Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo til etter ti år

Ti år etter at de ble tipset, slo politiet på fredag til mot fem menn på fire forskjellige steder i Norge. Politiet mener fire av de pågrepne i nesten 20 år har drevet en pedofiliring som har stått bak organisert barnesexmisbruk på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og GUNNAR HULTGREEN

- Meningsløst å sette inn så store politiressurser på et så tynt grunnlag, sier advokat Tor Erling Staff, som forsvarer en av de fire siktede.

Den topphemmelige aksjonen hadde kallenavn «Domino». Politiet har avdekket at flere av de siktede jevnlig har overført penger fra Norge til forskjellige personer på Filippinene, og at flere av dem eide et hus sammen i Manilla.

Politiet mener at et stort antall gutter under fjorten år er blitt seksuelt misbrukt på Filippinene og trolig også i Norge. Politiet regner en skoletannlege fra Østlandet som hovedmannen i det de mener er en pedofiliring.
Han er tidligere dømt for utukt mot filippinske gutter. I den saken ble det beslaglagt bilder av gutter, som i går ble lagt fram som bevis i den nye saken.

Gutter avhøres

Fire etterforskere fra Kripos, anført av fungerende politiavdelingssjef Torkjel Rygnestad, har den siste uka jobbet døgnet rundt på Filippinene. Nå starter arbeidet med å avhøre guttene som politiet tror er blitt seksuelt misbrukt av nordmennene. Politiet kjenner identiteten til en rekke av dem.

Ett av politiets indisier mot de siktede i saken er bankutskrifter som viser jevnlige pengeoverføringer fra Norge til forskjellige personer på Filippinene.

Flere pågripelser

Politiet mener at de siktede har samarbeidet om misbruket av barna. Noen ganger har de siktede reist alene til Filipinene, andre ganger skal flere av dem ha reist sammen.

Flere andre som har vært med dem på ferie, kan vente seg besøk fra politiet med det første. Etterforskningsdokumentene inneholder en rekke norske navn, og det kan bli aktuelt med flere pågripelser.
Det bekrefter politiinspektør Jorid Kile Berg overfor Dagbladet.

Fredagens politiaksjon var nøye planlagt, og involverte flere politidistrikt i Norge. På et avtalt tidspunkt, midt i arbeidstida fredag, ble skoletannlegen fra Østlandet, to lærere fra Vestlandet og Østlandet og en barnepsykolog fra Nord-Norge pågrepet på sine arbeidsplasser eller på vei hjem fra jobb. De ble straks gjort kjent med en alvorlig siktelse med en strafferamme på inntil 15 års fengsel.

En løslatt

Også en femte person ble arrestert i fredagens landsomfattende politiaksjon. Mannen, som er fra Vestlandet og i 70-åra, ble løslatt søndag, og er etter det Dagbladet erfarer sjekket ut av saken. De fire andre siktede er i 40- 60-åra.

I hele helga har de siktede og deres familiemedlemmer og omgangskrets sittet i avhør med mer enn 20 etterforskere.
I går ble skoletannlegen og læreren fra Østlandet varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Læreren fra Vestlandet aksepterte varetektsfengsling og ble derfor ikke framstilt for retten. Den fjerde av de siktede, barnepsykologen fra Nord-Norge, framstilles for varetektsfengsling i formiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media