Landstreffet Fredriksten:

Slo alarm: - Vår plikt

Det er ikke gjort funn av narkotiske stoffer i blodet til russen som ble innlagt etter et russetreff. Nå forsvarer overlege Dag Jacobsen doping-advarsel.

FORSVARER GREP: Selv om det er kommet fram at det ikke ble funnet spor av nye syntetiske stoffer, angrer ikke overlegen på at han slo alarm. Foto: Privat
FORSVARER GREP: Selv om det er kommet fram at det ikke ble funnet spor av nye syntetiske stoffer, angrer ikke overlegen på at han slo alarm. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det ble tidlig antydet av overlege Dag Jacobsen at et nytt syntetisk stoff kunne ha forårsaket innleggelsene av flere russ i Halden i april. Nå har prøvesvarene kommet.

- Det er ikke avdekket spor av nye syntetiske stoffer eller andre uforklarlige funn, skriver politiet i en pressemelding.

- Liknet ikke noe vi har sett før

Blodprøvene har blitt analysert opp mot rundt 10 000 stoffer. Politiet kan likevel ikke utelukke at det har vært narkotika i omløp, da prøvene kan ha vært tatt for seint.

I etterkant av hendelsen uttalte overlegen ved giftinformasjonen seg til Dagbladet om at symptombildet ikke liknet noe de hadde sett før.

- De hallusinerer og har sterke smerter som gjør at de blir engstelige, sa overlege Jacobsen om russen som ble innlagt.

Spekulasjonene om det nye syntetiske dopet som trolig skulle være i omløp, førte til flere bekymrede russ som advarte hverandre om neddoping.

Står på sitt

Til tross for politiets pressemelding om negativt funn står overlegen fortsatt på sitt - og avkrefter å ha bidratt til å skape mer frykt rundt neddoping.

Han hevder derimot at det er deres plikt, og han hadde ikke nølt med å slå alarm igjen.

- Det viktigste i øyeblikket var å spre informasjon. Det er vår plikt å bidra der vi kan for å jobbe forebyggende. Jeg mener vi ikke har utlevert ungdommen i saken fordi ingen personopplysninger ble utgitt. De har dessuten selv også stilt til intervju i media.

- Men spekulasjonene om nye syntetiske stoff i omløp - burde du tatt mer forbehold før du uttalte deg i media?

- Det er noen som mener at det vi har gjort er uheldig, og enkelte har anklaget oss for brudd på taushetsplikten. De vaktgående legene og jeg bestemte oss natt til søndagen for at det var riktig å gå ut for å forebygge at flere skulle bli lagt inn, svarer overlegen.

Han legger til:

- Det kunne vært et nytt dop eller et kjent et. Vi hadde såpass lite opplysninger der og da, men for oss virket det som om russen hadde fått i seg noe de ikke hadde planer om.

- Nå som resultatene er kommet: Angrer du på uttalelsen?

- Nei, men jeg forstår at det har blitt diskusjon om dette. Vi hadde gjort det samme igjen, det er viktig å advare. Det er noe vi rutinemessig også gjør hvis vi får inn en metanolforgiftning - som sjelden forekommer alene, svarer han.

- Kan fortsatt ikke utelukke

Overlegen ved Giftinformasjonen legger til at selv om det ikke er påvist narkotiske stoffer, kan man ikke utelukke at det var dop i omløp.

- Noen stoffer har såpass kort virkningstid og blir utskilt av kroppen relativt raskt. Etter 40 år i akuttmedisinen så tror jeg det er mest sannsynlig at det er dop, når fem ungdommer legges inn på denne måten etter et russetreff. Vi må leve med at vi ikke alltid klarer å påvise slike stoffer, sier overlegen.

-Kommer ikke noe nærmere nå

Etterforskningsleder Mona Bergseth sier til Dagbladet at ungdommene som havnet på sykehus ikke har vært på samme sted til samme tidspunkt.

- På bakgrunn av avhørene kan politiet ikke se noen sammenheng eller likhetstrekk mellom sakene, utover at de har blitt dårlige under russetreffet, sier hun.

Nå oppfordrer etterforskningslederen unge til å ta vare på hverandre og ha kontroll på det man drikker.

- Det kan hende de har fått i seg noe ulovlig, det kan være et syntetisk stoff likevel. Mange av prøvene er tatt mange timer etter de ble syke, noe man må ta høyde for.

Hun legger til at det ikke er funnet noe uforklarlig i prøvene, og at de ikke kommer noe nærmere svar enn det politiet har gjort til nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer