Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo terroralarm under stortingsåpningen

Politiet fikk ikke helikopterbistand fra Forsvaret.

ÅPNING AV STORTINGET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overekker talen til kong Harald før trontalen under åpningen av det 157. storting 2. oktover i Stortinget. Kronprins Haakon (t.h.) og dronning Sonja (t.v.).
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ÅPNING AV STORTINGET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) overekker talen til kong Harald før trontalen under åpningen av det 157. storting 2. oktover i Stortinget. Kronprins Haakon (t.h.) og dronning Sonja (t.v.). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Stortingets åpning 2. oktober slo politiet i hovedstaden terroralarm. Politiet ba om helikopterbistand fra Forsvaret, men det fikk de ikke.

Årsaken til alarmen denne dagen var en tidligere straffedømt 43-åring som dagen før hadde truet med å bombe NRK Buskerud, Statens Hus og politiet i Drammen, melder TV 2.

Oslo-politiet mente mannen kunne være i byen, og mens politiet jaktet på ham, fant etterforskere ut at mannen hadde kjøpt 60 liter diesel og fryktet dette kunne være ingrediens i en bombe.

Ble ikke godkjent Politiets beredskapstropp så på situasjonen som så alvorlig at de ønsket skarpskyttere i helikoptre over hovedstaden under åpningen av Stortinget.

Helikoptrene landet på Ekeberg, mens de ventet på en formell godkjennelse av bistandsanmodningen i Justisdepartementet.

Denne anmodningen ble ikke godkjent.

- Vi har, fra vårt ståsted, vært ryddige på det vi skulle gjøre. Vi har skrevet en god bistandsanmodning, som er tydelig på hva vi ønsker. Og i hvert fall for fremtiden så må vi få klare linjer for hvordan vi skal forholde oss, sier Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo.

«Retningslinjene ble fulgt i denne saken. Anmodninger skal følge linjeansvaret. Den formelle avgjørelsen om at anmodning om håndhevelsesbistand ikke skulle fremmes, ble tatt av statssekretær JD. Dette er det departementet som avgjør. Departementet forholder seg til Politidirektoratet og det var dialog i saken mellom JD og POD», er svaret fra Justisdepartementet i denne saken.

Sjøvold har nå skrevet brev til Politidirektoratet, og ber om en avklaring på hvordan bistandsanmodninger skal behandles i fremtiden.

43-åringen ble pågrepet fire dager etter åpningen av Stortinget.

(NTB)