TAUS: Vidar Refvik var fungerende politidirektør 22. juli i fjor, og assisterende politidirektør i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAUS: Vidar Refvik var fungerende politidirektør 22. juli i fjor, og assisterende politidirektør i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Slo ikke terroralarm. Vet ikke om han har tillit. Vil ikke svare på et eneste spørsmål

Vidar Refvik fikk hard kritikk av 22. juli-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vidar Refvik, assisterende politidirektør i Politidirektoratet, har forblitt taus siden Øystein Mæland bestemte seg for å trekke seg fra sin stilling som politidirektør sent torsdag kveld.

Årsaken til avgangen er mangel på tillit, opplyste Mæland i en pressemelding samme kvelden.

«Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg skal bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet», skrev Mæland.

Tillit fra Faremo? Samtidig har Faremo heller ikke ville ut med hvorvidt hun har tillit til assisterende politidirektør Vidar Refvik. Han har fungert som politidirektør i Øystein Mælands fravær, både i døgnet etter at Mæland gikk av og i tiden etter 22. juli-terroren da Mæland tok ut pappapermisjon.

Likevel ønsker ikke Refvik ta i mot spørsmål fra pressen.

Politidirektoratets informasjonsavdeling avviser Dagbladets forespørsel om intervju lørdag i 15-tiden. Refvik har fått mange mediehenvendelser det siste døgnet, men ønsker ikke la seg intervjue.

Han har forholdt seg taus siden Mæland besluttet å fratre sin stilling.

Killengreen brøt tausheten
I går gikk tidligere politidirektør Ingelin Killengreen ut i norsk presse og la seg flat.

Den tidligere direktøren, som var øverste leder for politi-Norge i 11 år, har inntil nå vært taus om kommisjonens knusende kritikk av det norske politiet.

På Dagbladets spørsmål om hun kunne gjort noe annerledes i sine år som leder, sier hun følgende:  

- Det ville vært helt urimelig at jeg i løpet av en slik periode ikke begår feil. Det er klart at jeg har begått feil. Jeg kunne gjort ting bedre og det erkjenner jeg fullt ut.

Hun avviste likevel at hun vil revurdere sin nåværende stillings som departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Fungerende politidirektør under terroangrepene Refvik fikk hard medfart da 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport 13. august.

Blant annet var det uklart hvem av Refvik og Mæland som fylte rollen som polidirektør denne fatale dagen.

«Ingen av de to husker at dette ble avtalt spesifikt, og rollefordelingen ble ikke formidlet til andre instanser», står det i rapportens side 154.

Mæland ble utnevnt til å etterfølge Killengreen i mai 2011. I en overgangsperiode fra 1. april og til juli 2011 fungerte likevel Refvik som politidirektør. Mæland hadde vært på jobb i to uker før han gikk ut i ferie. 22. juli var det derfor Refvik som var fungerende politidirektør.

Hard kritikk fra kommisjonen Da Mæland dukket opp i Politidirektoratets lokaler kort tid etter eksplosjonen i regjeringskvartalet, har begge to oppgitt til kommisjonen at de forstod det slik at Mæland overtok som politidirektør da han returnerte til lokalene.

«Refvik dro ganske raskt videre til møter i Regjeringens kriseråd, der det første formelle møtet fant sted kl. 18.30. Refvik ble værende i Forsvarsdepartementet til kl. 01.00. Kommisjonen er blitt fortalt av flere medlemmer i Regjeringens kriseråd at de trodde at Refvik der var fungerende politidirektør. Daværende justisminister har også fortalt kommisjonen at han opplevde at denne dagen og kvelden var det Refvik som var politidirektør», står det i kommisjonsrapporten.

Videre har Refvik blitt kritisert for å ikke iverksette politiets terrorplanverk. Han har opplyst til kommisjonen at han ikke umiddelbart tenkte på eksplosjonen som et terrorangrep og følgelig ikke reflekterte over hvorvidt terrorplanverket var relevant på dette tidspunktet.

«Vi har også fått opplyst at det ikke var noen kontakt mellom Refvik og Mæland før de møttes igjen i PODs lokaler kl. 01.00, heller ikke om hvorvidt planverket burde bli iverksatt, selv om det etter hvert ble helt åpenbart at politiet sto overfor en terrorhendelse.»

Tok ikke kritikk I politiets eget evalueringsutvalg av politiets innsats 22. juli, også omtalt som Sønderland-utvalget, konkluderte Refvik og leder av utvalget, Olav Sønderland, med at politiet handlet i tråd med gjeldende retningslinjer denne dagen.

- Det er ikke brukt unødvendig tid til planlegging. Det er utvist faglig skjønn ved endringer og vurderinger. Og tjenestemennene gikk til rask aksjon da de kom til øya, uttalte Sønderland om aksjonen ved Utøya.

«Naturlig kandidat» Refvik ble av flere beskrevet som en «naturlig kandidat» til å overta stillingen som politidirektør etter Mæland. I stedet var det Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård som ble beordret til stillingen som ny politidirektør.

Humlegård selv omtalte ansettelsen som «overraskende». Han varslet deretter utskiftninger i toppledelsen i Politidirektoratet.

- Vi kommer til å hente inn ny kompetanse, som vil gi en gjennomslagskraft som kanskje har manglet i politidirektoratet, sa han til Dagbladet fredag.

Ansettelsen av Humlegård kommer etter et dramatisk døgn i Politi-Norge. Så sent som torsdag ettermiddag, etter det store politimøtet på Gardermoen, uttrykte han sin tillit overfor Øystein Mæland.

•LES OGSÅ: Torsdag: Hyllet Mæland på politimestermøte. Fredag: Overtok jobben hans.