- Slo ham ihjel med øks

Den norske illustratøren (59) pekte selv ut stedet der drapsvåpenet lå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den anerkjente norske illustratøren (59) innrømmer å ha slått sin svenske venn i hodet med en øks.


- Kvinnen hevder hun brukte den i nødvergesituasjon, og slo mannen i hodet mer en en gang, sa politiadvokat og aktor Barbro Brännlund på en pressekonferanse etter fengslingsmøtet i Värmland tingsrett i formiddag.

Til lokalavisa nwt.se sier Brännlund at det var den drepte 63-åringen som ifølge den drapssiktede kvinnen bød henne på kaffebesøk på sommerhytta der han senere ble funnet drept.

Der skal han ifølge 59-åringen ha begynt å antaste henne.

Illustratøren hevder hun fant øksen i sommerhytta. Hun pekte selv ut for politiet hvor hun hadde dumpet øksen. Den ble funnet i en container i Molkom der kvinnen bor.

Stakk i offerets bil

Da forhandlingene startet nektet 59-åringen straffskyld. Hennes forsvarer, Inga-Lena Bjellman sier kvinnen handlet i selvforsvar mot en mann som forsøkte å voldta henne.

- Hun har det svært dårlig, gjentok Bjellman på pressekonferansen.

Drapssiktet: Den norske kvinnen (59) innrømmer å ha slått 63-åringen i hodet med en øks. Hun hevder mannen forsøkte å voldta henne. Foto: Dagbladet
Drapssiktet: Den norske kvinnen (59) innrømmer å ha slått 63-åringen i hodet med en øks. Hun hevder mannen forsøkte å voldta henne. Foto: Dagbladet Vis mer

Politiet fastslår at den norske kvinnen tok den dreptes bil etter udåden, og kjørte den til Karlstad der den senere ble funnet av politiet.

Nært forhold

Den drapssiktede norske kvinnen skal ha hatt et nært forhold både til den drepte og hans samboer. Samboeren ble i 2006 oppnevnt som illustratørens verge av Värmland tingsrett fordi retten mente den norske kvinnen trengte hjelp til å ta hånd om seg selv og eiendommen på grunn av psykiske problemer, skriver lokalavisa nwt.se

Samboeren vært verge for 59-åringen frem til i dag. Den norske illustratøren flyttet fra Norge til Molkom i 2004.

Sønnen i sjokk

59-åringen ble pågrepet av svensk politi mandag. Siden da har hun sittet i flere avhør. Like etter at drapet skal ha skjedd, 18. juli, reiste kvinnen på ferie til Norge der hun blant annet var på busstur med sønnen.

Til VG sier sønnen at han overhodet ikke merket noe ved moren som skulle tilsi at hun hadde drept et annet menneske bare dager i forveien.

- Mamma kom opp hit fra Sverige, og vi dro videre sammen med buss. Hun oppførte seg helt normalt. Slik jeg kjenner henne kan hun umulig kommet rett fra å ha drept noen, sier han til VG.

- Slo ham ihjel med øks