Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo tilbake i natt: - Det jeg har problemer med er når folk lyver om meg

Økonomi på agendaen.

TEMA: Mye dreide seg om økonomi da de åtte fremste republikanske presidentkandidatene møttes til debatt tirsdag. I tillegg ble Ben Carsons fortid et tema. Foto: REUTERS/Darren Hauck/NTB Scanpix
TEMA: Mye dreide seg om økonomi da de åtte fremste republikanske presidentkandidatene møttes til debatt tirsdag. I tillegg ble Ben Carsons fortid et tema. Foto: REUTERS/Darren Hauck/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye dreide seg om økonomi da de åtte fremste republikanske presidentkandidatene møttes til debatt tirsdag. I tillegg ble Ben Carsons fortid et tema.

Carson slo tilbake mot kritikere som har beskyldt ham for å pynte på bakgrunnshistorien sin, blant annet om et mulig stipend til militærakademiet West Point.

- Jeg har ikke noe problem med å bli gått etter i sømmene. Det jeg har problemer med er når folk lyver om meg og fremstiller løgnene som sannhet, sa den pensjonerte nevrokirurgen fra scenen i Milwaukee, der den fjerde republikanske debatten ble holdt.

Mens Carson og Donald Trump, som begge mangler politisk erfaring, har fått mye oppmerksomhet, kjemper Marco Rubio og Jeb Bush om å vinne fram som den foretrukne kandidaten for partietablissementet. Rubio har fått kritikk for manglende erfaring, men gjorde det bra i forrige debatt.

Nei til økt minstelønn Tirsdag var han blant dem som ga uttrykk for et standpunkt som ikke er særlig kontroversielt blant republikanerne, men som skiller dem fra motstanderne på demokratisk side: motstand mot økt minstelønn.

- Hvis du hever minstelønnen, gjør du mennesker dyrere enn maskiner, sa Rubio og fant gjenklang hos blant andre Carson.

- Hver gang vi hever minstelønn, øker arbeidsledigheten. Jeg er interessert i å sikre folk muligheten til å komme inn på jobbmarkedet, sa Carson. Flere av kandidatene er enige i at økt minstelønn betyr færre jobber og at det vil gå ut over småbedrifter. Den føderale minstelønnen er på 7,25 dollar timen, eller rundt 63 kroner etter dagens kurs.

Uenige om ulovlig innvandring Det var derimot langt mindre enighet da kandidaten kom inn på innvandringsreform. Trump står fast ved sin plan om å kaste ut 11 millioner mennesker som oppholder seg ulovlig i USA og bygge en mur langs grensen mot Mexico, en plan Jeb Bush sier er umulig å gjennomføre.

- Det går imot amerikanske verdier og vil rive samfunn i stykker, sa Bush. Også John Kasich fra Ohio sier Trumps plan aldri vil fungere. Kasich vil i stedet la dem som er ulovlig i landet, men ellers er lovlydige, betale en bot, men så få lov til å bli.

Ted Cruz frykter derimot at valgseieren vil ryke for Republikanerne dersom de tillater et amnesti.

- Vi kan åpne for lovlig innvandring, men samtidig følge loven, sier Cruz.

Angrep sentralbanken En parallell debatt mellom de fire kandidatene som ikke fikk plass i hovedarrangementet handlet også om økonomi. Her havnet sentralbanken The Fed i kryssilden. Banken ble beskyldt for å bruke sin pengepolitiske makt til å drive politikk og beskytte Barack Obama.

New Jersey-guvernør Chris Christie tok til orde for ettersyn med banken, mens Mike Huckabee anklaget The Fed for å manipulere dollarkursen.

- Dollaren må bindes til en fast størrelse. Om det ikke er gull, så la det være en samling basisvarer, sa Huckabee og antydet dermed å gå flere tiår tilbake i den økonomiske politikken.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media