Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slo tilbake mot Powells bildebevis

Sjefen for våpeninspektørene, Hans Blix, mener ingenting tyder på at Irak visste at våpeninspektørene var på vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag i forrige uke la USAs utenriksminister Colin Powell fram flere bilder og lydopptak som skulle bevise at Irak skjulte våpen for inspektørene. I dagens redegjørelse for FNs sikkerhetsråd fortalte Hans Blix at bildene Powell la fram ikke beviser noen verdens ting.

- Bildene er tatt med stort mellomrom, og det er like sannsynlig at bilene på bildene utførte rutineoppdrag som at de ble brukt til å transportere våpen, sa Blix i dag.

- Vi har ikke funnet noen bevis for at Irak visste at våpeninspektørene skulle komme.

Blix forteller at våpeninspektørene, som har vært der i elleve uker, så langt ikke har hatt problemer med å få tilgang til stedene de ville undersøke.

Inspektørene har ikke funnet masseødeleggelsesvåpen, men sier det fremdeles er mange våpen Irak ikke har gjort rede for, blant annet flere tonn med kjemiske stridsgasser.

- Jeg vil ikke slå fast at våpnene fortsatt eksisterer, men jeg kan heller ikke avkrefte det, sier Blix, og roser samtidig Irak for at de jobber for å finne bevis for at våpnene virkelig er ødelagt.

Blix forteller også at inspektørene har funnet våpen som bryter med FNs direktiver. Eksperter har testet den irakiske Al Salmoud 2-raketten, som hadde en øverste tillatte rekkevidde på 150 kilometer.

Det viste seg at rakettene overskred denne grensa, og de er derfor erklært ulovlige. Det skal også utføres flere tester på rakett-typen Al Fatah.

Direktør Mohamed ElBaradei hos Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fortalte at de ikke har funnet bevis for at Irak planlegger å gjenoppta atomprogrammet sitt. Men ElBaradei mente likevel at mange spørsmål var ubesvarte, og han håper Irak vil legge fram dokumentasjon som kan gi svarene han ønsker.

USAs utenriksminister, Colin Powell, mener Irak fører FN bak lyset, skriver NTB.

- Vi tolererer ikke at Irak fortsatt skal ha masseødeleggelsesvåpen, sa Powell etter at Blix, hadde redegjort for inspeksjonene i Sikkerhetsrådet.

SNAKKER I DAG: Hans Blix og Muhammad ElBaradei rapporterer til FNs sikkerhetsråd om Irak.
Hans Blix mente at disse bildene, som Colin Powell la fram for ni dager siden, ikke beviser at Irak har flyttet våpen før våpeninspektørene kom.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media