Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo alarm om 13-åring: - Oppsiktsvekkende at ingen har reagert før

Rådmannen i Øystre Slidre mener det er spesielt hvis Mølladammen skole ikke har gitt dem fullstendig informasjon om jenta som nyttårsaften ble funnet død.

ÅSTED: En mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt sin 13 år gamle datter nødvendig hjelp da hun døde på nyttårsaften. Hytta i Valdres er sperret av politiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅSTED: En mor i 40-åra er siktet for grov omsorgssvikt og for ikke å ha gitt sin 13 år gamle datter nødvendig hjelp da hun døde på nyttårsaften. Hytta i Valdres er sperret av politiet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 13 år gammel jente fra Bærum døde på tragisk vis på Beitostølen nyttårsaften - sannsynligvis på grunn av avmagring. Mora hennes er siktet for grov omsorgssvikt i forbindelse med dødsfallet. 

Jenta skal ifølge mora ha slitt med mobbing på skoler i Bærum. Kilder opplyser at 13-åringen også skal ha hatt spiseforstyrrelser.

Det hersker nå full forvirring om hva Bærum kommune har gitt videre av informasjon til den nye skolen i Øystre Slidre. I et intervju med Dagbladet i går fortalte rektor Gretha Storevik ved Mølladammen ungdomsskole nemlig at de to kommunene ikke snakket om jentas problemer da de hadde et telefonmøte om flyttingen i september.  

LES OGSÅ: Mor klaget inn Bærumsskole til Fylkesmannen 

På spørsmål om hvorfor de ikke hadde snakket om problemene, svarte hun følgende: 

- Hun hadde vært så kort tid, og det var viktig at de kunne begynne med blanke ark. 

Stusser Rådmann Øyvind Langseth i Øystre Slidre vil ikke gå inn på hva Bærum-skolen har eller ikke har fortalt dem, men synes det er spesielt hvis det viser seg at de ikke har gitt fullstendig informasjon, slik uttalelsene kan tolkes. Som Dagbladet skrev i går, har jenta slitt med mobbing på flere skoler i Bærum. Mora hennes har også stilt opp på TV og fortalt om problemene.

Etter overføringsmøtet hørte ikke Øystre Slidre kommune mer om jenta før det 26. oktober kom en søknad om hjemmeundervisning. Jenta startet aldri på skole i kommunen, og møtte aldri noen kommunalt ansatte. 

- Ville dere håndtert saken på en annen måte hvis dere hadde visst om jentas problemer?

- Det er et hypotetisk spørsmål, men det er klart: Vi får en første skriftlig henvendelse 26. oktober. Det er litt oppsiktsvekkende at ingen har reagert før. Da er det jo allerede en måned siden hun sist var på skole, sier rådmannen. 

Han understreker at premisset for uttalelsene er at skolen i Bærum ikke har gitt fullstendig informasjon videre. 

UKLART: Rektor Gretha Storevik ved Mølladammen vil ikke bidra til å oppklare hva slags informasjon skolen i Bærum har gitt videre til skolen i kommunen den avdøde trettenåringen flyttet til. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UKLART: Rektor Gretha Storevik ved Mølladammen vil ikke bidra til å oppklare hva slags informasjon skolen i Bærum har gitt videre til skolen i kommunen den avdøde trettenåringen flyttet til. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Hvis jeg spør deg om du kan ta vare på barna mine i helga, men så glemte jeg å si at de har fått røde hunder i går og har influensa, hadde du sannsynligvis syntes det var litt rart. 

Vil ikke oppklare Jenta har vokst opp i Bærum, men meldte formelt flytting til Øystre Slidre i midten av november, og bodde i kommunen i drøyt to uker før Valdres-kommunen fikk beskjed om at hun og mora hadde flyttet videre til Oslo. Skolen slo da alarm til barnevernet.  

Fylkesmannen i Oppland har varslet at de vil åpne tilsynssak mot hyttekommunen etter opplysninger som har kommet fram i mediene de siste døgnene. 

I går ble det kjent at også Oslo kommune og Bærum kommune skal granskes. Jentas mor og 13-åringen har ifølge Fylkesmannen i Oslo og Akershus hatt en klagesak gående mot Bærum kommune i forbindelse med det psykososiale miljøet på en av skolene jenta har gått på.  

LES OGSÅ: Nære bekjente sier mora var i ferd med å knekke sammen

- Jeg synes det er veldig rart at mediepresset har vært så stort mot Øystre Slidre kommune hvor jenta har bodd i 13 dager og ikke
kommunen hvor hun har bodd i 13 år, sier Langseth. 

Da Dagbladet snakket med rektor Gretha Storevik tirsdag, ville hun ikke oppklare om hun har holdt tilbake informasjon eller ikke i møtet mellom skolene i september:   

- Jeg kan bekrefte at jeg var i kontakt med skolen da. I ettertid sier rektor at hun har fått tilstrekkelige opplysninger for å lage et godt skoletilbud. Rektor bekrefter i dag at hun fikk tilstrekkelig informasjon, sier Storevik. 

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media