Barnevernet i EMD

Slo barnevernsalarm i 2016. Ble ikke hørt

Høsten 2016 slo ekspertene i regjeringens eget lovutvalg alarm om norsk barnevernspraksis. De ble ikke lyttet til.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når vi i dag ser Menneskerettsdomstolens helt klare kritikk av norsk samværsfastsettelse i barnevernssaker og domstolen slår fast at retten til familieliv blir krenket, er det grunn til å spørre seg hvordan dette har kunnet utvikle seg slik det har gjort. Dette til tross for at myndighetene har fått faglige advarsler fra flere hold om at norsk praksis er konvensjonsstridig, sier advokat Cecilia Dinardi.

Hun var medlem i barnevernlovutvalget som i slutten av september 2016 leverte NOUen «Ny barnevernslov. Sikring av barnets rett til omsorg og beskyttelse» til daværende barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Utvalget ga myndighetene følgende klare beskjed om at norsk samværspraksis etter omsorgsovertakelse er på kollisjonskurs med retten til familieliv - artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK):

«Å fastsette samvær til tre til seks ganger i året umiddelbart etter en omsorgsovertakelse, som synes å være praksis i dag, kanskje kombinert med fravær av hjelp til foreldrene til å bedre sin omsorgskompetanse, vil etter omstendighetene kunne føre til en krenkelse av EMK artikkel 8.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer