Recoveryakademiet

- Slo alarm, ble ikke hørt

- Vi sa fra om at han absolutt ikke burde være på det stedet, sier tidligere Recoveryakademiet-ansatte Gunnar Mo om flyttingen av David (53) til Stensbyhagen - hvor han døde etter få måneder.

- ADVARTE: - Han burde vært i en omsorgsbolig eller et sted hvor han fikk tettere oppfølging, sier Davids tidligere primærkontakt Gunnar Mo. Her er han utenfor Recoveryakademiets nå nedlagte bo- og omsorgssenter Skjeppsjøen på Toten. Foto: Bjørn Langsem
- ADVARTE: - Han burde vært i en omsorgsbolig eller et sted hvor han fikk tettere oppfølging, sier Davids tidligere primærkontakt Gunnar Mo. Her er han utenfor Recoveryakademiets nå nedlagte bo- og omsorgssenter Skjeppsjøen på Toten. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skjeppsjøen (Dagbladet)

Rundt oss klinger det i sauebjeller, da sykepleier Gunnar Mo viser vei ned mot sitt tidligere arbeidssted, en sliten bygning i et frodig landskap ved Skjeppsjøen på Toten.

Et drøyt år etter at det privateide Recoverakademiet (RA) la ned bo- og omsorgssenteret Skjeppsjøen, tærer naturkreftene på den toetasjes, rødbrune bygningen.

Inntil jula 2020 var dette hjem for seks personer med psykiske problemer og et stort behov for hjelp.

- Advarte

En av dem var David Sørensen, en demenssyk og gjennom mange år rusavhengig 53-årig mann.

DØDE PÅ OMSORGSSENTER: David (53) døde på Recoveryakademiets bo- og omsorgssenter Stensbyhagen på Minnesund 16. april i fjor. Foto: Privat
DØDE PÅ OMSORGSSENTER: David (53) døde på Recoveryakademiets bo- og omsorgssenter Stensbyhagen på Minnesund 16. april i fjor. Foto: Privat Vis mer

Slik Dagbladet har omtalt i flere artikler, ble han kvalt av mat fire måneder etter at han flyttet fra Skjeppsjøen til Stensbyhagen på Minnesund, et annet omsorgssenter i Recoveryakademiet.

- Vi sa fra om at han absolutt ikke burde være på det stedet. Han burde vært i en omsorgsbolig eller et sted hvor han fikk tettere oppfølging, sier Gunnar Mo til Dagbladet.

«Dette er en svært trist sak for samtlige involverte, og da spesielt for den etterlatte familien. Det har vi respekt for. RA kan imidlertid ikke av hensyn til taushetsplikten delta i en offentlig samtale om våre beboere», svarer RAs sjef og storeier Ole Andreas Underland til dette.

- TRIST SAK: Recoveryakademiets sjef og storeier Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
- TRIST SAK: Recoveryakademiets sjef og storeier Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Det samme skriver han til en rekke andre spørsmål som Dagbladet har stilt RA i forbindelse med denne artikkelen - selv om Davids sønn Michael har gitt fritak for taushetsplikten.

Fisket og gikk tur

Gunnar Mo var Davids primærkontakt på Skjeppsjøen, og vil ha fram at det var Dagbladet som kontaktet ham, og ikke omvendt.

Dødsfallet har berørt ham sterkt, etter mange timer i selskap med David, som kom til Skjeppsjøen i 2018.

SEIG KAMP: Michael Lybek (til venstre, nå 28) er inne i en seig kamp for å finne ut hva som skjedde da faren David (t.h.) døde på Recoveryakademiets senter Stensbyhagen i fjor. Foto: Privat
SEIG KAMP: Michael Lybek (til venstre, nå 28) er inne i en seig kamp for å finne ut hva som skjedde da faren David (t.h.) døde på Recoveryakademiets senter Stensbyhagen i fjor. Foto: Privat Vis mer

- David og jeg var og fisket mange ganger. Han storkoste seg, forteller Mo.

Sola og regnet bytter på, mens Dagbladet og Mo går opp igjen mot bilveien. Han peker sørover i det frodige fjell-landskapet, mot Torsætra noen kilometer unna.

- Vi var på mange turer, og gikk opp til Torsætra, forteller Gunnar Mo.

I søkelyset

Etter at Davids sønn Michael har presset på, granskes nå dødfallet av Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Blant opplysningene som går fram av journalen på Stensbyhagen, er vedvarende vansker med å tygge og svelge, og en legeanbefaling om most mat og næringsdrikker drøyt to uker før dødsfallet.

Likevel fortsatte personalet på Stensbyhagen å gi ham mat som er lett å sette i halsen, som baguetter, vafler og brødskiver.

I en redegjørelse til Statsforvalteren forklarer RA maten David fikk, ved å vise til livskvalitet, medbestemmelse og «hyppig kontakt» med fastlegen.

MANGE UTFORDRINGER: - Det siste året var det mange utfordringer, og han (David) ble verre og verre veldig fort, sier Gunnar Mo. Foto: Bjørn Langsem
MANGE UTFORDRINGER: - Det siste året var det mange utfordringer, og han (David) ble verre og verre veldig fort, sier Gunnar Mo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er ikke første gang RA er i søkelyset for sin håndtering av pasienter og beboere.

Slik Dagbladet skrev i desember i fjor, konkluderte Statsforvalteren i siste halvår i fjor med lovbrudd i form av uforsvarlig helsehjelp i sju ulike saker på Recoveryakademiets (RA) institusjoner - noe Underland har sagt han tar svært alvorlig.

Davids dødsfall granskes fortsatt, og er ikke blant de sju sakene.

«Aktiv rus»

Nå sier Gunnar Mo at advarsler fra ham og personalet på Skjeppsjøen før flyttingen ikke ble lyttet til.

Han forteller at han høsten 2020 var i et møte om flyttingen av David, hvor Recoveryakademiets virksomhetsleder for Stensbyhagen og små enheter var til stede.

- Der sa vi at vi ikke syntes noe om det, og at han hadde demens og store behov, og at vi følte det var negativt å flytte han til et sted med rusavhengige, sier Mo.

Virksomhetslederen vil ikke kommentere overfor Dagbladet, og henviser til Underland.

På Stensbyhagen er det hovedsakelig beboere med «alvorlige psykiske lidelser kombinert med aktiv rus», skriver RA i sin redegjørelse om Davids dødsfall.

«Det er høy risiko for alvorlige hendelser på flere områder som selvmord, selvskading, intox, kvelning, anafylaktisk sjokk, sepsis, hjertesvikt, diabetesrelatert risiko, stikkskader med videre», skriver RA videre om Stensbyhagen i redegjørelsen til Statsforvalteren.

RA skriver at personalet på Stensbyhagen har «lang erfaring med og god kompetanse på livreddende førstehjelp».

Spiseproblemer

Da David døde, hadde personalet flere ganger tidligere måttet bruke Heimlich-manøveren - å ta grep bakfra rundt magen og presse maten opp – for å hindre at han skulle kveles av mat.

Også problemene med mat sier Gunnar Mo at Skjeppsjøen-personalet advarte mot.

- Jeg er ganske sikker på at det ble nevnt på møtet at han hadde spiseproblemer, sier Mo.

GRAVEJOBB: Michael Lybek (bildet) har de siste månedene lest en mengde dokumenter for å finne ut hva som skjedde da faren David døde. Foto: Nina Hansen
GRAVEJOBB: Michael Lybek (bildet) har de siste månedene lest en mengde dokumenter for å finne ut hva som skjedde da faren David døde. Foto: Nina Hansen Vis mer

Dagbladet har lest et notat som ble laget i forbindelse med flyttingen, men som trolig ikke ble fysisk overlevert til Stensbyhagen-ledelsen.

«Må sitte sammen med han hele tiden når han spiser. Om han stapper, må mat deles opp i små biter eller moses», er et av punktene der.

DØDE: Kevin (28) skulle få traumebehandling på et Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS). Han kom tilbake til mamma Vibeke i ei kiste. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Nina Hansen Vis mer

«Risikerer å kveles»

- Virksomhetslederen sa at de ikke hadde behov for overlapping, fordi han mente de hadde bedre kompetanse på demens enn oss, sier Gunnar Mo om det som skjedde på møtet.

Selv tok han likevel tre vakter på Stensbyhagen etter flyttingen, forteller han, fordi det ikke lenger var jobb for ham på Skjeppsjøen.

- Da stappet han inn mat og glemte å tygge, og det ble altfor mye, sier han.

Omtrent det samme går fram av journalen fra den første tida på Stensbyhagen.

«Han nekter å spytte det ut og har da såpass mye i munn at han risikerer å kveles. Overflødig mat fjernes fra leilighet slik at det er lettere å holde kontroll på mengde mat beboer får i seg», står det i journalen fra første nyttårsdag 2021.

Likevel skriver RA i sin redegjørelse til Statsforvalteren at «18. februar er første gang det er rapportert utfordringer rundt måltidsituasjoner».

- En fin type

Utfordringer var det mye av med David, også i tida da han var på Skjeppsjøen.

I Skjeppsjøen-journalen står det om utagering, stjeling, tallrike rømningsforsøk, voldsbruk og grov, seksuelt ladet ordbruk. Dette tvang de ansatte til å fotfølge ham, og i perioder la han beslag på store ressurser.

- Det siste året var det mange utfordringer, og han ble verre og verre veldig fort, forteller Mo.

Han har likevel mange gode minner om David, med samtaler om fiske, naturen og familien hans.

- Han var en fin type, da. Alle har potensiale. Man må se det positive hos alle, samme hva de strever med, sier Gunnar Mo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer