MØTER PRESSEN: KrFs partileder Knut Arild Hareide møtte pressen etter KRrFs landsstyremøte, der han i åpningstalen åpnet for et samarbeid med Arbeiderpartiet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Striden i Kristelig Folkeparti

Slo opp med Erna i går, ringte Jonas og Trygve i dag

Knut Arild Hareide ga i går beskjed til Erna Solberg at han råder sitt parti til å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Partiet som var et av fire samarbeidspartier i forrige periode, kan i november slå opp med Erna Solberg og knuse hennes drøm om en firepartiregjreing. Hvis KrF-leder Knut Arild Hareide får det som han vil.

I dag ringte han Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Så ga han sitt råd til partiets landsstyre etter en analyse av den politiske avstanden mellom KrF og Frp.

Delt partiledelse

SLÅR OPP: Erna Solberg og hennes regjering er avengig av Knut Arild Hareide og KrF for å få flertall i Stortinget. Nå slår Hareide opp, og vil heller styre sammen med Sp og Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SLÅR OPP: Erna Solberg og hennes regjering er avengig av Knut Arild Hareide og KrF for å få flertall i Stortinget. Nå slår Hareide opp, og vil heller styre sammen med Sp og Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Men etter landsstyremøtet i går ettermiddag avslørte nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad at de ønsker regjeringssamarbeid med Solberg-regjeringen.

På spørsmål fra Dagbladet om når Hareide bestemte seg for å gi et så klart råd til landsstyret, til tross for at partiledelsen er delt, svarer han:

- Partiledelsen har hatt gode samtaler om dette det siste året, særlig fra sommeren og fram til i dag. For egen del valgte jeg for litt over en uke siden at jeg ville gi mitt tydelige råd inn mot landsstyremøtet. Jeg føler at partiet har satt pris på det. Nå er det partiet som skal eie denne prosessen, sier Hareide.

Han mener det er riktig at saken blir avgjort på et ekstraordinært landsmøte, selv om planen i utgangspunktet var at landsstyret skulle avgjøre saken på et ordinært møte i november.

Hareide er altså den eneste i partiledelsen som vil søke regjeringssamarbeid med Ap. Begge nestlederne, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad, vil prøve ut hva KrF kan få til i regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre.

Vil forhandle med Fp

USIKKERHET: KrFs landsstyremøte ble åpnet med en partileder som åpnet for å søke samarbeid med Arbeiderpartiet. Senere viser det seg at det er en splittelse i partiledelsen. Dette tenkte statsminister Erna Solberg da hun hørte Hareides tale. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg følger Knut Arild i mange av hans vurderinger av Frp. Samtidig ser jeg at i det andre alternativet vil vi være avhengige av SV. Det betyr at det blir komplisert uansett. Så jeg falt til syvende og sist ned på at vi må se hva vi kan få gjennomslag for med denne regjeringen, sier Bollestad.

- Jeg deler store deler av Knut Arilds analyse. Hvis jeg hadde vært fullt ut enig, hadde jeg nok landet som han, sier Ropstad.

Alle tre i partiledelsen understreker at de står sammen om KrFs verdier og saker, uavhengig av hvem de samarbeider med.

Må gjøre valg

- Jeg opplevde at vi hadde god runde i landsstyret, der det var ulike meninger. Men det som er viktigere enn hvem vi samarbeider med, er vi enige om: Menneskeverdet, familiene, verdens fattige.

Partiledelsen er tydelig på at vi må foreta en reell avklaring om samarbeid denne høsten. Det er det stor tilslutning til i dette landsstyret, sier Hareide.

Hvis Hareide får partiet med seg, kan Solbergs blågrønne regjering bli felt. Første mulighet er årets statsbudsjett. KrFs ekstraordinære landsmøte vil avklare hvem KrF vil søke regjeringssamarbeid med før finanskomiteen skal forhandle om statsbudsjett. Først etter landsmøtet kan partiledelsen starte sonderinger enten med regjeringspartiene eller med Sp og Ap.

- Erna valgte Frp

På spørsmål om det er noe Solberg kan gjøre for å få Hareide til å søke regjeringssamarbeid med henne, svarer Hareide:

- Jeg har jo ventet på Erna. Jeg har respekt for hennes valg, hun har valgt Frp. Det er jo ikke Høyre som har vært problemet. Høyre er et parti som står KrF nært i mange saker. Og Erna Solberg har gjort en god jobb som statsminister. Men vi ønsker å påvirke i enda sterkere grad og få kursen tettest mulig på sentrum i norsk politikk. Derfor peker jeg mot Sp og Ap, sier Hareide.

Tror på fotfolket

Nestleder Olaug Bollestad skryter av KrF-sjefen:

FOTAVTRYKK: - Det avgjørende for meg er å kunne gi et råd med et politisk fotavtrykk jeg selv kan stå inne for, sier Olaug Bollestad, nestleder i KrF. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FOTAVTRYKK: - Det avgjørende for meg er å kunne gi et råd med et politisk fotavtrykk jeg selv kan stå inne for, sier Olaug Bollestad, nestleder i KrF. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Vi har en partileder som er raus og gir rom for uenighet. Jeg, som selv har vært leder i mange sammenhenger, i sykehus og som ordfører, tenker at det å ha rom for uenighet det skaper framdrift. Knut Arild har trygghet for at han har en partiorganisasjon som kan ta de nødvendige debattene. Det viser en tillit hos en leder, at han tror på fotfolket sitt. En egenskap som enhver leder burde være opptatt av.

- Har du vært i tvil selv?

- For meg har det vært en lang prosess. Ut fra at det er mange ting i de forskjellige partienes programmer som jeg synes er vanskelige. Men når det er sagt, så har jeg måttet ta et valg ut fra hva jeg mener er realistisk å få med medlemmer og velgere på. Det avgjørende for meg er å kunne gi et råd med et politisk fotavtrykk jeg selv kan stå inne for. Samtidig er det viktig for meg å få makt. Ikke for min del, men for partiet sin del. For jeg mener at KrF har en så gysla god politikk.

- Er standpunktet ditt om først å forhandle med Solberg-regjeringen preget av hjemfylket ditt, Rogaland?

- Det er klart det også betyr noe, men ikke bare det. For jeg er nestleder for KrF i hele landet. Men det handler om totaliteten. Så har jeg gått inn og sett på noen av de tingene vi har fått til, i samarbeid med regjeringen. Altså, vi sto jo i vår og fortalte om 40 saker vi hadde fått gjennomslag for. Saker vi ikke hadde fått til i de foregående åtte årene med den rødgrønne regjeringen. Derfor er det dette rådet jeg gir. Men jeg lever også godt med hvis landsmøtet velger noe annet.

- Ble du overrasket da Hareide fortalte deg hvilket standpunkt han hadde landet på?

- Jeg sier ingen ting om hva som har skjedd i våre samtaler. Vi har en leder som både stoler på oss andre i partiledelsen og på partiet sitt. Jeg har fulgt Knut Arild så tett at jeg skjønner at dette ikke var lett for ham. Men han har tatt et valg og det respekterer jeg, sier Olaug Bollestad.

God analyse

Hareides anbefaling vekker både glede og skuffelse i partiet. Blant de som støtter Hareides analyse og konklusjon, er fylkesleder i Hordaland, Dag Sele:

- Hareide ga en veldig god analyse. Det tror jeg de fleste syntes. Så landet jo folk litt ulikt på konklusjonen om samarbeid. Hordaland KrF har ikke hatt mulighet til å drøfte dette, men på egne vegner kan jeg si at jeg følger Hareide helt og full i analysen og i konklusjonen. For meg er det særlig viktig å understreke den politiske avstanden til Frp, sier Sele.

Han sier han i utgangspunktet kunne tenkt seg at KrF fortsetter i dagens vippeposisjon i Stortinget, men ser mange argumenter for partiet må inn i regjering for å få en hånd på rattet. Jeg har kommet til at det er rett. Og ut fra deg jeg har sagt om Frp, blir det naturlig å søke samarbeid med Sp og Ap, sier Sele.

Også fylkesleder i Troms og Finnmark KrF støtter Hareides valg.