Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo til med jernhånd

NATOs fly og raketter traff en rekke, større militære mål over hele Jugoslavia i går. Skadene var så store at serberne selv innrømmet at de var hardt rammet. Minst tre serbiske fly ble skutt ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tyske myndigheter som seint i natt bekreftet at jugoslaviske fly hadde gått i bakken.

Sivile ofre

Både sivile og soldater ble drept den første dagen av krigen mellom NATO og Jugoslavia.

Men detaljer fra det første angrepet vil neppe bli kjent på flere dager, ble det sagt i det amerikanske forsvarsdepartementet i går. Lenge ble det hevdet at NATO også hadde mistet et jagerfly, men dette ble benektet av både NATO og USA seint i går kveld.

Massivt angrep

NATOs angrep var overraskende kraftig da det ble satt i gang .

Militære eksperter hadde spådd at angrepet skulle begynne med krysserraketter og at flyene ville bli satt inn etter at rakettene hadde gjort sitt.

I stedet satte NATO inn både raketter og flere typer fly allerede i det første angrepet.

NATO gikk umiddelbart til angrep mot flere militære mål i nærheten av Serbias hovedstad, Beograd. Bar tre mil utenfor byen ligger en viktig militærbase hvor luftforsvaret for hele landet styres og koordineres. Innbyggerne i Beograd kunne både høre og se eksplosjoner fra området rundt basen.

Det jugoslaviske nyhetsbyrået Tanjug innrømmet i går at basen var truffet.

Samtidig sendte offisielle TV-kanaler plutselig ut bilder som viste at NATO hadde truffet flere militære mål. Tidligere under angrepet ble det bare sendt gamle patriotiske filmer og jugoslavisk folkemusikk.

Det andre NATO-angrepet skal ha truffet Zastra-verkene i Kragujevac. Dette er serbernes største rustningsindustri.

Her lages det alt fra stridsvogner til håndvåpen. Verket består også av en bilfabrikk som produserer personbiler, og til sammen arbeider mer enn 10000 mennesker her.

Raketter og fly

Angrepet vil trolig fortsette i flere dager framover. Derfor ga NATO i går ingen oversikt over hvilke mål som var truffet.

Lengden på den militære operasjonen er avhengig av hvor godt NATO traff med det første angrepet, og den vurderingen vil NATO begynne med i dag.

Angrepet startet med krysserraketter som ble skutt ut fra amerikanske og britiske skip i Adriaterhavet. Men samtidig ble tilsvarende raketter skutt ut fra de store B52-flyene som kom fra sine baser i England.

USA bekreftet i går at de nye B-2-flyene også ble satt inn i angrepene. De har aldri tidligere deltatt i krigsoperasjoner .

Det er bare slike fly som kan sende ut 16 bomber samtidig, mot 16 ulike mål.

Taus Milosevic

President Slobodan Milosevic holdt seg helt taus etter at NATO-angrepet begynte. NATO ga Milosevic nesten et helt døgn til å etterkomme alliansens krav. Og en rekke ganger i går ble det gjort helt klart at angrepet ville komme seinere på kvelden om Milosevic ikke ga lyd fra seg.

Men da han i går sto fram på TV, oppfordret han i stedet sine landsmenn til å kjempe imot NATO med alle midler. Dermed slo NATO til, og det med en overraskende stor slagkraft.