Slo alarm om tett kontakt

Da Svein Ludvigsen ble pågrepet første gang, slo en saksbehandler alarm om tett kontakt mellom ham og en annen fornærmet.

I RETTEN: Svein Ludvigsen har nektet straffskyld i retten. Tegning: Ane Hem
I RETTEN: Svein Ludvigsen har nektet straffskyld i retten. Tegning: Ane HemVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Retten har i dag fått høre vitneførsel fra en rekke ansatte på institusjoner hvor to av de fornærmede har bodd.

Flere fortalte at de reagerte på at Svein Ludvigsen uanmeldt oppsøkte ungdom på institusjoner.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo sier til Dagbladet at poenget med vitneførselen var å illustrere at det har vært tidligere kontakt mellom fornærmede og den tiltalte.

Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre mindreårige asylsøkere.

Ludvigsen nekter straffskyld.

Kontaktet politiet

En kvinne som inntok vitneboksen på slutten av rettsdagen fredag, var den psykisk utviklingshemmede fornærmedes saksbehandler.

Den tidligere fylkesmannen sa torsdag at han ikke husket denne mannen.

Saksbehandleren sier at de på institusjonen var kjent med at det var en relasjon mellom Svein Ludvigsen og mannen. Hun forteller også at hun var kjent med at det var meldingskontakt mellom dem.

Disse meldingene ble lagt fram i retten torsdag. De kan du lese om her.

Da Svein Ludvigsen ble pågrepet 3. januar 2018, tok hun kontakt med politiet for å opplyse om den tette kontakten han hadde hatt med mannen på institusjonen.

- Jeg opplever han ikke som en løgner. Han er en ærlig gutt. Jeg tenker ikke at han lager seg et bilde som ikke er virkelig, sier hun.

«Onkel Svein»

Også en annen saksbehandler i barnevernstjenesten vitnet fredag. Hun forteller om tett kontakt mellom den fornærmede og Ludvigsen.

- Var det noe han ønsket, men ikke fikk gjennom, truet han med å ringe vennen sin, Svein. Eller «onkel Svein», som han også kalte ham, sier hun.

Mannen, som nå er i 20-åra, forteller at han ble kjent med Ludvigsen på ungdomshjemmet da han var 12 år gammel.

Mannen har fortalt at han ble bedt om å utføre oralsex på Ludvigsen mot 15 000 kroner på et hotellrom i Oslo i slutten av mai 2014. Ludvigsen har nektet for dette.

I retten torsdag fortalte han at han ikke husket at han har møtt den fornærmede mannen, annet enn at de har hatt kontakt på Facebook.

- Jeg må si med stor frimodighet at han lyver. Jeg regner med at retten vil ettergå hans påstander og det som finnes av bevis. Jeg har jo sagt at jeg ikke husket han. I min hukommelse har jeg ikke klart å skille han ut fra så mange andre jeg har truffet, sier Ludvigsen.

LUDVIGSEN-SAKEN: Bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen mener Svein Ludvigsen har endret forklaring. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Ikke riktig

Forsvarer Per Zimmer mener det er utfordringer med bevisførsel rundt den tidligere fylkesmannens sosiale engasjement.

- Svein Ludvigsen har i mange, mange år vist et meget sterkt engasjement overfor flyktninger, asylsøkere, eldre. Ja, de fleste samfunnstemaer. Det som er problemet nå er at når en slik anklage kommer opp, er det lett å se alt i lys av det. Det blir ikke riktig, sier forsvareren.

Forsvarerne har tidligere advart mot å høre på rykter og sladder i saken.

- Det er viktig å forholde seg til bevisene som presenteres opp mot vilkårene som skal til for å straffes, sier Zimmer.

- Ludvigsen sier at de fornærmede lyver. Hva mener han og dere er motivet for løgnene?

- Det blir vanskelig for oss å spekulere i hvorfor ting er som de er. Ludvigsen har sin historie og den skal måles opp mot andres historie. Om retten ikke kan utelukke hans historie blir han å frifinne.