Slo ned fengselsbetjenter

Tre fanger slo ned to fengselsbetjenter med jernrør og biljardball i Kongsvinger kretsfengsel i Hedmark i går kveld. Betjentene ble brakt til sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betjentene på 60 og 45 år ble låst ned i kjelleren etter overfallet. Deretter låste fangene seg ut av fengselet.

- Overfallet var planlagt til den minste detalj, forteller den ene av fengselsbetjentene til NRK i kveld.

Politiet fikk melding om rømningen fra fengselet like før 21 i går kveld. Under et kvarter senere var de tre rømlingene igjen pågrepet av politiet, melder NTB.

- Vi rykket ut kjapt og de tre ble pågrepet ved Sanner i Sør-Odal i en drosje som ble stoppet av en patrulje, sier politiinspektør Aina Nordby ved Kongsvinger politidistrikt til NTB.

- Mer vakthold

De to fengselsbetjentene var alene på jobb da de ble overfalt. De hadde ansvaret for 21 fanger da de ble slått ned.

- Sikkerheten er aldri bra nok på en lørdag. Etter klokken 17.00 er det bare to ansatte. De ble låst inn nede i kjelleren, sier fengselsinspektør Svein Arne Tvedt ved Kongsvinger kretsfengsel til VG.

Tilstanden til de to var natt til søndag stabil, og skaden karakteriseres som moderate, får NTB opplyst ved Kongsvinger sykehus.

De tre pågrepne rømlingene er alle i 40-årsalderen. Den ene var varetektsfengslet for drap, de to andre for narkotikaforhold.

Krever tiltak

Norsk fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) mener at Justisdepartementet nå må føle ansvar for de ansattes sikkerhet i fengslene.

- Justisdepartementet må sørge for at det blir foretatt en risikoanalyse av arbeidssituasjonen til de ansatte i kriminalomsorgen, slik vi er blitt lovet de seks siste årene, sier lederen i NFF Roar Øvrebø til NTB.

Forbundet har i en årrekke pekt på den dårlige bemanningen som en vesentlig risikofaktor. Ifølge Øvrebø trenger fengselsvesenet 50 millioner kroner i ekstra tilskudd og en oppgradering av bemanningen fra 1.500 til minst 2.000 ansatte.

- Etter episoden i Kongsvinger lørdag kveld føler vi at vi må gå ut og si ifra hvor ille situasjonen er i mange fengsler. Det er for mange innsatte, og sykefraværet blant fengselsansatte er på over 10 prosent, det dobbelte av gjennomsnittet i staten, sier Øvrebø.

(Dagbladet.no)