Slo alarm

MOSS/ASKIM/STAVANGER/STEINKJER/OSLO: Denne mannen fra Steinkjer forteller at han kjørte til Stavanger for å hente tilbake smuglersprit av dårlig kvalitet. - Annen befatning med saken har jeg ikke - bortsett fra at den hovedsiktede og jeg er venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Stavanger-kvinne som skulle arrangere selskap og hadde kjøpt en tilitersdunk med smuglersprit, var den aller første som reagerte.

Hun ringte selgerne av dødsspriten, og ga beskjed om at hun ville heve kjøpet. Dermed avverget kvinnen - uvitende - en katastrofe for seg selv og sine gjester.

Dette framgår av opplysninger som en 43 år gammel mann fra Steinkjer har gitt til Dagbladet.

Et par dager etter at kvinnen i Stavanger hadde klaget over å ha fått teknisk sprit i stedet for sprit brygget på druer, ble Steinkjer-mannen oppringt av den påståtte hovedsiktede 46-åringen fra Moss.

Klappjakt

- Han spurte om jeg mot betaling kunne kjøre til Stavanger, hente et parti dårlig smuglersprit og levere det i Moss. Det sa jeg ja til, forteller nordtrønderen til Dagbladet.

Dagbladet kan her gi en detaljert beskrivelse om hva de siktede i metanolsaken har forklart til politiet.

Ingen har i dag oversikt over hvor mange tusen liter smuglersprit som er på avveie i Norge. Kilder i politiet og spritsmuglermiljøet hevder at opp til 20000 liter potensiell dødssprit er smuglet inn i landet. 19 personer er til nå siktet i metanolsaken. Fire er døde og to kritisk skadd.

Politiet i Moss og Oslo har startet klappjakt på flere nordmenn som skal ha befatning med dødsspriten.

En 46 år gammel håndverker fra Moss er utpekt som hovedmann. Han har forklart at han og to andre reiste til Karlstad for å hente 6400 liter sprit hos en skraphandler. Deler av partiet er spredd i Østfold, Stavanger og Oslo. 46-åringen har forklart politiet at han solgte sprit videre til fire personer. Disse fire er siktet.

- Hull i hodet å drikke sprit

En Oslo-mann som i fjor ble domfelt for spritsmugling, har erkjent at han videresolgte 1400 liter sprit. Mannen inngikk en avtale med politiet, og blir ikke varetektsfengslet dersom han hjelper politiet med å spore opp spriten.

- Det er hull i hodet å drikke smuglersprit nå. Ingen vet hvilken sprit som kan inneholde metanol, understreker flere spritselgere overfor Dagbladet.

Ifølge spritselgerne fikk de etter et par dager telefon fra misfornøyde kjøpere. Deriblant kvinnen som skulle arrangere selskap. Dermed koblet hovedmannen inn Oslo-mannen og deretter sin kompis fra Steinkjer, som kjørte og hentet den tilbakekalte spriten.

- Delte blanda vare

- Jeg kjørte fra Steinkjer samme kveld, leide henger underveis, og ble møtt av to menn i Stavanger. De bød på kaffe og deretter lempet vi 79 tiliterkanner på hengeren. Resten av kannene hadde de ikke klart å finne fram til. Så kjørte jeg til Moss.

Jeg ankom midt på natta og ble møtt av to karer som overtok hengeren. Neste dag kjørte jeg hjem, forteller Steinkjer-mannen. Han er nå siktet for transport av ulovlig sprit.

En del av partiet som ble hentet i Karlstad i Sverige, skal også være solgt i Oslo. Politiet jobber nå med å finne ut om en liten del av hovedpartiet ble solgt til en 45 år gammel Oslo-mann, som tok med seg fire liter smuglersprit til Ramton Camping i Røyken for noen dager siden.

Kvinnen som mandag ettermiddag døde har drukket det som skal være smuglersprit som 45-åringen hadde med seg på campingturen.

En person som var til stede på campingplassen forteller til Dagbladet at det har vært tilgjengelig kannesprit på campingplassen hele sommer.

Flere partier

Dagbladet kjenner til at politiet også tror at deler av et stort parti er havnet i Askim og i Telemark. Ifølge politiet er det også oppdaget metanolholdig sprit i Mo i Rana.

Ifølge Dagbladets kilder i spritmiljøet er det snakk om at to eller tre store partier med smuglersprit har kommet over grensa fra Sverige.

Flere hevder at spriten kommer fra Øst-Europa, mens andre mener den stammer fra Portugal.