Slo tilbake mot Kadhafis stridsvogner

Opprørerne i Libya hevder å ha slått tilbake.

STÅR IMOT: Opprørerne hevder at de klarer å stå imot angrepene til Kadhafi-styrkene. Foto: AFP
STÅR IMOT: Opprørerne hevder at de klarer å stå imot angrepene til Kadhafi-styrkene. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørerne i Libya hevder å ha slått tilbake angrep fra Muammar Kadhafis regjeringshær flere steder nord landet.

I den beleirede byen Misrata, 210 kilometer øst for hovedstaden Tripoli, skal opprørsstyrker torsdag ha greid å motstå harde angrep.

Kadhafis soldater klarte ikke å erobre byen, selv om de satte inn både stridsvogner og tungt artilleri, sier talsmenn for opprørerne.

Leger ved et sykehus i området skal ha sett rundt 80 drepte regjeringssoldater, het det i de ubekreftede meldingene fra Misrata i formiddag. Også lenger øst hevdet opprørerne å holde stand, og Kadhafi-styrkene skal ikke ha greid å innta den strategisk viktige byen Ajdabiyah.

Rolig Ajdabiyah ligger 160 kilometer sør for Benghazi, som er Libyas nest største by og opprørernes viktigste støttepunkt. I Benghazi var situasjonen torsdag rolig, fortalte innbyggere, som ikke tror på Kadhafis utsagn om at byen snart vil bli erobret.

- Regjeringshæren er på vei for å hjelpe dere og rense byen for væpnede bander. Før midnatt bør dere ha kommet dere bort fra områdene der de bevæpnede mennene holder til og har sine våpenlagre, het det i en melding fra det statlige fjernsynet i Tripoli.

Ifølge legen Jibril al-Huweidi ved et sykehus i Benghazi gikk sykebiler i skytteltrafikk mellom Benghazi og Ajdabiyah.

- De hadde ikke greid å kjøre fram og tilbake flere ganger, hvis de onde kreftene nærmet seg Benghazi, sa han.

Avvist FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber partene i konflikten i Libya om straks å inngå våpenhvile. Men Kadhafi har blankt avvist alle forslag om dialog med opprørslederen Mustafa Abdul Jalil og opprørernes nasjonalråd.

USA har sluttet seg til Frankrikes og Storbritannias krav om en snarlig votering i FNs sikkerhetsråd om forslaget om en flyforbudssone over Libya. Håpet er at en slik sone kan bidra til å stanse Kadhafi-styrkenes frammarsj.

Den amerikanske FN-ambassadøren Susan Rice sier at det kan bli nødvendig med andre FN-tiltak enn bare å innføre denne sonen. En flyforbudssone er ikke i seg selv nok til å beskytte sivilbefolkningen mot krigshandlinger, mener hun.

(NTB)