Kongsberg-drapene

Slo rød alarm

Avdelingsoverlegene Hilde Paulsrud og Stian Kristoffersen ved Kongsberg sykehus forteller om den dramatiske kvelden da fem personer ble drept i Kongsberg.

PÅ JOBB: Avdelingsoverlegene Stian Kristoffersen og Hilde Paulsrud vil nok sent glemme arbeidsdagen på Kongsberg sykehus onsdag 13. oktober. Video: Maja Walberg Klev / Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Onsdag kveld ble det slått alarm på Kongsberg sykehus. Innledningsvis var det usikkerhet knyttet til hvor mange pasienter som skulle komme. To dager seinere forteller avdelingsoverlegene Hilde Paulsrud og Stian Kristoffersen om opplevelsen til Dagbladet.

- Dette har påvirket våre kollegaer veldig mye, selvfølgelig. Hele situasjonen var veldig uvant. Vi så mye som man ikke er vant til å se, og som man aldri kommer til å glemme, tror jeg. Det har preget alle oss som var her, sier Paulsrud, som er avdelingsoverlege for anestesi.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Noe alvorlig på gang

Politiet loggførte den første meldingen klokka 18.13 onsdag kveld. 34 minutter seinere hadde de pågrepet drapssiktede Espen Andersen Bråthen (37).

- Jeg hadde bakvakt på medisinsk avdeling, så jeg jobbet hele dagen og kvelden. Jeg skjønte at noe alvorlig var på gang omkring klokka 18.15-18.30, da jeg ble kontaktet av en kollega som sa at det pågikk en alvorlig hendelse i byen, forteller Kristoffersen, som er avdelingsoverlege ved medisinsk avdeling.

Paulsrud forteller at alt gikk veldig fort fra de mottok meldingen om at de skulle motta en pasient, men at de rakk å forberede seg, og sto klare med nødvendig personell. Kristoffersen forteller at de mottok to pasienter ved Kongsberg sykehus omkring klokka 19.

- Vi var raskt til stede med mange folk fra flere avdelinger. På sykehuset fortsatte vi med livreddende førstehjelp. Jeg opplever at vi ga pasientene den behandling som det var mulig å gi, sier Kristoffersen.

De to første pasientene døde på sykehuset.

- Deretter kom det en tredje pasient som ble vurdert og stabilisert, og som dro videre for å motta behandling ved Drammen sykehus, sier Kristoffersen om pasienten som torsdag ble skrevet ut fra sykehus.

HAR SATT SPOR: Kristoffersen forteller at hendelsene onsdag kveld har satt spor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR SATT SPOR: Kristoffersen forteller at hendelsene onsdag kveld har satt spor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Rød alarm

Sykehuset ble umiddelbart satt i rød beredskap, som er det høyeste beredskapsnivået. Totalt ble det sendt 29 ambulanser og tre luftambulansehelikoptre til Kongsberg onsdag kveld.

- Vi var i høy beredskap hele kvelden og natta, så vi slo rød alarm. Vi fikk heldigvis på plass veldig mange mennesker, og hadde ressurser tilgjengelig. Innledningsvis var det veldig uoversiktlig på skadestedet og usikkerhet knyttet til hvor mange pasienter vi skulle motta, sier Kristoffersen.

- Hvordan er det å håndtere en slik usikkerhet?

- Det er selvfølgelig utfordrende, men vi har rutiner for denne type hendelser og gikk inn i beredskapssituasjon. Vi hadde definerte roller med tanke på å behandle de pasientene som kom, og jobbet tverrfaglig og godt, sier Kristoffersen.

Sykehuset tok grep for å ivareta sine ansatte allerede onsdag kveld.

- Vi hadde en debrifing med personalet samme kveld etter at vi fikk opplysninger om at vi ikke skulle motta flere skadde. Torsdag hadde vi en ny debrifing, og etter det har alle fått tilbud om profesjonell hjelp, sier Paulsrud.

- Jeg tror at alle synes at det har vært nyttig å høre at alle syntes at det var en vanskelig situasjon, ikke bare en selv.

34 MINUTTER: Her jaktet politiet drapssiktete Espen Andersen Bråthen i 34 minutter. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Uvirkelig

Kristoffersen forteller at onsdagens erfaringer er noe som man tar med seg.

- Det var en spesiell situasjon å stå i som lege, sykepleier og for alle andre som har vært involvert. I tillegg er vi en del av lokalsamfunnet, så det er klart at dette har satt følelser i sving for oss som privatpersoner. At denne trygge byen plutselig var så utrygg, det har satt spor hos oss, sier Kristoffersen.

- Og selvfølgelig disse personene som er døde, og de pårørende til disse uskyldige ofrene ... Det gjør inntrykk, og det synker mer og mer inn etter hvert som dagene går.

Paulsrud sier at det føles uvirkelig.

- Det føles fortsatt uvirkelig, selv om jeg var midt oppi det. Man merker at det er en annerledes stemning i byen, og vi lengter nok etter at Kongsberg skal bli den trygge byen som den var igjen, sier Paulsrud.

Fredag ble drapssiktede Espen Andersen Bråthen varetektsfengslet i fire uker. Siktede har erkjent de faktiske forhold, men har ikke erkjent straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer