Oslos «koronakommisjon:

Slo alarm om egen habilitet

Deloitte tok selv kontakt med Oslo kommune og spurte om byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var forberedt på å svare på spørsmål om habiliteten til konsulentselskapet når de bistår Oslo i evalueringen av innsatsen mot pandemien.

BEKYMRET: Deloitte var bekymret for spørsmål fra media til Raymond Johansen knyttet til selskapets habilitet i evalueringen av coronahåndteringen i Oslo. Da ble de formelt erklært habile. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Deloitte var bekymret for spørsmål fra media til Raymond Johansen knyttet til selskapets habilitet i evalueringen av coronahåndteringen i Oslo. Da ble de formelt erklært habile. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den første evalueringen av Oslos håndtering av pandemien er rett rundt hjørnet. Evalueringen skal se på den overordnede håndteringen, men særlig på arbeidet i Oslo kommunes sentrale kriseledelse.

Kommunens faste revisjonsfirma, konsulentselskapet Deloitte, bistår i arbeidet.

- Kommunen står fremdeles i aktiv krisehåndtering og er forberedt på at det kommer til å fortsette. Byrådet har likevel ønsket å starte evalueringen av hvordan Oslo kommune har håndtert pandemien så langt nå, skrev byrådsleder Raymond Johansen (Ap) 29. april i pressemeldingen som lanserte evalueringen.

Men Deloitte bistår ikke bare i evalueringen av kommunens sentrale kriseledelse. De har også hatt en rekke oppdrag for kommunen på lavere nivå under pandemien.

Dagbladet har på grunn av dette søkt innsyn i korrespondansen Deloitte og Oslo kommune har hatt om evalueringen, og om habilitet har vært vurdert.

Det omfattende innsynet viser følgende:

  • Deloitte slo selv alarm om de var habile til å utføre oppdraget - etter at de offentlig var lansert å ha fått jobben med evalueringen. Blant annet var Deloitte bekymret for om Raymond Johansen var forberedt på spørsmål fra media knyttet til habiliteten.
  • Oslo kommune svarer da kort tid etter at de «skal dokumentere habiliteten».
  • Deloitte gjør så en vurdering av egen habilitet der de konkluderer med at de er habile.
  • Oslo kommune erklærer kort tid etter Deloitte som habile - og sender brevet til Raymond Johansen.

Advokat Robert Myhre er en av Norges fremste eksperter på offentlige anskaffelser. Han har lest korrespondansen mellom Deloitte og Oslo kommune - og reagerer:

- Jeg mener habilitetsvurderingen klart burde vært vurdert før oppdraget ble tildelt Deloitte. Og jeg mener det er feil at mye av habilitetsvurderingen utføres av Deloitte selv. Dette er noe kommunen burde ha vurdert på selvstendig grunnlag. De kan ikke delegere habilitetsvurderingen over på leverandøren selv, sier Myhre til Dagbladet.

VIL ÅPNE FOR GODT: Byrådsleder Raymond Johansen kaller gjenåpningen en suksess og utelukker ikke nye lettelser. Reporter: Frode Andresen / Video: Agusta Magnusdottir. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer

Deloitte slår alarm

Allerede dagen etter at Raymond Johansen lanserte Oslos egen «coronakommisjon» offentlig slo Deloitte selv alarm etter interne reaksjoner i selskapet, viser korrespondansen Dagbladet har fått innsyn i.

«I forbindelse med medieomtalen av vårt oppdrag og pressemeldingen som gikk ut i går har vi imidlertid fått spørsmål internt om hvorvidt det fra media og andre eksterne kan stilles spørsmål ved Deloittes habilitet med hensyn til å evaluere den sentrale krisehåndteringen», skriver en Deloitte-ansatt til Osman Mohammad Ibrahim i Beredskapsetaten i kommunen.

Den Deloitte-ansatte er klar på at evalueringen er av det øverste nivået av kriseledelsen - nivå 3 - og ikke angår de lavere nivåene Deloitte har bistått kommunen på under pandemien.

Men Deloitte var likevel bekymret for hvordan dette ville se ut, og om byrådsleder Raymond Johansen var forberedt på spørsmål fra media:

«Det er også stilt spørsmål internt hos oss om i hvilken grad denne problemstillingen er diskutert/vurdert internt i Oslo kommune, og hvorvidt dette er et spørsmål som byrådslederen vil være forberedt på å svare på fra media (om at noen kan oppfatte («in appearance») at vi sitter på begge sider av bordet ved at vi både fakturerer for rådgivning til sentrale deler av koronahåndteringen i helsesektoren og skal gjennomføre denne evalueringen). Vi tenker derfor at det er ryddig at vi informerer dere om dette», skriver den Deloitte-ansatte til Ibrahim i Beredskapsetaten.

Konklusjon: Deloitte habile

Ibrahim i Beredskapsetaten takker for tilbakemeldingen, og sier at de har tatt en samtale internt og «blitt enige om å dokumentere habiliteten».

Oslo kommune bestemte seg altså for å dokumentere at Deloitte var habile til å evaluere dem etter at Deloitte selv slo alarm.

Tirsdag 4. mai - fem dager etter at Raymond Johansen offentliggjorde «koronakommisjonen» - kom Deloittes vurdering av egen habilitet.

I brevet til Ann Kristin Brunborg, leder av Beredskapsetaten i Oslo kommune, skriver Deloitte at de «har gjennomført intern uavhengighets- og konfliktsjekk i samsvar med Deloittes interne rutiner og funnet at Deloitte er habil til å bidra til gjennomføring av evaluering av sentral kriseledelse nivå 3.»

Allerede samme dag konkluderte Beredskapsetaten med at Deloitte var habile. Kommunens habilitetsvurdering, som ble sendt til Byrådslederens kontor (Raymond Johansen), er flere formuleringer hentet rett fra Deloittes vurdering av egen habilitet.

Dermed var Deloitte formelt erklært habile - en snau uke etter at Raymond Johansen offentlig hadde gitt dem oppdraget.

- Mangelfull

Advokat Myhre reagerer ikke bare på at habilitetsvurderingen burde vært gjort i forkant, men også selve habilitetsvurderingen Oslo kommune foretok.

I begrunnelsen for habiliteten - som er hentet direkte fra Deloittes egenvurdering - vises det til at Deloitte har bistått kommunen på lavere nivåer enn der de skal evaluere.

- Jeg synes diskusjonen av det forhold at ansatte og partnere i Deloitte har utført arbeid på nivå 1 og 2 er litt mangelfull. Det er ikke nok å peke på at de som skal utføre gransking på nivå 3 ikke har jobbet for kommunen på nivå 1 og 2. Her mener jeg alle ansatte og partnere hos leverandøren må identifiseres med hverandre, og i det minste burde dette vært drøftet nærmere, sier Myhre.

Oslo Høyre-gruppeleder Anne Haabeth Rygg har allerede kritisert byrådets evaluering for ikke å være uavhengig nok.

Når hun leser korrespondansen mellom Deloitte og Oslo kommune blir hun urolig.

- Jeg er veldig overrasket over informasjonen som har kommet fram etter Dagbladets innsynsbegjæring. Det er riktig og viktig med en ekstern gjennomgang av hvordan kommunens øverste kriseledelse har håndtert koronakrisen så langt, men å gi jobben til et selskap som selv har bidratt med rådgivning til sentrale deler av coronahåndteringen i Oslo kommune synes jeg er lite gjennomtenkt av byrådslederen, sier Haabeth Rygg til Dagbladet.

- Bestillingsverk

Hun frykter at dette vil gå utover tilliten til evalueringen.

- Spesielt reagerer jeg på at byrådslederen ikke ser ut til å ha reflektert over at evalueringens legitimitet kan svekkes ved at man han gir jobben til et selskap som selv er en del av kommunens coronahåndtering, sier Oslo Høyre-toppen.

Haabeth Rygg reagerer også på at alarmen først går hos Deloitte og at det risikerer å hefte ved rapporten som kommer i løpet av juni.

- Den kan bli lest som et bestillingsverk over Raymonds egen krisehåndtering, i stedet for en kritisk og uhildet gjennomgang av hvordan kriseledelsen i Oslo har fungert det siste drøye året, sier Anne Haabeth Rygg.

Dagbladet har forelagt byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kritikken fra både advokat Robert Myhre og Anne Haabeth Rygg.

- Habilitet vurdert

Det er kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz ved Byrådslederens kontor som svarer på spørsmålene som er rettet til Raymond Johansen og byrådets politiske ledelse.

Gjørtz skriver i en e-post at mulig interessekonflikt med Deloitte ble vurdert før avtalen ble inngått.

- Spørsmålet er drøftet i samtaler og møter mellom Oslo kommune og Deloitte ved oppstarten av prosessen. Det ble konkludert med at Deloittes engasjement på andre nivåer i kommunen ikke kom i konflikt med oppdrag om bistand til Beredskapsetaten i evaluering av sentral kriseledelse (SKL).

Gjørtz skriver videre at det ikke er noen sammenheng mellom at Deloitte har bistått kommunen på lavere nivåer, når de nå bistår med å evaluere selve ledelsen.

- Det er ikke noen sammenheng mellom disse oppdragene. Vi er av den oppfatning at det ikke er grunnlag for å stille spørsmål ved evalueringens legitimitet. Når vi har gått til anskaffelse av konsulentbistand i denne evalueringen, er det for å avlaste kommunens administrasjon med kompetanse og kapasitet i en krevende arbeidssituasjon, skriver Gjørtz.

Anne Haabeth Rygg vil gjerne ha svar fra Raymond Johansen selv nesten gang hun utfordrer byrådslederen - og ikke kommunikasjonssjefen hans som ikke er i politisk avdeling.

- Det er påfallende hvordan byrådslederen ikke er forberedt på å besvare spørsmål om problematiske sider ved denne saken. Jeg tolker det som et tegn på at han også nå ser at akkurat dette oppdraget burde gått til noen andre, sier Anne Haabeth Rygg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer