Slo inn fortennene - ventet nesten to døgn på operasjon

Legen mente det ikke hastet, forteller moren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Daniel på tre år falt ned kjellertrappa hjemme hos besteforeldrene i Lofoten måtte han vente over 46 timer på operasjon.

Legen som først tok i mot gutten og foreldrene tredje juledag i fjor mente at det «ikke var en hastesak», og sendte med dem en liste over kommunale tannleger de kunne forsøke å få tak i.

Nesten to døgn etter ulykken ble det på Nordlandssykehuset i Bodø konstatert seks løse tenner, to tenner var slått inn i kjeven og måtte opereres ut fra under nesen, leppe og tannkjøtt måtte sys.

- Ulykken var fæl nok i seg selv, men det er den manglende hjelpen fra helsevesenet som gjør at dette er det verste jeg har opplevd som mamma, sier Daniels mor, Turid M. Berglund, til Dagbladet.no.

- Haster ikke

Det var etter å ha lest historien Dagbladet.no brakte om lille Thomas Christian på to, som måtte vente seks timer på legebehandling, at hun bestemte seg for å fortelle om sitt møte med Helse-Norge.

27. desember i fjor falt Daniel utfor kanten av kjellertrappa og slo ansiktet i sementgulvet.

«Blodet rant svart ut av munnen på ham og haka sluttet aldri å hovne opp. I det svarte kunne vi se at det manglet tenner opp og underleppa hans var hardt kvestet»skrev Turid i dagboknotatene sine fra den tida.

Slo inn fortennene - ventet nesten to døgn på operasjon

Turnuslegen som tok i mot dem på Gravdal sykehus i Vestvågøy kommune, mente at fortennene var slått ut og borte vekk, og at det ikke var så mye mer å gjøre. Heller ikke den forslåtte leppa hadde kutt som måtte sys, mente turnuslegen.

«Jeg var dypt uenig, for jeg så jo hvor lite han fikk sett i munnen til Daniel (...) Turnuslegen tvilte på min vurdering, men innrømmet at han ikke kunne noe særlig om tenner, annet enn at «slike skader haster det ikke med», forteller Turid i dagboken.

Deretter skrev legen ut en liste over kommunale tannleger i Lofoten, som familien til vanlig bosatt på Strømmen kunne ta kontakt med i romjula.

De fikk riktig nok tilbud om innleggelse over natta, men dette ble avslått siden det var konstatert at det ikke var noe legene kunne gjøre.

Fikk ikke gjennomført CT-undersøkelse

Samme kveld som ulykken skjedde ba Turid om å bli overført til sykehuset i Bodø, hvor de har kjevekirurg.

Men siden kjevekirurgen ikke var på vakt og det gikk få flyavganger til Bodø, ble det anbefalt å ta en CT-undersøkelse ved det lokale sykehuset dagen etter.

Problemet var imidlertid å få den tre år gamle gutten med store smerter til å ligge rolig lenge nok.

STORE SKADER: Da Daniel Berglund Kvalvik på tre år, nå fire, falt og slo seg i romjula, gikk det nesten to døgn før han ble operert for de omfattende tannskadene. MMS-foto: PRIVAT
STORE SKADER: Da Daniel Berglund Kvalvik på tre år, nå fire, falt og slo seg i romjula, gikk det nesten to døgn før han ble operert for de omfattende tannskadene. MMS-foto: PRIVAT Vis mer

To mislykkede forsøk ble gjort dagen etter ulykken, uten at gutten ville ligge stille. 

«...av en eller annen grunn ville ingen sedere ham, siden han ikke åpnet munnen skikkelig», står det i dagboken til Turid.

Ifølge henne vurderte legen det slik at Daniel ikke hadde så sterke smerter, siden han var forholdsvis rolig.

Selv angrer moren på at de ikke gjorde mer for å få i sønnen noe som kunne lindre smertene.

«Vi kunne og burde nok ha tvunget i ham Paracet, men han gråt og gråt og ba om å få slippe (...) Vi orket rett og slett ikke påføre ham mer stress og lot ham desverre slippe)».

To tenner slått inn, tannkjøttet skrelt bort

Etter de mislykkede forsøkene på CT-undersøkelse ble Daniel overført til sykehuset i Bodø. Da hadde det gått langt drøyt halvannet døgn siden ulykken.

- Mine ønsker om å bli sendt direkte til Bodø ble trenert og snakket vekk, forteller Turid.

I Bodø ble Daniel lagt i narkose før han gjennomgikk CT-scanning og ble undersøkt av kjevekirurg. Umiddelbart etterpå ble han lagt på operasjonsbordet.

«De to midterste fortennene oppe ble altså trukket... de var slått skikkelig langt opp og måtte hentes ut og deretter måtte det sys der de hadde sittet (...).

De fire fortennene nede stod der de skulle, men var slått løse. Tannkjøttet foran dem hadde blitt skrelt bort/løsnet i fallet, så kjevekirurgen sydde det opp igjen med små sting mellom hver tann. Leppa hadde også kutt som måtte sys».

Kvalm av å tenke på det

- Jeg må innrømme at jeg fortsatt blir kvalm og skjelven og nesten på gråten når jeg tenker tilbake på døgnene mellom ulykken og operasjonen, sier Turid til Dagbladet.no. 

Det er mange sider ved saken hun reagerer på. Blant annet er datoene sykehusrapporten feil.

- Jeg vet ikke om det er en glipp eller bevisst, men de har skrevet at skaden skjedde på natta den 29.12.2007 og at han ble sendt til Bodø den 30.12. Sannheten er at han falt rundt klokken 17 på ettermiddagen 3. juledag (altså den 27.12.), sier moren.

Hun sier hun vet hun burde skrive en formell klage, men at følelsene rundt ulykken har vært så sterke at hun ikke har orket.

- Aldri har jeg følt meg så maktesløs i møte med helsevesenet. Utkant-Norge er visst det rene u-land i forhold til det vi er vant til, sier Turid.

Slik er det ved lokalsykehus

Informasjonssjef Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset sier hun har full forståelse for at situasjonen føltes frustrerende for Daniel og familien.

Men slik er prosedyren og ansvarsfordelingen, så lenge sykehusvesenet er bygget opp på en slik måte at kompetanse på kirurgi skal samles ved de store sykehusene. Da kan det oppleves som frustrerende og tidkrevende å være i distriktet, sier hun.

- Lokalsykehuset har en viss kompetanse og det skal helst gjøres en vurdering lokalt før pasienten sendes videre. Det ble gjort i dette tilfellet. Det ble forsøkt å ta en CT-scan, det mislyktes og gutten ble sendt videre neste dag, sier Angelsen til Dagbladet.no.

Hun forteller at lokalsykehuset i Gravdal i utgangspuktet ikke skal gjennomføre CT-undersøkelse av barn under fire år, nettopp fordi barn gjerne må få anestesi-behandling. Daniel var tre da ulykken skjedde.

Medisinsk personell ved Nordlandssykehuset mener også at skadene Daniel ble påført, var noe en tannlege kunne undersøkt.

Informasjonssjefen vil ikke kommentere direkte om det er noe sykehuset vil ta selvkritikk på i denne saken.

- Man kan alltid i etterkant vurdere om det var en presis vurdering som ble foretatt da. Det er vanskelig for meg å si noe om. Jeg kan heller ikke redegjøre for alle vurderinger knyttet til denne pasienten, sier Angelsen.