FIN FØDSEL:  Overfallsmannen satte ikke varige spor. Fødselen gikk bra for Anette Jakobsen og Knut Erik Sebulonsen. Datteren, Lille, som blir tre måneder i dag er både frisk og sprek. Foto: Tommy Simonsen
FIN FØDSEL: Overfallsmannen satte ikke varige spor. Fødselen gikk bra for Anette Jakobsen og Knut Erik Sebulonsen. Datteren, Lille, som blir tre måneder i dag er både frisk og sprek. Foto: Tommy SimonsenVis mer

Slo gravid - politiet henla saken

Høygravide Anette Jakobsen og forloveden Knut Erik Sebulonsen ble overfalt i sin egen bil. Til tross for at Anette ble slått i magen, valgte politiet i Harstad å henlegge saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARSTAD/OSLO (Dagbladet): De skulle bli foreldre om noen få uker — Anette Jakobsen (26) og Knut Erik Sebulonsen (31). Alt så bra ut, helt til en stille kveld i mai i år. Anette skulle hente ektemannen, som hadde jobbet seint. De var på vei hjem til boligen i Harstad sentrum da de ble overfalt og marerittet startet.

- Plutselig kommer en ukjent mann ut i veien, og vi må stoppe for ikke kjøre på ham. Mannen river opp bildøra og kaster seg inn i førersetet, samtidig som han slår Anette i magen, forteller Knut Erik Sebulonsen.

Etter et kort basketak, klarer høygravide Anette å komme seg ut av bilen. Mens hennes forlovede — Knut Erik — nappet til seg bilnøklene, for å hindre at den desperate mannen skulle klare å rane til seg familiens bil.

- Anette la begge armene under magen og la på sprang for å få varslet politiet. Jeg ble værende i bilen og brukte bilhornet for å få varslet, sier Sebulonsen.

Tatt av politiet Etter noen minutter kommer to uniformerte polititjenestemenn til stedet. Først klarte den desperate mannen å få låst bildørene, før Sebulonsen fikk åpnet dørene slik at politiet kunne slå kloa i mannen.

- Han satte seg kraftig til motverge, men til slutt fikk politiet dratt mannen ut av bilen.

Både Anette og Knut Erik satt hos politiet i over en time og anmeldt voldsmannen. De to tjenestemennene, som til slutt fikk lagt den desperate mannen i jern, har også skrevet rapport om hendelsen.

- Anette ble kraftig forslått. Da hun var på ultralyd like etter overfallet, oppdaget legene en kul i bakhodet til vår da ufødte datter. Legene trodde det kunne være en blodansamling etter slaget mot magen, forteller Knut Erik Sebulonsen. Anette Jakobsen ble overført fra lokal sykehuset i Harstad til Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) for videre oppfølging, etter det stygge overfallet.

Henlagt - Heldigvis gikk fødselen bra. Datteren vår Lillie — som blir tre måneder i dag tirsdag — er frisk og har heldigvis ikke fått varige men etter overfallet og slaget mot magen, sier Knut Erik Sebulonsen.

Dagbladet får bekreftet at politiet i Harstad ble informert om ultralyd funnene og mulig skade på fosteret.
- Vi trodde at gjerningsmannen skulle få sin straff. Til tross for at politifolk var vitner til dramaet, fikk vi et brev i posten, hvor det sto:
«Saken er henlagt mot bevisets stilling».

- Du blir først forskrekket, deretter forbannet. Hvordan kan politiet henlegge denne saken? For oss er det rett og slett uforståelig, sier Anette Jakobsen og Knut Erik Sebulonsen.

Klager Paret fra Harstad finner seg ikke i at politiet i byen har valgt å henlegge straffesaken.
- Vi har nå klaget avgjørelsen inn for statsadvokaten i Troms og Finnmark, og håper at avgjørelsen blir omgjort. Vår tillit til påtalemakta er dessverre ødelagt, sier Anette Jakobsen og Knut Erik Sebulonsen.
- Horribelt Stortingsrepresentant Åse Michaelsen mener henleggelsen er horribel.
—Vi ønsker ikke et politi eller et samfunn hvor kriminelle går fri. Etter min oppfatning er det horribelt av politiet i Harstad å henlegge en slik sak. Tilliten til rettsvesenet blir undergravd, sier Åse Michaelsen (Frp), medlem av Stortingets justiskomité. 

I dag tar Michaelsen opp saken i Stortinget.  

—Jeg ønsker et klart svar fra justisministeren. Å henlegge et slikt ran, hvor gjerningsmannen også slår en høygravid kvinne, er uakseptabelt. Det gir signaler om at samfunnet ikke bryr seg, det er forkastelig, sier Åse Michaelsen. 

Dagbladet har forgjeves søkt en forklaring fra politiet i Harstad. Midtre Hålogaland politidistrikt bekrefter at de har mottatt klagen på henleggelsen.   Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med politijuristen som henla saken.