Overfall etterforskes

- Slo til med venstre-hook

En mann skal ha antastet Jossan Nordén (28) på gata. Da svarte hun med nevene.

BESTEMT: Svenske Jossan Nordén er fast bestemt på å ikke la seg endre av hendelsene som fant sted for to uker siden. Foto: Privat
BESTEMT: Svenske Jossan Nordén er fast bestemt på å ikke la seg endre av hendelsene som fant sted for to uker siden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Jossan Nordén forteller til Dagbladet om marerittet hun opplevde mandag for to uker siden.

Litt etter klokka åtte en mandag kveld var hun vei hjem fra trening i byen Härnösand, som ligger i Västernorrlands län, da hun brått skal ha merket at noe føltes feil.

- Jeg hørte at det var to menn bak meg, så jeg kikket på speilbildet i vinduet på en restaurant jeg passerte for å se hvor de var. Da så jeg at de var omtrent halvannen meter bak meg, forteller Nordén til Dagbladet.

Ukomfortabel med situasjonen skal Nordén ha slått av musikken i høretelefonene og begynt å gå raskere.

Saken ble først omtalt i svenske Aftonbladet.

Venstre-hook

- Jeg merket at de begynte å snakke lavmælt så jeg ikke skulle høre dem, og i neste vindu kunne jeg se at de hadde tatt innpå og nå bare var en halvmeter bak meg, til tross for at jeg nå gikk urimelig fort, sier Nordén.

Den tiltakende mistanken skal raskt ha blitt en realitet.

- Den ene fyren tok skikkelig tak i rumpa mi, og så kjenner jeg at han begynner å føre hånda inn mot skrittet mitt, sier Nordén.

Det neste som skjedde må ha overrasket mannen.

- Hodet hans er direkte til høyre for mitt, så jeg slår ham med en venstrehook, etterfulgt av noen rette slag, før jeg sparker ham i låret rett over kneet så han ramler ut i veibanen, forteller Nordén.

Tok opp jakten

Da Nordén fikk mannen på avstand skal hun ha tatt opp telefonen og begynte å filme mannen for å sikre seg bevis. Ifølge Nordén forsøkte han da å flykte, men hun tok opp jakten.

Ifølge Nordén skal mannen, som hun tok igjen, da forsøkt å frarøve 28-åringen telefonen og bevismaterialet. Men igjen skal Nordén ha kommet seirende ut av konfrontasjonen.

På dette stadiet befinner Nordén og den angivelige gjerningsmannen seg nå kort vei fra Nordéns bosted.

- Da ringer jeg min samboer på hurtigtast, og han kommer fort og møter meg og denne mannen. Så fort han ser min samboer, så viker mannen og begynner å gå bort. Samboeren min springer etter, får tak i ham og lykkes med å holde ham på stedet til politiet kommer, sier Nordén.

BEVIS: Fast bestemt på å ha bevis på hendelsen jaktet Nordén ned den angivelige gjerningsmannen for å fange ansiktet hans på film. Dette fotoet er et skjermdump av videoen Nordén filmet, som nå er bevismateriale i den pågående etterforskningen av saken. Foto: Privat
BEVIS: Fast bestemt på å ha bevis på hendelsen jaktet Nordén ned den angivelige gjerningsmannen for å fange ansiktet hans på film. Dette fotoet er et skjermdump av videoen Nordén filmet, som nå er bevismateriale i den pågående etterforskningen av saken. Foto: Privat Vis mer

Overfor Dagbladet bekrefter politiet scenen som fant sted etter at de ankom, og at mannen nå har status som mistenkt.

- Vi ankom stedet mandag kveld for to uker siden. Der traff vi en kvinne, og en mann som har status som mistenkt. Vi avhørte kvinnen på stedet, og avhørte den mistenkte på politistasjonen. Han er nå anmeldt for seksuell trakassering, sier politiet til Dagbladet.

- Utrolig proft

28-åringen er full av takknemlighet overfor samboeren, og roser også politiet, som på kort tid ankom stedet der samboeren holdt den nå mistenkte overfallsmannen.

- De var utrolig proffe, spesielt med tanke på at det er et sted med få ressurser. De satte klampen i bånn og var på plass tre minutter etter at jeg ringte, sier Nordén.

Var sint

Da Jan Eriksson (69) skulle ut og spise i Östersund, onsdag kveld, ble han omringet av tre 17-åringer som forsøkte rane ham. Det de ikke visste var at Eriksen har svart belte i karate og ikke er redd for å bruke det. Video: LTZ Vis mer

Hun sier videre at hun selv er fornøyd med hvordan hun håndterte situasjonen, selv om frykten skal ha satt sitt preg der og da.

- Akkurat da følte jeg frykt, spesielt siden det var to av dem og jeg ikke kunne vite om de hadde våpen. Men, det var ikke frykt jeg følte mest, det var sinne, forteller Nordén, som har trent kampsport siden hun var femten år gammel.

Likevel er det ikke først og fremst kampsporttreningen Nordén mener gjorde henne forberedt.

- Det kommer av å være kvinne, ikke erfaringen med selvforsvaret, forteller Nordén, som også forteller at hun på forhånd hadde bestemt seg for hvordan hun skulle reagere om hun havnet i en sånn situasjon.

- Lag et jævla liv

28-åringen fra Härnösand er tydelig på at hun ikke kan snakke for alle situasjoner, men at hun likevel tror hun handlet riktig i den aktuelle hendelsen.

- Jeg tror kvinner skal la ansvaret i sånne situasjoner ligge hos overfallsmannen, og ikke være redde for å eskalere. Lag et jævla liv, skap en scene. Den scenen er uansett allerede skapt, og det er ikke av deg, men av overgriperen, sier Nordén.

I etterkant av hendelsen forteller Nordén at hun er preget, men at hun er innstilt på å ikke la seg forandre av hendelsen.

- Jeg kikker nok mer på mennesker, og situasjonsbevisstheten er på et høyere nivå. Men, jeg nekter å bøye meg en tomme - det er han som trenger å forandre seg, ikke jeg, sier Nordén til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer