VANT I MORMONERSTATEN:  Bernie Sanders på et valgmøte i Salt Lake City i deltstaten Utah. Foto: George Frey, Getty Images/AFP/NTB Scanpix
VANT I MORMONERSTATEN: Bernie Sanders på et valgmøte i Salt Lake City i deltstaten Utah. Foto: George Frey, Getty Images/AFP/NTB ScanpixVis mer

Slo Hillary i to av tre stater

Bernie Sanders nærmer seg i presidentkampen - men fortsatt langt fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump og Hillary Clinton vant nominasjonsvalget i Arizona, og ligger dermed fortsatt best an til å bli presidentkandater i høstens USA-valg.

Men etter nominasjonsvalgene natt til onsdag norsk tid har likevel demokratenes utfordrer Bernie Saunders knappet inn på ledelsen til Hillary Clinton.

Saunders vant over Clinton i de to andre delstatene der demokratene hadde nominasjonsvalg - i Utah og Idaho.

De foreløpige prognosene viser at Sanders ligger an til å ta flest delegater til sammen i de tre delstatene.

Både Clinton og Trump leder imidlertid fortsatt kampen om å bli sine partiers presidentkandidater.

De foreløpige nasjonale tallene viser at Trump har 41,5 prosent av stemmene på republikansk side og total 739 delegater. Han trenger 1.237 kandidater for å vinne nominasjonen på Republikanerens landsmøte i juli.

Clinton har 50,8 prosent av stemmene på demokratisk side og 1.681 delegater mot Sanders' 925. En kandidat trenger 2.383 delegater for å vinne nominasjonen.

Den tidligere utenriksministeren støttes i tillegg av 482 såkalte «superdelegater», mens Sanders kun har 27 superdelegater.

I Arizona tok Trump alle de 58 delegatene, og dermed ble det null til motkandidatene Ted Cruz og John Kasich, viser foreløpige tall fra RealClearPolitics.

Hver stat har ulike regler for stemmetildeling.

Cruz ble klar vinner i «religiøse» Utah foran Kazich og Trump sist. Utah var den andre staten med republikansk nominasjonsvalg natt til onsdag.

Trump: - Tortur hadde hjulpet
Da Clinton talte til sine tilhengere i Arizona etter at de første prognosene var klare, pekte hun på terrorangrepene i Belgia for å understreke «hvor mye som står på spill» i presidentvalget i 2016.

- Stilt overfor terror får ikke USA panikk, vi bygger ikke murer eller snur ryggen til våre allierte, sa Clinton ifølge AP.

Hun sa at det de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Ted Cruz foreslår «ikke bare er feil, men farlig».

I etterkant av terroren i Belgia har både Cruz og Trump gått til angrep på president Barack Obamas utenrikspolitikk.

- Belgia er et horrorshow akkurat nå. Forferdelige ting skjer, sa Trump tirsdag. Overfor CNN hevdet han også at belgiske myndigheter kunne ha forhindret tirsdagens angrep dersom de hadde brukt tortur mot terrorsiktede som ble tatt tidligere i uken.

Trump har kommentert Arizona-seieren på Twitter.

«Mye større seier i Arizona enn ventet. Takk, jeg kommer aldri til å glemme det», skriver han.

Sanders har fortsatt troen
Bernie Sanders ser ikke ut til å la seg vippe av pinnen av tapet i Arizona. Han sier at seirene i Utah og Idaho ble drevet fram av unge folk og arbeiderklassefolk som støtter hans «politiske revolusjon».

- Disse avgjørende seirene i Idaho og Utah gir meg trygghet på at vi vil fortsette å vinne store seire i de kommende primærvalgene, sier han ifølge Reuters.

(NTB/Dagbladet).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram