Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo til mot farlige våpen og elgjaktpromille

Politiet i Elverum møtt av spritdunst. Tre av sju fikk våpen beslaglagt.

 FOR MANGE JEGERDRAMMER:  Helgens elgjegerkontroll i Elverum avdekket en eim av sprit og gamle dager. Illustrasjonsfoto:  Gorm Kallestad  /  NTB SCANPIX .
FOR MANGE JEGERDRAMMER: Helgens elgjegerkontroll i Elverum avdekket en eim av sprit og gamle dager. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elgjaktas moderne omdømme som en edruelig og ufarlig høsthobby fikk seg et skarpt skudd for baugen i elgfylket Hedmark i helgen.

Politi og jaktoppsyn i Elverum med landemerket Elgstua i sin midte, tok stikkontroller på to jaktlag med i alt sju jegere.

Og her er resultatet:

• Tre av de sju var beruset og fikk beslaglagt våpnene for farlig oppbevaring i bil.

• En av de tre jegerne ble tatt for promillekjøring.

• To av de beslaglagte våpnene hadde skudd i magasinene.

• I det tredje var det skudd i kammeret.

- Jegere skal være edrue når de jakter. Og politiet reagerer skarpt på overtredelse av våpenloven. Etter dette blir vi nødt til å intensivere kontrollen, sier politistasjonssjef Tom Johnsen i Elverum til Østlendingen.

 PÅ KORNET:  Snart er det trygt å være elg igjen - fram til neste høst. Foto:  Gorm Kallestad  / NTB SCANPIX.
PÅ KORNET: Snart er det trygt å være elg igjen - fram til neste høst. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX. Vis mer

Ola Mattis Lien er fylkessekretær i Hedmark-avdelingen av Norges Jeger- og Fiskerforbund. Han må svare for jaktfolkets etiske standard.

Gamledager og hjembrent - Er det helt vill vest i de dype skoger om dagen, Lien ?

- Nei, nei. Det er  heldigvis flere år siden jeg har hørt en sånn stygg historie. Og da er jeg helt ærlig.  For elgjakt har endret seg helt de siste årene. Nye grupper jegere har kommet til, og historiene med hjembrent, fyll og farlig skyting hører gamle dager til, sier fylkessekretæren til Dagbladet. 

Slik er reglene for å gå på elgjakt - i tillegg til å være edru:

• Alle jegere på ta en en gangs jegerprøve etter 30 timers undervisning.
• Alle må bestå en årlig skyteprøve der alle fem skudd må sitte innenfor et avmerket felt på en reinsdyr-figur på 100 meters avstand. Før prøven må jegerne ha 30 treningsskudd.
• Våpen skal ligge i kofferten i futteral uten skudd i magasin eller løpet under transport i bil.
• Når flere jegere går sammen i skogen, skal våpenet ikke ha skudd.

7 500 dyr Lien bedyrer at det gikk for seg etter reglene i hans eget jaktlag i Stange. Der var hele kvoten på fem elg felt forrige helg.

- Det er fellingstillatelse på rundt 7 500 dyr her i Hedmark i høst. Det betyr omtrent like mange jegere. Etter rapportene jeg hører, nærmer det seg fulle kvoter. Men edru jegere med våpen og papirer i orden er fortsatt velkomne i mange kommuner hvis de har flere, siert Hedmarks jegersjef.

 SNART FERDIG:  Årets elgkvote i Hedmark er snart tatt ut, men det er fortsatt muligheter for jeger og hund som har dyre til gode.
Foto:  Gorm Kallestad  / NTB SCANPIX .
SNART FERDIG: Årets elgkvote i Hedmark er snart tatt ut, men det er fortsatt muligheter for jeger og hund som har dyre til gode. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX . Vis mer