Slo av «brorens» respirator. Så dukket han opp på grillfest

To familier går til sak etter at politiet identifiserte feil mann på sykehuset. - For meg betyr dette at svarte menneskers liv ikke betyr noe, sier søster.

FEIL MANN: Alfonso Bennetts søsken gikk med på å slå av respiratoren til en mann feilaktig identifisert som deres bror. Foto: Scott Olson / AFP / NTB Scanpix
FEIL MANN: Alfonso Bennetts søsken gikk med på å slå av respiratoren til en mann feilaktig identifisert som deres bror. Foto: Scott Olson / AFP / NTB ScanpixVis mer

I slutten av april ble en mann funnet naken under en bil med omfattende skader i ansiktet, og fraktet til Mercy Hospital i Chicago.

Mannen hadde ikke identifikasjon på seg, og da han ankom sykehuset, ble han skrevet inn under ukjent identitet. Politiet identifiserte ham seinere gjennom et «mugshot» som Alfonso Bennett, og kontaktet familien etter noen uker.

20. mai ble Bennetts søster, Rosie Brooks, fortalt av legene at brorens liv ikke sto til å redde. I samråd med legene besluttet familien derfor å slå av respiratoren som holdt ham i live, skriver NBC Chicago.

Kun dager før de skulle begrave ham, tok saken en dramatisk vending for familien, da Bennett plutselig dukket opp på en grillfest. Han hadde bare vært utenbys.

- Kjente ham ikke igjen

Først på likhuset ble den avdøde identifisert som Elisha Brittman (69), og omsider ble rett familie kontaktet. Nå saksøker begge familiene sykehuset og byen for situasjonen de har satt dem i, melder CBS Chicago.

Bennetts søsken skal ha ytret usikkerhet om hvorvidt mannen var deres bror, men personalet skal ha insistert på at det var rett mann. Ifølge søksmålet ble familien fortalt at de var i fornektelse, men at de var nødt til å akseptere at det var broren deres.

- Jeg sa «hvordan har dere verifisert at dette er broren min?» Jeg kjente ham ikke igjen, sa søsteren Rosie Brooks på en pressekonferanse onsdag, ifølge Chicago Tribune.

- Jeg lurer på om det hadde vært annerledes om det hadde skjedd på en annen adresse. Du har en naken, uidentifisert mann under en bil, ville du ikke prøvd å finne ut hvordan han havnet der? For meg betyr dette at svarte menneskers liv ikke betyr noe.

- Vi ringte alle!

Brittmans familie skal ha vært svært bekymret da han ikke kom hjem dagen han ble sendt til sykehuset. Til CBS forteller Mioshi Brittman at de lette overalt etter grandonkelen hennes.

- Vi ringte likhusene, vi ringte sykehuset - vi ringte alle!

Hun er svært kritisk til at ingen tok fingeravtrykk av mannen, før de fastslo identiteten og varslet feil familie.

- Var han bare en person som ingen brydde seg om? Tenkte de det? De kan ikke fortelle meg at de ikke tar fingeravtrykk, det er en del av praksisen deres.

Sykehuset har ikke ønsket å kommentere søksmålet, mens politiet skal ha uttalt at de ikke tar fingeravtrykk med mindre noen har blitt arrestert, fordi et dødsfall er et «privat anliggende, skriver Chicago Tribune.

Til NBC forteller imidlertid en talsperson at de har åpnet en internt granskning for å avgjøre om rutinene ble fulgt da Brittman ble feilaktig identifisert. Det er også åpnet en etterforskning for å finne ut hvordan han døde.

- Å si at vi har spørsmål er en underdrivelse. Vi har etterforskere som ser på hvert eneste aspekt av hendelsen - fra håndteringen til omstendighetene som førte til sykehusinnleggelsen og varslingen av familiemedlemmer, skrev kommunikasjonssjef i politiet Anthony Gugliemi på Twitter i juni.