Slo ned fengselsbetjent - slapp fri i går

De fengselsansatte er i harnisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den innsatte som 27. desember slo ned en fengselsbetjent og rømte fra Sem fengsel i Tønsberg, slapp fri i går. Det er lite populært blant de fengselsansatte.

- Dette sender helt feil signal, nemlig at det er greit å utøve vold mot fengselsbetjenter, sier Knut Are Svenkerud, leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY), til Dagbladet.no.

- Denne mannen utøvde vold mot en annen fengselsbetjent så seint som en måned før flukten, i Horten fengsel. Og i 2003 ble han dømt for to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann på Ullersmo landsfengsel, sier Svenkerud videre.

Storberget lovet forbedring

Seinest sist tirsdag ble justisminister Knut Storberget (Ap) i Stortinget konfrontert med de fengselsansattes sikkerhet. Han lovet da å ta vold mot offentlige tjenestemenn på alvor.

Voldsepisoden i Sem fengsel er anmeldt og ferdig etterforsket, og ligger nå hos påtalemyndigheten i påvente av at saken kommer opp for retten. Likevel er altså voldsmannen frigitt.

- Det forventes liksom av oss at vi skal være forberedt på slikt. De ansatte får ikke noe signal om at vold mot de fengselsansatte og rømning ikke lønner seg, samtidig som samfunnet for øvrig får et signal om at terskelen for å reagere mot vold mot fengselsansatte er høyere enn i samfunnet for øvrig. Vi synes tvert imot at terskelen burde ligge lavere for vår yrkesgruppe, og at vold mot oss som jobber i fengsel, må straffes hardere enn annen vold, sier Svenkerud.

Forbundslederen synes det er på høy tid at problemet blir satt på dagsordenen.

ÅSTEDET: Sem fengsel ved Tønsberg. Foto: Pål Terje Støtvig
ÅSTEDET: Sem fengsel ved Tønsberg. Foto: Pål Terje Støtvig Vis mer

- De innsatte har mange kanaler for å nå fram til offentligheten. Vi ansatte har mye vanskeligere for å nå fram. Men nå krever vi nulltoleranse for vold mot oss. Slike tilfeller må påtales og straffes.

Hvilke tiltak vil dere iverksette for å sette makt bak kravene?

- Vi vil først få tak i justisministeren og framlegge kravene for ham. Målet er å få en lovnad om at han vil legge press på riksadvokaten og påtalemyndigheten for å slå hardere ned på vold mot fengselsansatte. Når vi ikke fram på denne måten, vil vi nøye overveie hvilke andre virkemidler som skal tas i bruk. Vi vil holde oss innenfor loven, sier Svenkerud.

- Klarer ikke skille snørr og bart

Curt A. Lier, representant for påtalemyndigheten og leder for Politiembetsmennenes Landsforening, har liten forståelse for KY-lederens kritikk.

- Det høres ut som Svenkerud ikke klarer å skille snørr og bart, sier Lier, og utdyper:

- Det er tre grunner til at man varetektsfengsler folk i Norge: fare for gjentakelse, at man risikerer at de stikker av, og fare for bevisforspillelse. Med stor sannsynlighet er ingen av disse betingelsene oppfylt i dette tilfellet, og da har man overhodet ikke noe grunnlag for å holde mannen i fengsel, sier Lier til Dagbladet.no.

Han understreker at han synes vold mot fengselsansatte og forebygging av dette er en viktig sak.

- Men vold mot tjenestemenn og muligheten for å varetektsfengsle er to helt forskjellige ting. Man kan ikke varetektsfengsle en person når det ikke er grunnlag for det, sier politiadvokaten.

- Men har du ingen forståelse for at saken oppleves annerledes for dem som jobber i fengselet der episoden inntraff?

- For å være helt ærlig, nei. Lederen for de fengselsansatte burde vite såpass at vold mot tjenestemenn og varetektsfengsling ikke har noe som helst med hverandre å gjøre, avslutter Lier.

PÅ JAKT: Fra jakten på den nå løslatte mannen og hans medrømling 27. desember. De to ble tatt kort tid etter at bildet ble tatt.