- Al-QAIDA-TRUSSEL: PST fryktet at Gardermoen var ett av flere mulige flyplass-mål for terrorister fra al-Qaida i november i fjor. Det ble satt i verk skjulte sikkerhetstiltak.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- Al-QAIDA-TRUSSEL: PST fryktet at Gardermoen var ett av flere mulige flyplass-mål for terrorister fra al-Qaida i november i fjor. Det ble satt i verk skjulte sikkerhetstiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Slo hemmelig terroralarm om angrep på norsk flyplass

PST fikk detaljert etterretning om forestående al-Qaida-angrep i november. Ble avkreftet i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du kjennskap til sikkerhetstiltakene som ble iverksatt 17. november eller andre opplysninger om saken? Send sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet):  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet slo terroralarm i all hemmelighet i november, etter at PST hadde fått etterretning om et mulig al-Qaida-angrep mot en eller flere flyplasser på Østlandet.

Det skriver journalisten og forfatteren Kjetil Stormark på sin blogg i kveld.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at opplysningene gikk ut på at angrepet skulle skje ved Gardermoen eller en annen flyplass på Østlandet lørdag 17. november i fjor.

Avkreftet i siste liten PST jobbet på spreng med den svært konkrete informasjonen i omlag ei uke - helt fram mot den svært skremmende fristen.

Parallellt med at terrorjegerne gjorde alt for å verifisere eller avkrefte etterretningen, ble det forberedt omfattende beredskapstiltak. De siste dagene ble Politidirektoratet og flere politidistrikter involvert med tanke på full mobilisering, og 16. november holdt etatene krisemøter.

Svært kort tid før de første flyene skulle lande og ta av på Gardermoen, Torp og Rygge novemberlørdagen, lyktes sikkerhetstjenestene med å avkrefte terrorfaren.

Da var Norge i ferd med å bli satt i nær maksimal alarmberedskap, blant annet med bevæpnet politi på flyplassene og andre synlige tiltak ved kritiske installasjoner, etter det Dagbladet får opplyst. Da måtte myndighetene også ha gått ut offentlig med hva trusselen dreide seg om.

Både Forsvarets spesialstyrker, Beredskapstroppen i Oslo og  politidistriktene Romerike, Østfold og Vestfold var involvert i det akutte beredskapsarbeidet, ifølge Stormark.

- Alvorlig situasjon Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST bekrefter hendelsene.

- Det stemmer at det var en alvorlig situasjon i november. Vi hadde informasjon som var urovekkende og handlet om en mulig terrortrussel mot flyplasser på Østlandet som et mulig mål. Vi jobbet hardt med å komme til bunns i disse opplysningene, i håp om å få avklart situasjonen, noe vi klarte, sier Hugubakken.

PST går ikke inn på detaljene i hvilke sikkerhetstiltak som ble iverksatt.

- Vi opprettet selvsagt dialog med de aktuelle politidistriktene, og delte informasjon med dem. Og så har sikkert de gjort sine forberedelser, sier Hugubakken.

Nylig terrorøvelse Den dramatiske situasjonen oppsto bare en drøy uke etter at politiet hadde rundet av den nasjonale krisehåndteringsøvelsen «Tyr», der blant andre Beredskapstroppen trente nettopp på å håndtere terrorangrep på Gardermoen.

Oslo Lufthavn vil ikke uttale seg om hvilken dialog politiet hadde med flyplassledelsen 17. november.

- Vi må henvise til PST og politiet når det gjelder sikkerhetsspørsmål som er knyttet til den norske terrorberedskapen. Mer enn det kan jeg ikke si, sier medierådgiver Joachim Westher Andersen ved OSL til Dagbladet.