DØMT FOR VOLD: Her på utestedet Tors Hammer banket en SOS Rasisme-tillitsvalg opp en polakk med ei ølflaske. Foto: Lars Aamodt
DØMT FOR VOLD: Her på utestedet Tors Hammer banket en SOS Rasisme-tillitsvalg opp en polakk med ei ølflaske. Foto: Lars AamodtVis mer

Slo ned 65-åring, knuste flaske i hodet på mann og knakk tennene på innvandrer

Så fikk han jobb i SOS Rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En mann i 30-årene som i dag er SOS Rasisme-tillitsvalgt og medlem i kommunistgruppen Tjen Folket, banket en innvandrer med ei glassflaske. Kort tid etter jobbet han i SOS Rasisme og fulgte opp medlemmer i ungdomsorganisasjonen.

I juni 2007 ble han i Oslo tingrett dømt til fengsel i 90 dager for å ha slått en innvandrer med en ølflaske, slik at mannen fikk ødelagt syv tenner.

Dette skjedde ifølge vitner og mannens egen tilståelse på utestedet Tors Hammer i Oslo natt til søndag 3. desember 2006.

Knakk tennaForut for angrepet hadde han påførte en kvinne på utestedet uønsket oppmerksomhet. Etter at han ble bortvist ble han rasende, grep ei glassflaske ved halsen og rettet et svingslag mot en polsk statsborger. Flaska traff mannen i munnen og ødela sju tenner, flere knakk rett av.

Dagbladet er kjent med at den voldsdømte var ansatt i SOS Rasisme i 2008, og at han i dag holder et ledende tillitsverv i organisasjonen. Han har blant annet ansvar for å følge opp en rekke medlemmer under myndighetsalder.

Ikke første gangOg som retten konkluderer: Dette var på ingen måte første gang mannen i 30-årane utøvde grov vold med ei flaske.

I en dom fra Heggen og Frøland herredsrett i 2000 går det fram at han i 1998 slo en mann gjentatte ganger i hodet med en ølflaske til den knuste. Deretter fortsatte han å slå med den knuste flaska mens mannen lå på bakken. Offeret endte med å sy ti sting i hodet.

I samme straffesak blle han dømt for å true en gutt med vold i hans eget hjem i 1999. Blant annet ropte han til guttens mor at han skulle «knuse alle beina i kroppen til hennes sønn», heter det i dommen.

Slo eldre mannSenere samme år, 19. oktober, slo han ned en 65 år gammel mann i Askim etter et møte i Fremskrittspartiet. Retten slo fast at den eldre mannen trolig ville ha varige resten av livet.

På det samme møtet i Fremskrittspartiet knipset han en brennende sigarett mot Carl I. Hagen. I tillegg truet han Frp-politiker Øystein Hedstrøm med juling. Også dette ble han dømt for. Straffen for sakene fra 1998 til 2000 ble åtte måneders fengsel.

- Dette er er spekulativt og sjikanøst overfor meg. Det dere skriver om her er tilbakelagte ting i mitt liv, sier mannen i 30-åra til Dagbladet.

- Har sona Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme avviser kjennskap til saken. Han sitter i ansettelsesutvalget.

- De eksemplene som dere drar frem er ikke kjent av oss, hvis det var noe sant i disse så ville folk ha kommet til oss med dem, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Larsen er registrert som nestleder i Tjen Folket. Han ønsker ikke å oppgi alle sine verv og posisjoner i SOS Rasisme til Dagbladet, men Dagbladet er kjent med at Larsen leder eller er medlem av ansettelsesutvalget i organisasjonen og helt sentral i slike avgjørelser.

I spørsmålene om saken som Dagbladet sendte SOS Rasisme ble det ikke opplyst om at mannen i 30-årene har sonet for dommene.

- Det er fullstendig usaklig og brudd på regelverket til PFU å bringe frem eventuelle gamle dommer som ansatte hos oss har sona, skriver Larsen.

Larsen mener det er feil av avisen å skrive om saken.

Nekter å svareLarsen vil ikke svare på hvor lenge mannen som nå er 30-årene var aktiv i SOS Rasisme eller hvilke verv han hadde før organisasjonen valgte å ansatte ham i en stilling med lønnsnivå på flere hundre tusen.

- Alle som har hatt lønna arbeid i SOS Rasisme har allerede vært aktive i kortere eller lengre tid i organisasjonen.

Både Larsen og mannen i 30 årene er sentrale aktører og aktive i den hemmelige kommunistiske gruppen Tjen Folket, som Dagbladet denne uka avslørte at besitter en rekke sentrale verv og lønnede stillinger i SOS Rasisme.

Leder i SOS Rasisme Trond Thorbjørnsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser. I en pressemelding til NTB sier han at voldsdommene er fra før mannen meldte seg inn i SOS Rasisme.

- Forholdene det er snakk om vil ikke føre til merknader i en politiattest til en frivillig organisasjon, sier Thorbjørnsen i meldingen. Samtidig varsler han at organisasjonen vil følge opp omtalen av voldsdommene juridisk