Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo alarm - sparket

Dagbladet kan i dag bringe opplysninger som viser at forsvarssjef Sigurd Frisvold fikk informasjon om store overskridelser allerede 7. januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Helt uakseptabelt,» sa forsvarssjef Sigurd Frisvold til NRK Dagsrevyen i går kveld da han gjentok at han ikke var blitt informert om budsjettoverskridelsene i Forsvaret før 12. januar.

Seint om kvelden 6. januar gjorde ledelsen i Hæren klart et foreløpig årsresultat som viste et underskudd på 338 millioner kroner. Dette forelå på Forsvarets interne nettsider morgenen etter og var dermed direkte tilgjengelig for forsvarssjefen.

Etter det Dagbladet erfarer, fortalte generalmajor Lars J. Sølvberg forsvarssjef Frisvold om de røde tallene ved lunsjtider 7. januar. Sølvberg, som er generalinspektør for hæren, GIH, fikk i går sparken fra jobben sin.

Fikk munnkurv

Generalmajor Sølvberg hadde intervjuavtale med Dagbladet i går ettermiddag, men måtte avlyse denne fordi han hadde fått munnkurv av forsvarssjefen. Bare noen timer tidligere hadde Sølvbergs underordnede, generalmajor Kjell Grandhagen pressekonferanse på Bardufoss i Troms, som sjef for Hærens styrker. Det er Hærens styrker som står for det store overforbruket.

I en e-post Sølvberg i går sendte sine kolleger i Hæren, går det fram at han allerede tidlig i forrige uke beordret Grandhagen om å levere en skriftlig rapport om overforbruket i Hærens styrker.

100 millioner

Både Sølvberg og generalmajor Grandhagen var kjent med et underskudd på rundt 100 millioner kroner i Hærens styrker i midten av november i fjor. På et ledermøte i Hæren 16. desember ble det lagt fram tall som viste et overforbruk i Hærens styrker.

Noen kilder sier beløpet var på mellom 150 og 200 millioner kroner, andre nevner et beløp på mer enn 250 millioner.

På grunn av at andre poster i Hæren da var på plussida, ble det totale underskuddet av hærledelsen anslått til rundt 125 millioner, noe som ikke ble sett på som urovekkende. Mesteparten var nemlig utgifter i forbindelse med norske utenlandsoperasjoner som Hæren mente og fortsatt mener skal posteres på et fellesbudsjett for denne typen operasjoner.

Som Dagbladet skrev i går, tok Sølvberg juleferie i den tro at situasjonen var under kontroll. Da han kom tilbake på jobb i begynnelsen av januar, begynte de røde tallene å strømme inn.

6. desember var underskuddet 338 millioner, sist mandag morgen hadde tallet steget til 450 millioner for så å øke med 25 millioner til i løpet av denne dagen.

Tar ansvaret

I sin e-post tar Sølvberg det fulle og hele ansvar for merforbruket i fjor. Av det foreløpige årsresultatet fra 6. januar (der underskuddet var 338 millioner) går det fram at Hæren tar direkte ansvar for et overforbruk på 123 millioner, men mener 145 millioner ikke kan tilskrives denne våpengrenen. Dette gjelder først og fremst utenlandsoperasjonene.

Forsvarets regnskap er ikke endelig klart før førstkommende fredag, og det kan fremdeles komme nye tall, i positiv eller negativ retning.

TAR ANSVARET: Generalinspektør for Hæren, Lars J. Sølvberg, har nedsatt et granskningsutvalg for å se på overforbruk og forhindre flere budsjettsprekk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media