Slo og sparket mannskapet

Norsk skip angrepet av pirater i Nigeria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Væpnede pirater angrep natt til onsdag det norske skipet Spar Gemini i Port Harcourt i Nigeria.

De væpnede piratene gikk om bord i skipet mens det lå til kai i Port Harcourt for å losse. Piratene fikk med seg personlige eiendeler som bærbare datamaskiner og mobiltelefoner og andre lett omsettelige verdisaker, opplyser rederiet som eier skipet. Det ble også gjort en del hærverk på skipets inventar.

- Vi har vært i kontakt med skipet. Mannskapet har det etter forholdene bra, men de er selvsagt sjokkerte etter hendelsen, sier daglig leder Jarle Ellefsen i rederiet Spar Shipping i Bergen til NTB.

Det skal ha vært åtte-ti væpnede menn som gikk om bord i skipet. Mannskapet har pådratt seg slag og spark, men ingen skal være alvorlig skadd, opplyser rederiet og Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

- Mannskapet gjorde ikke motstand, og det er i samsvar med vår tilråding til dem om å gjøre minst mulig for å få situasjonen til å eskalere, sier Ellefsen.

- Ingen hjelp

Hovedredningssentralen i Sør-Norge fikk melding om kapringen klokka 3.18 norsk tid. Hovedredningssentralen tok kontakt med det internasjonale piratsenteret i Kuala Lumpur, som overtok koordineringen av situasjonen.

- Klokka kvart på sju i dag morges fikk vi beskjed om at piratene hadde forlatt båten, sier redningsleder Nils Ole Sunde i Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Hovedredningssentralen har nå overlatt saken til rederiet og de lokale myndighetene i Nigeria. Det er usikkert om saken vil bli brakt videre lokalt.

- Du får ikke noen respons fra lokale myndigheter i Nigeria. Du er rett og slett prisgitt omstendighetene på stedet, sier Ellefsen i Spar Shipping.

Det internasjonale maritime byrået (IMB) beskriver farvannene utenfor Nigeria og Somalia som verdens farligste. Piratvirksomheten i Nigeria er konsentrert rundt Lagos og Niger-deltaet, hvor Port Harcourt ligger.


Indisk mannskap

Mannskapet er hovedsakelig indisk, og det er ingen nordmenn på skipet. Besetningen består normalt av 22 mann.

Spar Gemini er et bulkskip som for tida frakter sement inn til Nigeria. Det er skipets befraktere som avgjør hvor skipet skal seile, men Spar Shipping opplyser at rederiet vil forsøke å påvirke befrakterne for å få skipet inn i sikrere farvann.

- Nå ønsker vi å få skipet ferdig utlosset og bort fra nigeriansk farvann så fort det lar seg gjøre, sier Ellefsen.
(NTB)