Lønnsfesten i Oslo-skolen

Slo alarm på SMS: - Oppsiktsvekkende

I en SMS sommeren 2019 slo Inga Marte Thorkildsen (SV) alarm om oppsigelsene som skulle komme året etter. Nå kreves det svar på hva skoledirektør Marte Gerhardsen gjorde med saken.

UKLOKT: Inga Marte Thorkildsen mener det var uklokt å gi skoledirektørene lønnsøkning. Video: Nina Hansen/Steinar Suvatne Vis mer
Publisert

Torsdag er det høring om Oslo-skolen. Høringen ble til etter en rekke avsløringer i Dagbladet de siste månedene.

Bråket i Utdanningsetaten i Oslo tiltok for alvor i styrke da Dagbladet avslørte lønnsfesten på direktørnivå. Tidligere på høsten hadde hele læringsmiljøteamet i etaten sagt opp i protest.

Dagbladet kan nå legge fram SMS-er som viser at skolebyård Inga Marte Thorkildsen (SV) slo alarm over ett år før oppsigelsene ble forsidemat i norske aviser.

I en SMS til utdanningsdirektør Marte Gerhardsen 21. juni 2019 ber SV-byråden om en prat snarest.

Tema for praten: unngå oppsigelser i læringsmiljøteamet.

«Ps jeg vil fryktelig gjerne ha et møte med deg og Inger Bergkastet, hvis du synes det er ok. Jeg vet at hun gjerne vil. Vet ikke om hun har ferie til uka/uka etter, men tror det haster å få tatt grep hvis ikke skal miste flere fra Læringsmiljøteamet», skrev Thorkildsen 21. juni 2019.

Også tidligere har SMS-er mellom Thorkildsen og Gerhardsen skapt oppsikt, blant annet da de to fryktet stor lærerstreik etter Dagbladets avsløringer.

Slo alarm på SMS: - Oppsiktsvekkende

Anerkjent fagmiljø

SMS-en fra Thorkildsen ble sendt kort tid etter at Gerhardsen hadde overtatt jobben som utdanningsdirektør, men snaue 15 måneder før oppsigelsene i det viktige læringsmiljøteamet.

- De har vært veldig viktige for Oslo-skolen. Ikke bare som enkeltpersoner, men også som et nasjonalt, anerkjent fagmiljø, sa mobbeombud Kjerstin Owren til Aftenposten da oppsigelsene ble kjent.

I et brev sendt til både etaten og byrådet begrunnet de ansatte hvorfor de valgte å slutte. I møter med ledelsen i etaten skal de ha uttrykt bekymring over blant annet «skoleeiers uforsvarlige system i arbeid med opplæringslovens kapittel 9A. Som en konsekvens valgte seksjonsleder å si opp sin stilling», heter det i brevet.

KRITISK: Venstres Hallstein Bjercke mener SMS-en fra Thorkildsen bør ha iverksatt handling hos Marte Gerhardsen.
KRITISK: Venstres Hallstein Bjercke mener SMS-en fra Thorkildsen bør ha iverksatt handling hos Marte Gerhardsen. Vis mer

- Oppsiktsvekkende

Opposisjonen i Oslo krever nå svar på hva Gerhardsen gjorde for å unngå alle oppsigelsene etter advarselen fra Thorkildsen.

- Det er oppsiktsvekkende at byråden alt i 2019 var bekymret for at folk ville slutte i læringsmiljøteamet, og ba den nytilsatte direktøren om å ta tak i dette, sier Venstres Hallstein Bjercke til Dagbladet.

- Et par måneder seinere sier alle ansatte i læringsmiljøtemaet opp. De begrunner dette med at de ikke har tillit til måten Oslo-skolen ledes på. Hva i all verden har Marte Gerhardsen gjort på halvannet år for å løse den situasjonen?, fortsetter Bjercke.

- Advarsel

Han varsler at SMS-en vil bli tema under høringa på torsdag.

Også Høyre, det største opposisjonspartiet i Oslo, reagerer på innholdet i SMS-en.

- Nå har vi mistet mange av de menneskene son har vært årsaken til at Oslo-skolen har vært best i landet på mye. Det er alarmerende og et stort tap for elevene i Oslo. At etatsdirektør Marte Gerhardsen ikke har klart å stoppe dette, til tross for advarsel fra byråd Inga Marte er oppsiktsvekkende. Hvilket alternativ har Gerhardsen til læringsmiljøteamet som er det mest kompetente miljøet i Norge på skolemiljø? Jeg er redd det ikke finnes, sier Mehmet Kaan Inan til Dagbladet.

Han leder Høyres fraksjon på kultur- og utdanningspolitikk i Oslo bystyre.

- Symptom på svikten

Marte Gerhardsen opplyser til Dagbladet at hun ikke vil kommentere denne saken før høringen.

Espen Andreas Hasle i KrF er forferdet:

- Behandlingen av læringsmiljøteamet er et av de mest åpenbare symptomene på svikten i Osloskolen. På vegne av KrF er jeg positiv til å styrke tilliten mellom ledere, lærere og elever i skolen, men dette er et av flere tegn på at det motsatte har skjedd. Jeg ser fram til høringa, og vil prøve å få klarhet i hvordan etaten kunne stille seg i en posisjon som setter sårbare barns oppfølging på spill, sier han til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer