Slo ned journalist

Konsernsjef Tormod Hermansen hevder at han trodde Dagsnytt-reporter Peter Svaar (20) var en narkoman som ville overfalle ham, og at NRK-mikrofonen var en kniv. Svaar hadde han angivelig aldri sett tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hør lydklipp fra slagsmålet

- Jeg har intervjuet Hermansen ved en rekke anledninger, så han vet godt hvem jeg er, sier Svaar. - Jeg synes det er uhederlig av ham å late som om han ikke kjenner meg, sier NRK-journalisten. Svaar hadde ventet i timevis på konsernsjef Tormod Hermansen, i håp om å få et intervju. I stedet fikk han knyttnever, spark og trusler om juling.

Norsk Journalistlag har anbefalt Svaar å anmelde Hermansen til politiet for voldsbruk.

- Dersom jeg ikke får en uforbeholden unnskyldning, er ikke denne saken lagt død. Da vil jeg vurdere en anmeldelse, sier Svaar.

Steilt mot hverandre

Svaar og Hermansen står steilt mot hverandre i sine forklaringer på hva som skjedde.

- Jeg var mer pågående enn normalt, men mente det var nødvendig. Jeg går med på at jeg ikke presenterte meg, kanskje var det litt uhøflig og kanskje provoserte det ham, men det er min jobb å være pågående. Det må en medievant person som Hermansen forvente, sier Svaar.

Spyttet på nevene

Han forteller videre: - Uten forvarsel griper Hermansen tak i mikrofonen og forsøker å vri den ut av hånda mi. Når han ikke lykkes med det, slår han meg ganske hardt i brystet med knyttneven, en eller to ganger.

- Deretter knytter han neven, spytter på den og sier «Nå skal du hjelpe meg få juling!», sier Svaar.
- Han langer ut et slag med neven, som bommer på hodet mitt. Da sparker han i stedet etter meg, forteller reporteren.

- Noen av sparkene treffer, andre bommer. Et av sparkene treffer meg i låret. Jeg er ikke skadd, men jeg har ganske vondt i låret, sier Svaar.

Hermansen har en helt annen versjon av historien.

- Jeg var opptatt i telefonen, da noen grep tak i meg. Han presenterte seg ikke, og sa ikke hvor han kom fra. Jeg så ikke at det var en mikrofon jeg fikk stukket opp i ansiktet, det kunne jo like gjerne vært en kniv. Jeg var jo truet! Det kunne ha vært et ran, sier Hermansen.
Ifølge lydopptaket til Svaar hadde imidlertid Hermansen oppfattet at det var en mikrofon og ikke en kniv: «Det går en eller annen kropp her med en mikrofon, skjønner du», sa han til personen i den andre enden av telefonen, bare sekunder før basketaket.

Senere i går kommenterte også Hermansen journalistens bekledning: - Han var heller ikke kledd slik jeg forventer at journalister er kledd, sa han.

I går formiddag medga han at sparket var å gå et skritt for langt, men vil ikke be om unnskyldning.

- Skal noen be om unnskyldning, må det være journalisten. Jeg er ikke i ubalanse. Episoden vil selvfølgelig ikke koste meg jobben. Spørsmålet er om journalisten kan fortsette som journalist i NRK, sier han.

Handlekraft

Han tror ikke svenskene vil få mer ammunisjon mot ham etter episoden. - Nei, dette er helt irrelevant.

- Jeg har vel heller vist handlekraft, sier han.

FORLANGER UNNSKYLDNING: Dagsnytt-reporter Peter Svaar (20) forlanger en unnskyldning fra Tormod Hermansen etter det han beskriver som et overfall. Dette er mikrofonen Hermansen fryktet var en kniv.