolkningen, slik at 70 prosent av befolkningen skulle bli smittet.

ADVARER: - Vi har et godt utgangspunkt. Men vi må fortsette å ta det på ytterste alvor, sier Gunhild Alvik Nyborg, lege og forsker med doktorgrad i farma-epidemiologi, om coronautbruddet i Norge. Foto: Privat
ADVARER: - Vi har et godt utgangspunkt. Men vi må fortsette å ta det på ytterste alvor, sier Gunhild Alvik Nyborg, lege og forsker med doktorgrad i farma-epidemiologi, om coronautbruddet i Norge. Foto: Privat Vis mer

Advarer mot å senke skuldrene

I skrivende stund har vi 219 coronarelaterte dødsfall i Norge.

Nyborg mener det lave antallet er en effekt av at myndighetene gjorde det hun tok til orde for - nemlig å innføre drastiske tiltak i form av nedstengning av samfunnet.

Et scenario med 20 000 døde er per i dag fjernt. Men fortsatt ikke utenkelig, mener legen.

- Det er i høyeste grad slik at dette viruset, hvis det ikke kontrolleres, kan gi slike scenarioer. Det er derfor ekstremt viktig at befolkningen fortsetter dugnaden nå som tiltakene letter, for at vi alle skal ha størst mulig mulighet for å kunne nyte mest mulig frihet i månedene som kommer.

Et tiltak Nyborg etterlyser nå, er bruk av munnbind på fly, offentlig transport og steder med mange mennesker.

- Jeg mener at vi en stund framover ikke bør ta sjansen på at det går bra uten, fordi vi har så mye å tape på det.

Spår munnbind-tiltak

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo har etterlyst munnbind siden mars.

Hasle har vært en ivrig bidragsyter til coronadebatten. Så ivrig at han har samlet alle mediebesøk i kronologisk rekkefølge i et dokument, som han har oversendt Dagbladets journalist.

Et utvalg:

  • 28. januar anbefalte Hasle hos TV 2 å vente med å bestille reiser, og se an utviklingen av coronaviruset.
  • 7. februar tok han i Dagbladet til orde for karantene for mennesker som kom til Norge fra smitteområder.
  • 14. mars publiserte han video på YouTube, der han demonstrerte hvordan man kan lage sitt eget munnbind.

Mens regjeringen siden 14. mars har frarådet utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige, og samme uke innførte karantene etter utenlandsreiser, har myndighetene foreløpig ikke anbefalt bruk av munnbind.

Gunnar Hasle tror likevel han får rett i dette også.

- Jeg tror det blir provoserende for Folkehelseinstituttet om jeg sier det. Men det er jeg ganske sikker på, sier legen lattermildt.

GIR RÅD: - Et par som skulle reise med Kiel-ferga og feire dobbel 70-årsdag, spurte meg om råd. Jeg sa: ikke dra. Tre dager etter var Kiel-ferga fortøyd, sier lege Gunnar Hasle. Han har engasjert seg i coronadebatten siden januar. Foto: Aase Magnhild Sørbø
GIR RÅD: - Et par som skulle reise med Kiel-ferga og feire dobbel 70-årsdag, spurte meg om råd. Jeg sa: ikke dra. Tre dager etter var Kiel-ferga fortøyd, sier lege Gunnar Hasle. Han har engasjert seg i coronadebatten siden januar. Foto: Aase Magnhild Sørbø Vis mer

- Ikke den store panikken

21. januar snakket Dagbladet med Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø.

På dette tidspunktet var nesten 300 mennesker i Kina bekreftet smittet med coronaviruset. Seks personer hadde dødd.

Olsvik oppfordret til ikke å overreagere.

PROFESSOR: Ørjan Olsvik arbeidet i en årrekke ved amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC), og har fulgt utbrudd av virus som SARS og ebola tett. Foto: Privat
PROFESSOR: Ørjan Olsvik arbeidet i en årrekke ved amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC), og har fulgt utbrudd av virus som SARS og ebola tett. Foto: Privat Vis mer

- Med seks døde og tre hundre verifiserte smittede, ligger vi foreløpig nede på én til to prosent dødelighet. Det er høyt, men det er ingenting mot SARS og MERS. Jeg har derfor ikke den store panikken, sa professoren til Dagbladet.

Snart fire måneder seinere mener Olsvik fortsatt at det ikke er grunn til panikk.

- Det er veldig tydelig at dette viruset dreper forholdsvis få. SARS drepte 10 prosent av dem som ble syke, MERS drepte 35 prosent. Det er det vi måler farlighet i, ikke volum, sier Olsvik.

Han påpeker at det døde 1400 mennesker av influensa i Norge i 2019.

- Som jeg gjentar hele tida: Så lenge det dør færre enn under fjorårets influensaepidemi, så er ikke dette forferdelig ille. Det er ille, men ikke forferdelig ille.

Olsvik berømmer norske myndigheter for å tørre å iverksette drastiske og kostbare tiltak - spesielt med tanke på å ivareta landets eldre og syke.

- Det er veldig humanistisk å ta vare på dem som bygde oljeformuen vår. Sverige gjorde ikke det, og har fem ganger høyere dødelighet per million.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!