Coronavirus:

Slo full alarm etter nye funn

Norske helsemyndigheter innfører sterke tiltak etter nye funn hos coronavarianten «cluster 5», som oppsto etter smitte fra mink til mennesker i Danmark.

AVLIVER: Statminister Mette Frederiksen i Danmark har beordret avliving av over 15 millioner mink. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB
AVLIVER: Statminister Mette Frederiksen i Danmark har beordret avliving av over 15 millioner mink. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB Vis mer
Publisert

Norske helsemyndigheter slo full alarm da de fikk nye opplysninger om en variant av coronaviruset som kalles «cluster 5», som oppsto i Danmark etter coronasmitte mellom mink og mennesker.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller til Dagbladet at de i helga fikk opplysninger fra Danmark om at det har blitt funnet endringer i overflateproteinet hos «cluster 5»-varianten.

Det viser seg at disse endringene medfører at antistoffer har redusert effekt mot «cluster 5» sammenliknet med vanlig coronavirus. Norske helsemyndigheter frykter dermed at denne varianten kan redusere effekten av en framtidig coronavaksine.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

«Haster meget»

Disse opplysningene førte til at Helse- og omsorgsdepartementet ba Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet om å utarbeide en rapport om situasjonen på under tre timer lørdag. Oppdraget ble merket med «haster meget».

- Årsaken til hastverket var at vi mottok nye opplysninger fra Danmark om mutasjoner av coronaviruset som har smittet fra mink til mennesker, inkludert en variant som kalles «cluster 5», sier Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Det viser seg at antistoffer har redusert effekt mot denne varianten. Den opplysningen gjør at vi må være føre var, og bidra til Danmarks arbeid, slik at denne varianten ikke får muligheten til å spre seg.

I hasterapporten konkluderes det med at det er forholdsmessig å innføre følgende tiltak for personer som ankommer Norge fra Danmark, eller som har vært i Danmark siste to uker:

  • bør teste seg når de kommer til Norge.
  • må gjennomføre karantene i ti dager fra ankomstdato, etter gjeldende regler, uansett testresultat.
  • bør melde fra til kommunen de oppholder seg i om hvor de har vært og at de er i karantene.
BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB
BEKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Danmark-situasjonen

Totalt har Danmark påvist 12 tilfeller av «cluster 5»-varianten hos mennesker. «Cluster 5» er bare en av flere varianter av coronaviruset som har oppstått etter smitte mellom mink og mennesker i landet.

I tillegg har det blitt påvist andre minkvarianter av virus hos 202 mennesker.

Norske helsemyndigheter har vært kjent med forekomsten av coronasmitte fra mink til mennesker i Danmark siden sommeren. Men det er først nå at de har fått bekymringsfulle opplysninger om «cluster 5»-varianten. Foreløpig vet man ikke om denne varianten har spredt seg utenfor utbruddsområdet Nordjylland.

- På nåværende tidspunkt finnes det ingen dokumentasjon for at denne varianten er mer eller mindre smittsom sammenliknet med ikke-mutert coronavirus. Men vi har sett endringer i overflateproteinet hos denne «cluster 5»-varianten som bekymrer oss, sier Nakstad og fortsetter:

- Disse endringene kan gjøre at antistoffene, som man får av en vaksine eller etter gjennomgått infeksjon, ikke fester seg til viruset og forhindrer det i å formere seg.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Vil kartlegge

Framover vil norske helsemyndigheter særlig undersøke personer som ankommer Norge fra Danmark. Dette for å kartlegge spredningen av «cluster 5»-varianten.

- Vi sender alle positive prøver fra folk som har vært i Danmark til Folkehelseinstituttets laboratorier for å gjennomføre helgenomsekvensering. Slik kan man sjekke om det finnes slike varianter av dette viruset i Norge. Det er et arbeid som begynner nå, og vi har foreløpig ikke undersøkt prøver fra folk som har vært i Danmark, sier Nakstad og fortsetter:

- Men det er ikke sterke holdepunkter for at denne varianten har spredt seg ut av regionene der den har blitt påvist.

SMITTE: Smitte mellom mink og mennesker har forårsaket mutasjoner i coronaviruset. Foto: Mads Clausen Rasmussen / Ritzau / NTB
SMITTE: Smitte mellom mink og mennesker har forårsaket mutasjoner i coronaviruset. Foto: Mads Clausen Rasmussen / Ritzau / NTB Vis mer

Vurderte å stenge

Norske helsemyndigheter vurderte å stenge grensene mot Danmark slik som Storbritannia har gjort. De konkluderte imidlertid med at det holder med særlige regler om karantene, testing og at man melder fra til kommunene.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har besluttet at over 15 millioner mink i Danmark skal hasteavlives for å hindre at det oppstår nye, og potensielt farligere, coronavarianter.

- Coronaviruset trives godt hos både flaggermus, mink og mennesker. Når viruset krysser artsgrensene er problemet at det kan endre seg og tilpasse seg den nye arten. Da kan det skje større mutasjoner enn når det sprer seg mellom mennesker, forklarer Nakstad og fortsetter:

- Dersom disse mutasjonene har vesentlige endringer i overflateproteinet, så kan det påvirke immuniteten hos mennesker som har gjennomgått vanlig covid-19-sykdom. Dette kan videre få konsekvenser for effekten av framtidige coronavaksiner.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Har tiltro

Nakstad understreker at norske helsemyndigheter har tiltro til at danske myndigheters tiltak mot spredningen av varianten vil ha effekt.

- Det er ikke sikkert at denne virusvarianten spres ut av Danmark, eller at den kommer til Norge i de kommende ukene. Men vi kan ikke ta sjansen på at den vil holde seg i Nordjylland, sier han og fortsetter:

- Nordmenn trenger ikke å følge andre råd enn de rådene man følger allerede. Dersom man er syk eller har symptomer, så bør man teste seg.

- Hva er din vurdering av situasjonen?

- Min vurdering er at vi må gjøre det vi kan for at denne typen mutasjoner ikke spres videre. Selv om vi ikke vet om denne virusvarianten er i Norge, eller om det er risiko for at den kommer til Norge, så bør vi ha en føre-var-holdning ettersom konsekvensene potensielt kan være store.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer