Dagbladet avslører:

Slo vaksine-alarm: Ble ikke hørt

Skoledirektøren grep mobilen og ba om at Inga Marte Thorkildsen skulle vaksinere alle 17 000 elever i videregående skole umiddelbart. Over to måneder seinere er bare ni prosent av Oslos 16- og 17-åringer fullvaksinert.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Tekstmeldinger Dagbladet har fått tilgang på viser at Oslos skoledirektør Marte Gerhardsen slo alarm om vaksinestatus i videregående skole i sommer.

Gerhardsen ba på bakrommet om at alle elever i videregående skole ble vaksinert umiddelbart. SMS-en hun sendte daværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen ble ikke besvart. Ønsket hennes ble heller ikke innfridd.

27. august skrev Gerhardsen følgende til daværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV):

«(...) En idé: Kunne vi fått til vaksinering av VGS elevene på skolene asap? Det er 17000 elever og burde vært håndterbart. Og ville vært utrolig bra!», skriver Gerhardsen til Thorkildsen i tekstmeldingen Dagbladet har fått tilgang på.

«Mye mindre logistikk enn å få folk til å bestille timer selv», legger Gerhardsen til i en seinere SMS.

Ni prosent vaksinert

Hun fikk aldri svar på tekstmeldingen.

Dagbladet er kjent med at forholdet mellom Gerhardsen og Thorkildsen var på frysepunktet i lang tid før sistnevnte gikk av som skolebyråd.

I de siste tallene til Oslo kommune, datert 29. oktober, er bare ni prosent av personer i alderen 16 til 17 år fullvaksinert. 38 prosent har status som uvaksinert/uavklart.

- Vi ønsket at elevene på videregående skulle få tilbud om å vaksineres på skolen for å gjøre det enkelt for dem. Derfor er vi glade for at bydelene startet med vaksinering på skolene i starten av september, opplyser Marte Gerhardsen i en epost til Dagbladet.

Det er hennes eneste kommentar til opplysningene Dagbladet nå kan bringe til torgs.

Gikk plutselig av

Etter at Gerhardsen ba Thorkildsen om vaksiner til elever i videregående har sistnevnte gått av som skolebyråd.

Dagbladet har fortalt om saken om en voldsutsatt lærer som lå på pulten til Thorkildsen da hun overraskende trakk seg på dagen.

I denne saken har Dagbladet også kunnet fortelle at den avgåtte SV-toppen ga for dårlig informasjon til bystyret, og at dette ville komme for en dag grunnet nye skriftlige spørsmål fra Oslo Høyre.

Svarer ikke

Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) har overtatt posten som byråd for skole etter Inga Marte Thorkildsen.

- Det er lokale helsemyndigheter som organiserer vaksinering og som kan svare på konkrete spørsmål knyttet til organisering og hvilke vurderinger som ble gjort med henholdt til vaksinering, skriver hun i en epost til Dagbladet.

Dagbladet har spurt Holmås Eidsvoll hvorfor byrådet ikke lyttet til Marte Gerhardsens bønn, men har ikke fått svar på dette.

Enkeltskoler

Byråden viser til at flere enkeltskoler har vaksinert mange elever på videregående trinn.

- Etter regjeringens beslutning ble det åpnet opp for vaksinering av 16 - 17 åringer i Oslo, først for elever som skulle på utveksling eller bor med personer med personer med redusert immunforsvar fra 20.08. Deretter ble det 27.08 åpnet for at alle 16 - 17- åringer kunne registrere seg til vaksinering, og med drop in for denne gruppen fra uke 36. Vaksinering skjedd både på vaksinesenter og skole. Eksempelvis stilte vaksinasjonssenteret fra Bydel Nordstrand opp fredag 3.september i Aulaen på Lambertseter videregående skole, og satte i gang massevaksinering av 16-17 åringene. På tirsdag 7. september fikk alle elever på Holtet videregående tilbud om å ta vaksinedose 1 på skolen.

- Fra uke 36 ble det også igangsatt massetesting av elever i videregående og på ungdomstrinnet. Massetesting og vaksinering var samlet sette viktigste tiltak for å kunne sikre elever og ansatte en mest mulig forutsigbar og trygg skolehverdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer