Slo alarm på internt møte

Terje Aasland (Ap) tok ordet under Arbeiderpartiets sentralstyremøte og innrømmet at det går for tregt i regjering med å løse strømkrisen. Nå jobbes det med å komme med raske løsninger.

LOVER GREP: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) lovte raske løsninger til Arbeiderpartiets sentralstyre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LOVER GREP: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) lovte raske løsninger til Arbeiderpartiets sentralstyre. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Det ulmer i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet som følge av regjeringens manglende grep for å få ned strømprisen.

Strømpriskrisen var derfor tema på Arbeiderpartiets sentralstyremøte på Sundvolden mandag i forrige uke, erfarer Dagbladet.

Det ble uttrykt utålmodighet i partiets mektige styringsgruppe over manglende politiske svar på den vedvarende priskrisen på strøm, blir Dagbladet fortalt.

Strømstøtten til husholdningene har nå vart i 14 måneder, men verken prisdannelsen eller sluttmarkedet er det gjort noe med. Styringsmekanismen, som skal sikre at ikke flerårsmagasinene tappes for langt ned, er heller ikke på plass tross lovnader fra regjeringen.

Innrømmer treghet

Ifølge Dagbladets opplysninger tok olje- og energiminister Terje Aasland ordet på møtet for å svare på utålmodigheten i egne rekker.

Til delvis forbauselse innrømmet Aasland at løpene som nå er offentlig kjent går for tregt. Disse løpene er: (1) energikommisjonens rapport som kommer 1. februar, (2) Arbeiderpartiets eget strømutvalg som legger fram sin rapport uka etter, og (3) utredningen av strømprisen som settes ned i februar.

Ingen av disse rapportene vil, slik det ligger an nå, kunne levere politiske svar som får ned strømprisen før landsmøtene eller valget, vedgikk Aasland i det lukkede møtet, ifølge Dagbladets opplysninger.

Aasland signaliserte samtidig at det jobbes med kortere løp på området i regjering.

Målet til regjeringen er ifølge Dagbladets opplysninger å levere politiske svar på strømpriskrisen før fylkesårsmøtene i Arbeiderpartiet og Senterpartiet kommer på løpende bånd i februar. Særlig trekkes det fram at det er betydelig risiko for at det kan bli opprør på landsmøtene, hvis ikke regjeringen leverer.

Sp-landsmøtet avholdes 16. mars, mens Ap har sitt landsmøte 4. mai.

Kilder: Endring av strømstøtten

Dagbladet er kjent med at et av grepene som vurderes er å endre og styrke strømstøtten.

Regjeringen vurderer å endre strømstøtten til å gjelde spotprisen per time i stedet for gjennomsnittlig månedspris.

Ifølge Dagbladets opplysninger har olje- og energiminister Terje Aasland sagt på et internt møte at dette ikke nødvendigvis kommer til å bli dyrt for staten.

Dagens strømstøtte basert på gjennomsnittlig månedspris gjør at det i praksis er umulig å vite prisen for strømmen den neste timen. Det gjør det også uoversiktlig for husholdningene hva støtten faktisk bidrar.

Dagens strømstøtte fører også til absurde utslag der man kan tjene penger på å bruke strøm, som i deler av Sør-Norge i romjula. Da hadde det vært skyhøy strømpris gjennom desember. Da strømprisen falt i romjula var strømstøtten høyere enn prisen.

Endres strømstøtten til å gjelde hver gitte time, vil den også styrkes da prisen er høyere når forbruket er høyest, mens i dag teller timene midt på natta like mye som morgen- og ettermiddagstimene.

TV 2 har også meldt at regjeringen vurderer dette.

Skjæran: - Ønsker gode løsninger raskt

Dagbladet er kjent med at det er skjedd et stemningsskifte internt i Arbeiderpartiet den siste måneden. Mens stemningen var preget av sinne og frustrasjon før jul, er det nå en forventning om at det kommer i hvert fall noen politiske svar i løpet av «kort tid».

Dagbladet har forelagt Terje Aasland opplysningene i denne saken. Det er Ap-nestleder og fiskeriminister Bjørnar Skjæran som svarer:

- Både energikrisen og strømpriskrisen er to viktige saker som vi selvsagt bruker tid på når vi samles, på samme måte som vi snakker om andre store og viktige saker som er av betydning for folks hverdag. Jeg går selvsagt ikke inn på diskusjonene i interne møter. Når det er sagt, kjenner jeg meg ikke igjen i den beskrivelsen som gis her, sier Skjæran.

Han advarer samtidig mot raske løsninger man ikke kjenner konsekvensene av.

- Vi ønsker gode løsninger raskt, og har gode diskusjoner om det. Arbeiderpartiet er utålmodig og det jobbes godt, men kortsiktige løsninger kan ha negative virkninger på lengre sikt. Det må vi unngå. For oss er det uaktuelt å bidra til at forsyningssikkerheten settes i spill, sier Skjæran.

Internt bråk

De siste ukene har flere toneangivende politikere i Ap og Sp kritisert egen regjering.

Seinest gikk Senterpartiets Per Olaf Lundteigen forrige helg knallhardt ut etter at Dagbladet meldte at regjeringen setter ned et nytt utvalg som skal se på strømprisen etter at energikommisjonen leverer sin rapport 1. februar.

Riset bak speilet har hele tida vært at ledelsen i både Ap og Sp kan gå på sviende strømnederlag på sine respektive landsmøter i vår.

Toprissystem

Samtidig som regjeringen jobber med løsninger som raskt kan iverksettes, jobbes det intenst for å finne løsninger som varig kan få ned prisen i selve markedet.

Dette inkluderer en markedsregulering som løsriver prisen på den norske vannkraften fra gassprisen i Europa, slik Dagbladet meldte før jul

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad rykket ut i romjula der hun pekte nettopp på en slik løsning, men ble «irettesatt» av statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet som sa en slik løsning brøt med EØS-avtalen.

Støre: - Åpenhet

Da Støre på nyttårsaften ble konfrontert med det samme, avviste han imidlertid ingen løsninger.

Dette er blitt lagt nøye merke til i Senterpartiet, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Det er åpenhet for å se på modeller som kan tjene oss godt. Og da må vi utrede dem skikkelig. Vi vil ikke ende opp i en situasjon hvor vi får underskudd på kraft og kan få rasjonering, sa Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer