- Slo da han forsøkte å voldta

Drapssiktet norsk illustratør (59) innrømmer slag mot den drepte. Hevder hun ble forsøkt voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: Den drapssiktede norske kvinnen (59) innrømmer å ha slått den drepte 63-åringen.

Ifølge hennes forsvarer, Inga-Lena Bjellmann, skal illustratøren ha slått mannen fordi han forsøkte å voldta henne, melder Värmlands Folkblad. Dette kom frem under fengslingsmøtet som fortsatt pågår i Värmland tingsrett i Karlstad.

Den norske kvinnen hevder derfor hun slo i selvforsvar, og nekter for at hun hadde til hensikt å drepe ham, melder nwt.se.

59-åringen nekter straffskyld.  

Grov vold

Den anerkjente norske tegneren og illustratøren (59) ble fremstilt for fengsling i Värmland tingsrett 09.15.


Svensk politi mener kvinnen skal ha drept sin svenske venn (63) ved bruk av grov vold. Mannen ble funnet sist søndag ille tilredt i sin sommerhytte ved innsjøen Mangen i Värmland. Der skal han ha ligget drept siden fredag 18. juli.

Mordvåpenet kan ha vært en øks, skriver lokalavisa Värmlands Folkblad. En blodig øks skal ha blitt funnet dumpet i en container Molkom. Politiet vil foreløpig ikke kommentere opplysningene.

Lette etter mannen

MISTENKT: Den anerkjente norske illustratøren og tegneren (59) fremstilles i dag for fengsling i Värmland tingsrett. Foto: Dagbladet
MISTENKT: Den anerkjente norske illustratøren og tegneren (59) fremstilles i dag for fengsling i Värmland tingsrett. Foto: Dagbladet Vis mer

Den svenske 63-åringen forlot hjemmet i Molkom utenfor Karstad den samme fredagen uten å si til noen hvor han skulle. Politiets teori er at han møtte den norske tegneren på sin sommerhytte.

63-åringens samboer lette etter mannen i området rundt hytta. Men utenifra var det umulig å se at han lå død på innsiden. Mannens mobiltelefon var avskrudd, og bilen var forsvunnet. Først flere dager senere fant politiet bilen. De har foreløpig ikke villet oppgi hvor.

Var illustratørens verge

Den drapssiktede norske kvinnen skal ha hatt et nært forhold både til den drepte og hans samboer. Samboeren ble i 2006 oppnevnt som illustratørens verge av Värmland tingsrett fordi retten mente den norske kvinnen trengte hjelp til å ta hånd om seg selv og eiendommen på grunn av psykiske problemer, skriver lokalavisa nvt.se

Samboeren vært verge for 59-åringen frem til i dag. Den norske illustratøren flyttet fra Norge til Molkom i 2004.

Sønnen i sjokk

59-åringen ble pågrepet av svensk politi mandag. Siden da har hun sittet i flere avhør. Like etter at drapet skal ha skjedd, 18. juli, reiste kvinnen på ferie til Norge der hun blant annet var på busstur med sønnen.

Til VG sier sønnen at han overhodet ikke merket noe ved moren som skulle tilsi at hun hadde drept et annet menneske bare dager i forveien.

- Slo da han forsøkte å voldta

- Mamma kom opp hit fra Sverige, og vi dro videre sammen med buss. Hun oppførte seg helt normalt. Slik jeg kjenner henne kan hun umulig kommet rett fra å ha drept noen, sier han til VG.

Hun har det vanskelig

Kvinnens forsvarer, Inga-Lena Bjellmann sier til Dagbladet.no at 59-åringen har det vanskelig og er svært preget av situasjonen.

- Man kan jo tenke seg hvordan en har det når man sitter fengslet anklaget for mord. Jeg har hatt mange samtaler med henne siden hun ble pågrepet mandag, men vil ikke gå nærmere inn på dette nå, sier hun til Dagbladet.no.

Kvinnen blir fremstilt for fengsling i dag, og først etter dette vil forsvareren vurdere hva hun vil si til media på vegne av sin klient.

Venter på DNA-resultat

Politiet mener å ha flere spor som knytter kvinnen til hytta der mannen ble funnet. Blant annet skal disse sporene bestå av fingeravtrykk, fotspor og DNA.

Men selv om det er funnet DNA fra en annen i forbindelse med åstedet, er det fremdeles uklart om det kan knyttes til den norske illustratøren. Det innrømmer politiadvokat Barbra Brännlund overfor Dagbladet.no.

- Så vidt jeg vet har vi ikke fått svar på DNA-analysen enda, sier hun.

Hun vil ikke kommentere hvilke tekniske bevis de har.

- Hun er siktet for mord den 18. juli. Vi kan ikke gi ut flere detaljer rundt etterforskningen før etter fengslingsmøtet i dag, sier hun til Dagbladet.no.

FUNNET DREPT: Her, i sommerhuset ved innsjøen Mangen, ble 63-åringen funnet drept. Han hadde da vært savnet i ti dager, og ligget død i over en uke.